Lees onderstaand bericht

Andrew Galley met duivin "Queen Co Bus"

De komende maanden gaan we de kampioenen van Limburg Totaal aan de lezers voorstellen.

Voor het Vitesse kampioenschap oude duiven waren we op bezoek bij Limburg Lofts in Bingelrade.

Op de hokken aan de Dorpstraat huist het prachtige blauwe duivinnetje met naam “Queen Co Bus” en draagt ringnummer Nl15-1076090. Zij won dit seizoen voor haar bazen de eerste plaats in het Vitesse kampioenschap bij Limburg Totaal.

In de afdeling Limburg eindigde ze op de 2e plaats, terwijl ze in het nationale competitie WHzB/TBOTB in het Duifkampioenschap Vitesse op een voortreffelijke 5e plaats eindigde.

Als jong won ze 6 prijzen, als jaarling 8 prijzen met o.a. een 8e Argenton (73 d. in CZ90) en dit seizoen behaalde ze het Vitesse Kampioenschap met het winnen van de volgende prijzen in de Combinatie Zwaluw 90 (CZ 90) resp. Limburg Totaal. Naast onderstaande prijzen won ze ook een 3e Lorris (670 d. – CZ90) en 80e Sens (885 d. – CZ90)

 

Wedvlucht

CZ90 *

Limburg Totaal

Marche

1193 d. – 35e

n.v.t.

Charleville

1129 d. – 19e

17.717 d. – 496e

Rethel

948 d. – 4e

15.190 d. – 195e

Epernay

1033 d. – 1e

16.407 d. – 47e

Epernay

939 d. – 10e

18.659 d. – 159e

Rethel

737 d. – 4e

13.545 d. – 287e

* De vijf beste uitslagen tellen voor de nationale competitie WHzB / TBOTB.

Haar vader is “The Duke” van ’08, afkomstig van de ex-voetballer Heiner Mandelartz uit het Duitse stadje Rees. (Noordrijnwestfalen). Gekweekt uit diens “5050” van ’01, zijn stamdoffer van het soort van Jos van Veken uit het Belgische Retie. De “5050” zat gekoppeld tegen het “792” van ’02 eveneens een zuivere Jos van Veken. De “Duke” is vader van diverse 1e prijswinnaars.

De moeder van “Queen Co Bus” is de “100 Duivin” eveneens afkomstig van Heiner Mandelartz en stammend uit de “387” van ’05, afkomstig van Henri Menten uit het Belgische Herselt (Antwerpen) en gekoppeld tegen een dochter van Heiner’s stamdoffer de “5050”

Limburg Lofts kende dit jaar een super seizoenstart en ze wonnen in samenspel CZ90 op de zes Vitesse vluchten, naast een hele serie top tien plaatsen en kopprijzen, vier keer de 1e prijs.

Ze manden op de 6 Vitesse vluchten in totaal 211 duiven in en wonnen 143 prijzen ≈ 67%.

In Limburg Totaal behalen ze tevens het 6e Hokkampioenschap Vitesse, terwijl ze in de Afdeling Limburg hier op een 2e plaats eindigden.

In de nationale competitie WHzB/TBOTB behalen ze in het Aangewezen Vitesse Kampioenschap ook nog een fraaie 7e plaats.

 

Liefhebbers, duiven, spel en verzorging.

Limburg Lofts is eigendom van de Engelse bouwondernemer Tommy Cuddy senior samen met zijn zoon Tommy junior en hun roots gaan terug naar Liverpool in Engeland Vanaf zijn 10de was Tommy Sr. al gepassioneerd duivenliefhebber en is dit tot heden toe gebleven. Met zijn familie woont hij momenteel in Bangkok en twee keer per jaar (maart en juni) is hij voor een zestal weken op vakantie op de Limburg Lofts in Bingelrade. In Bangkok vliegt hij eveneens met succes met duiven, terwijl zijn zoon Tommy jr. in het Engelse Ormskirk ook succesvol met de duiven vliegt.

De hokken in Bingelrade worden gerund door de 51 jarige Andrew Galley, welke 20 jaar in dienst was in het bedrijf van de familie Cuddy. Hij is afkomstig uit Manchester en eveneens vanaf zijn jeugd, evenals zijn hele familie, verknocht aan de duivensport. In Manchester was hij een kei op de korte vluchten tot 200 mijl (ca. 350 km). Sinds 4 jaar woont hij nu in Bingelrade op de vroegere manege voor dressuurpaarden aan de Dorpsstraat en heeft nu een volledige taak in het verzorgen van alle aanwezige kweek- en vliegduiven.

 

Op het erf aan de Dorpstraat staat een grote hal, waar vroeger de paarden gestald stonden. Hierin bevinden zich voornamelijk de kweekafdelingen en gescheiden kweekboxen voor hun beste kweekdoffers.

Het vlieghok staat aan de zuidkant van de hal en bevat 4 afdelingen met elk 12 woonbakken voor de oude vliegduiven, daarnaast een afdeling voor de vliegduivinnen en daarnaast weer drie afdelingen, met ertussenin een centrale inval/ingang voor de jonge duiven.

 

Hun kweek- en vlieghokken zijn bevolkt met afstammelingen welke voornamelijk afkomstig zijn van:

* De Duitse kampioen Heiner Mandelartz uit Rees. Vanaf 2010 werden hier duiven aangeschaft. Mandelartz bouwde zijn hok op met de oude originele Janssen Arendonk duiven, later aangevuld met duiven van o.a. Louis van Loon, Jos van der Veken, Louis Adriaansen, Jos Verschuren en Henri Menten. In Bingelrade slaagde men wonderwel met deze duiven en vooral uit de lijn van de “5050” van Mandelartz. Zie ook de afstamming van “Queen Co Bus”

* In 2013 kwamen er een hele serie duiven van de grootmeester uit Dentergem, nl. Gaby Vandenabeele. Twee kinderen uit de “Rudy” en meer dan 50 ingeteelde kleinkinderen in de lijn van de “Rudy”.

* Bij Albert Reggers uit Maasmechelen haalden ze een twaalftal duiven uit diens beste duiven, welke hun oorsprong terug vinden bij de grootmeester van weleer, n.l. Aloïs Stichelbaut uit Lauwe. Deze zijn aangeschaft voornamelijk voor de grote fond.

* De Schellens duiven haalden ze weer bij de Belgische sprinterkampioen, wijlen Corneel Bertels uit Lier. Hiermee slaagden ze al voortreffelijk en in diverse overwinnaars stroomt dit bloed.

* Van de voormalige vader – zoon combinatie Maurice en Ivan Vandersmissen uit Rummen kwam in 2016 het fine fleur van het kweekhok nadat vader Maurice in 2015 was overleden.

Met deze kern van kweekduiven wil men in Bingelrade de afstandradius vergroten voor de toekomst.

Op 2 december worden op de Limburg Lofts 130 kweekparen samengezet uit voornoemde soorten, zuiver gehouden ofwel gekruist. De hieruit verkregen jonge duiven worden verdeeld over de hokken van Tommy Sr., Tommy Jr., neef Stephen (eveneens wonend in Engeland) en ca. 160 jonge duiven waar in Bingelrade mee wordt gevlogen.

De 27 vliegkoppels waarover ze in 2017 beschikten werden gekoppeld op 14 februari en brachten een koppel jongen groot. Na ca. 18 dagen ging een jong met de duivin naar het jonge duivenhok en bleef er een jong bij de doffer. Na het spenen bleven de duiven gescheiden. Een week voor het koppelen begon al de training en dit twee maal daags. Eenmaal gescheiden komen eerst de duivinnen los voor een uur trainen en komen binnen op de duivinnen afdeling voorzien van schabjes en vloerroosters.

De doffers gaan daarna los voor een uur en zij wonen in hun bak op een plankje vastgemaakt op een omgedraaide schotel. Op elke afdeling van de doffers is één plankje en een doffer extra geplaatst welke de eerste weken zorgt voor een extra alertheid bij de doffers voor het innemen van hun woonbak door de extra doffer.

 

 

Bij felle zon wordt er ook een scherm voor het raam neergelaten (tot op 10 cm) om de zon te weren en de forme een beetje in toom te houden.

Twee weken voor het begin van het seizoen start Andrew, naast de twee maal dagelijkse training aan huis, met intensief opleren van de oude duiven. Dit houdt in dat zowel de doffers als duivinnen twee maal daags en zeven dagen per week worden weggebracht tot Eysden. Beide partijen gaan dan tien minuten na elkaar los. De eerste week van opleren mogen de doffers en duivinnen bij thuiskomst een 5 tot 10 tal minuten samen om vooral de jaarlingen het spel te leren. De volgende weken komen ze niet meer bij elkaar na de thuiskomst van het opleren. De duivinnen gaan direct naar hun afdeling.

Dit gaat dan zo vier weken lang door. Daarna worden ze soms een a twee keer per week opgelaten en dit het hele seizoen door.

Gaan de duiven voor de eerste keer de mand in dan worden de doffers met schotel half bak gezet en mogen de duivinnen erbij. Als het laatste koppel opgesloten zit start Andrew met het inmanden. Steeds neemt hij het hele koppel uit de woonbak om geen van beide te ontmoedigen om even zonder partner te zijn. Daarna zet hij de manden enkele uurtjes op een stille plaats, eventueel afgeschermd. Dit doet hij om de duiven zo kalm mogelijk in te manden. Blijven ze in de mand roepen, dan is de uitslag aanmerkelijk minder, zegt Andrew.

In het begin van het seizoen mogen de doffer en duivin bij thuiskomst voor een 15 tal minuten samen. Later in het seizoen mogen ze soms tot de volgende dag samen.

Gedurende het vliegseizoen krijgen doffers en duivinnen in het begin van de week Versele Laga zuivering. Later in de week schakelt hij over naar Versele Laga black label en voegt er tevens een handje snoep bij. Vooral voor de korte afstanden vindt Andrew het voeren belangrijk.

Om de drie weken krijgen de duiven een 5 daagse kuur tegen het geel met Ridsol (10%) en aanvullend een multivitamine. Ook in een cyclus van drie weken krijgen ze Linco-Spectin, ook gedurende 5 dagen.

Twee keer per week Ropa B olie en Ropa B poeder over het voer en op de dag van inmanden tot enkele uren voor ze de mand in gaan gaat er Melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten, in het water. Dit zorgt voor extra energie, de duiven voelen daarna vol aan.

 

Tot hier de grote lijnen van het duivengebeuren bij de oude duiven op en rondom de Limburg Lofts in Bingelrade. De aanwezige kwaliteit aan duiven en met een gedreven manager aan het front zal hun naam in de toekomst vaker op de voorgrond treden.

Tommy en Andrew gefeliciteerd met dit kampioenschap.