Thei Wolfs uit Maria-Hoop, onder de rook van de gemeente Echt-Susteren, wist afgelopen seizoen 2018 sterk te presteren op de vier fondvluchten met morgenlossing. Deze vier vluchten, t.w. Limoges, Bergerac, Bordeaux (Cahors) en La Souteraine (Bergerac) tellen voor het Duif- en Hokkampioenschap in Limburg Total. Hierop mande Thei 91 duiven in en won 34 prijzen waarbij Bergerac zijn best vlucht was met 3-12-39-78-142 enz. tegen 2766 duiven in het afdelingsconcours. Hij won 15 prijzen van de 27 die er van hem in de mand zaten

Op deze vier morgenlossingen had hij een tweejarige doffer die vier keer aan de top van de uitslag stond. Zo won hij op deze vluchten: Limoges 93e (2697 d – 1157 m/min), Bergerac 12e (2766 d – 986 m/min), Bordeaux 87e (1463 d- 1103 m/min.) en op La. Souteraine de 27e (1094 d- 936 m/min.).

Daarmee behaalde hij het 1e Duifkampioenschap Morgenlossing. Thei wist ook het 3e Hokkampioen Morgenlossing te behalen.

In de afdeling Limburg behaalde Thei in de categorie Grote Fond het 3e Duifkampioenschap en het 4e Hokkampioenschap, terwijl hij bij de jaarlingen ook nog het 12e Duifkampioenschap won met een duivin afkomstig van Jac van Heel en is van het Batenburg soort. 

In 2017 won Thei met zijn “487” van ’14 de ZLU-wedvlucht in Limburg Totaal (642 d) en werd 11e Nat. tegen 2528 duiven. Hierin zit het soort Jac van Heel en het snellere dagfond soort van Jan Lamers, Jo van Deurzen en Hub van Mulken.

Het hokkampioenschap morgenlossing werd gewonnen met volgende uitslagen.

 

Wedvlucht

Aantal duiven

Mee

Uitslag

Limoges

2697

24

57-93-122-375-430-497-510-527-561-602-670

Bergerac

2766

26

3-12-38-76-136-229-257-266-288-314-423-445-485-519-597

Bordeaux

1463

24

87-163-219-225-337

La Souteraine

1094

17

27-62-70-172

 

De “Donkere 76”

De tweejarige donker-geschelpte doffer welke het duifkampioenschap morgenlossing in Limburg Totaal won draagt ringnummer Nl16-1714176. Als pieper opgeleerd tot 360 km.

Als jaarling ging hij na het invliegen tot de midfond om dan naar vier dagfondvluchten te gaan en won in de afdeling op Issoudun de 888e (5865 d) en 131e op La Souteraine (1447 d). Vervolgens naar morgenlossingen Cahors en Bergerac. Alleen op Bergerac won hij zijn prijs en wel de 285e prov. tegen 1986 d. Na het seizoen pakte de kromsnavel en gelukkig zonder veel schade.

Dit seizoen vloog hij in District 8, voor hij naar de morgenlossing ging, de 250e Epernay (2183 d) en Issoudun de 110e (783 d) om vervolgens de vier topprijzen, zoals boven vermeld, op de morgenlossing van de afdeling te vliegen.

Zijn vader is de “399” van ’08 en afkomstig van buurman Jac van Heel, soort Mijnus Gijsen uit Echeld.

Zijn moeder is het “359” van ’12 en eveneens van Jac en is uit een doffer van Martin Ronken Mechelen x het “Witpenneke” van Lei Tholen uit Pey-Echt.

Spel en Verzorging

Thei vertoefde in zijn jeugd al heel vaak op de hokken van vader Harry Wolfs. Vader Harry leerde hem het fijne van de duivensport en uiteraard de kneepjes ervan. Hij bleef in de buurt van het ouderlijke huis wonen, eigenlijk ernaast en zijn hok en dit van vader stonden naast elkaar.

Aanvankelijk vloog hij uitsluitend mee op de programma vluchten. Thei verdiende zijn brood als baas van een rijdende SRV wagen en zodoende bleef er maar weinig tijd voor de duiven en kwam er niet veel van spel terecht. De SRV wagen reed ook in het weekend en dan moest hij zijn klanten toch ook voorzien van allerlei huishoudelijke producten. Dan zat hij vaak met problemen om de duiven te zien thuiskomen en te kunnen klokken. Gezien het spel op de fondvluchten voor hem meer mogelijkheden bood qua tijdsbesteding werd er In 2011 besloten zich hierop te gaan focusseren. Zo kon hij zijn ingezette duiven toch nog in de late avond resp. vroege morgen zien thuiskomen.

Er moesten dan wel nog fondduiven worden aangeschaft. Zijn overbuurman in de Vlaskuilseweg was niemand minder dan de bekende Jac van Heel een fervent fondliefhebber. 

Hiervan kwamen de eerste duiven naar Thei en inmiddels bestaat zijn kolonie praktisch uit duiven van Jac. Gezien Jac. momenteel slecht ter been is, vindt hij in Thei een helpende hand bij de verzorging van zijn duiven. Ook zitten ze vaak samen te keuvelen en te bomen over de duiven en te puzzelen hoe ze de prestaties op beide hokken kunnen verbeteren Een stukje leuke ontspanning. 

Verder zitten er nog duiven van zijn oