Jo en Florian genieten al heel wat jaren een landelijke bekendheid om hun geweldige prestaties op de dagfondvluchten. Vier keer winnen ze een NPO dagfondvlucht en in 2018 bevestigden ze hun reputatie nogmaals door de afdelingsvlucht La Souteraine (eigenlijk stond er Bergerac op het programma) te overrompelen met 1-2-3 te winnen tegen 1.094 duiven en euregionaal tegen 1.578 duiven 2-3-4 te spelen. In deze dagfond discipline behaalden ze op nationaal zelfs al een 1e en 2e plaats in het NPO On-aangewezen- en Aangewezen kampioenschap.

Jaren vliegen Jo en Florian ook prima met hun jonge duiven doch in 2018 gingen ze als kometen van start op de eerste jonge duiven vlucht en dit met een selecte groep van 90 piepers. Wekelijks klokten ze kopduiven en geweldige series. Vier keer behaalden ze in hun samenspel Zuid-Oosthoek een overwinning. En op de afdelingsvluchten ging het onverminderd voort. Zo wonnen ze o.a. Sens (4012 d) 4-5-6-10 etc. (38 v.d. 80), Gien (2778 d) 3-8-9-10 etc. (41 v.d. 66) en op nationaal Orleans de zege en verder 1-7-8-12-13-14-16 (1277 d) – Nat. S1 10.853 d - 64-80-81-90-91-92 enz. 

Deze puike uitslagen leverden in Limburg Totaal bij de jonge duiven het 1e Hokkampioenschap en bij het Duifkampioenschap de plaatsen 1, 2 en 4 op. In de categorie Dagfond werden ze 3e Hokkampioen.

In de afdeling Limburg behaalden ze het 1e, 6e en 10e Duifkampioen Jonge duiven, werden 3e Hokkampioen Jonge Duiven en daarbij tevens 2e Hokkampioen Dagfond.

 

 “Asduif Gerard”

Het 1e Duifkampioenschap Jonge Duiven, zowel in de Afdeling als Limburg Totaal werd gewonnen door de geschelpte doffer genaamd “Asduif Gerard” met ringnummer Nl18-5112280. Een doffer uit een kruising “Kleine Gerard” Koopman x “Sister Friendship” van Rik Hermans Pulle (“Harry” Hooymans x Dirk van Dijck) Zie stamkaart.

Hij miste in 2018 zijn prijs niet en stond 12 x op de lijst van het samenspel de Zuid-Oosthoek. In District 7 (Zuid-Oosthoek en Oostelijke Mijnstreek) won hij o.a. een 1e Marche (2.324 d), 3e Gien (434 d), 11e Orleans (267 d) enz., 

Op de vluchten, tellend voor het Duifkampioenschap in Limburg Totaal behaalden de drie duifkampioenen de onderstaande prijzen. 

 

Vluchten tellend voor het Duifkampioenschap

Rethel

10974

Rethel

9436

Epernay

8323

Melun

6039

Sens

4012

Gien

2778

Orleans

1277

Nl18-5112280        1e Duifkampioen

1723

864

293

156

90

3

14

Nl18-5112276        2e Duifkampioen

1216

855

295

429

93

158

16

Nl18-5112210        4e Duifkampioen

1192

29

545

509

335

74

149

Het 2e Duifkampioenschap werd gewonnen door duivin het “276”. Uit “Rambo Harry” (Zoon “Harry” van Jan Hooymans x “Inteelt Kannibaal” Dirk van Dijck) x “Dochter “King Kong” (“King Kong” x “Laat 431” uit “Dino” – halfbroer “Popey”) Het “276” won 9 prijzen.

Het 4e Duifkampioenschap werd gewonnen door de duivin “210”. Zij komt uit “Mr. Poitiers” – 1e NPO Poitiers 2.182 d) (Zoon “De Rik” van Rik Cools x “Naomi” lijn “Popey” en “Kleine 273”) x “Dochter New Harry” van Jan Hooymans x “Blue Vita” (Mister Blue x Dolce Vita) van Pieter Veenstra. Het “210” won 7 prijzen.

 

Spel en verzorging.

Jo en Florian hadden hun kweek- en vliegduiven op 27 december gekoppeld en werden de eitjes van de kweekduiven overgelegd. De kweekduiven brachten daarna nog een tweede ronde groot voor eigen spel. Van enkele beste vliegduiven behielden ze ook de jongen.  

Op de afdelingen van de jonge duiven ligt bij het spenen stro op de vloer en wordt telkens na een 5-tal dagen ververst. Vliegen de piepers naar hun schabjes dan wordt het stro verwijderd en wordt er dagelijks gepoetst. 

De jonge duiven hebben twee afdelingen ter beschikking. Voor deze afdelingen is een ren ter beschikking. In deze afdelingen zijn nestbakken aangebracht welke in een L-vorm staan.

Gezien Jo en Florian in het vroege voorjaar nogal last hebben van de roofvogels, verblijven de jonge duiven een viertal weken onder een ruime draden kooi welke bovenop de ren is geplaatst. Zo kunnen ze zich dagelijks oriënteren in de omgeving van het hok. Als ze later uitgewend worden is het niet de bedoeling dat ze gaan slenteren met alle gevaar van dien. Ze worden dan ook geconditioneerd, hetgeen betekend dat ze moeten luisteren.

Bij het spenen krijgen ze ook een geelkuurtje van vijf dagen met tricho groen van dr. Schroeder.

Vanaf het spenen tot einde mei zit er bij de jonge duiven Kweek Champions Flojo van Paloma in de voerbak. In deze periode wordt er geen lichtere mengeling gegeven en alleen gewerkt met de hoeveelheid voer. Ze moeten blijven luisteren, zeggen Jo en Florian.

Eenmaal de vluchten begonnen krijgen ze tot aan de vluchten van 300 km een lichte mengeling bestaande uit Diamond Black Relax van Paloma aangevuld met Zoontjens (Beyers) met daarbij tevens voor de helft Diamond Black Sport van Paloma. Boven de vluchten van 300 km krijgen ze de laatste dagen alleen Diamond Black Sport. In de ochtend ook een beetje snoep met kweekvoer en in de namiddag afgevoerd. Dan krijgen het voer in een ruime hoeveelheid.

Jo en Florian betrekken al vele jaren bij de Gebr. Simons en Znn in Ransdaal.

Eenmaal de piepers uitgewend, gaan ze alleen ‘s morgens los voor een training. Vanaf einde mei wordt ook de vlag gehanteerd tijdens de training.   

Voor ze beginnen met het opleren wordt de geelkuur nog eens herhaald en zorgen ze dat de luchtwegen vrij zijn. Om de luchtwegen vrij te krijgen gebruiken ze eveneens een product van de veearts en dit gedurende zeven dagen. Ook gaat er Atemfrei van Röhnfried over het voer.

Opgeleerd worden ze een 6-tal keer tot ca. 40 km. Tot de vluchten van 300 km worden ze ook in de week nog eens weggebracht.

De jonge duiven worden verduisterd vanaf einde maart tot begin juni en dit vanaf 18 uur tot de volgende ochtend 7 uur. Ook wordt er later bijgelicht met een tl-lamp en deze is aan tot 22.30 uur.

Als de afdelingsvluchten beginnen worden ze gescheiden en worden op het deursysteem gespeeld. Vanaf het gescheiden zijn trainen de duivinnen ’s morgens en de doffers in de namiddag. Bij tropische temperaturen trainen beide groepen alleen ’s morgens.

Bij het inmanden mogen de geslachten een uurtje samen en is het hok inmiddels gezellig gemaakt en worden de nestbakken geopend en her en der worden kistjes met schotels geplaatst. Na de vlucht mogen ze enkele uurtjes samen en soms tot de volgende ochtend.

Gedurende de vluchten werken Jo en Florian graag met het scala natuurproducten van de fa. Röhnfried. Zo geven ze o.a. voor het begin van het seizoen Moorgold (werkbaar voor o.a. voor een goede darmfunctie) met Jungtierpulver of Entrobac. Tijdens de vluchten en mede afhankelijk van de wijze van thuiskomst, het opnieuw trainen en de algemene conditie van de jonge duiven, geven ze bij thuiskomst de Röhnfried producten Bt-Amin Forte + Mumm + Rotosal ofwel in de drinkpan ofwel over het voer.

De dag na de vlucht Jonge Duivenpoeder (dr. Schroeder) en elektrolyten. Gedurende de week Blitzform dan wel Hexenbier (Röhnfried) en de dag voor het inmanden conditiepoeder (dr. Schroeder) ofwel RO200 Ready (Röhnfried). Ook gebruiken ze de Rozitol druppels om de luchtwegen vrij te houden.  

Jo en Florian sluiten een puik oude duivenseizoen af met een drievoudige overwinning op de afdelingsvlucht La Souteraine (Bergerac)) en een geweldige jonge duiven seizoen sluiten ze af met een NPO-overwinning vanaf Orleans. Kan het soms beter!!!!

Jo en Florian Proficiat.

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages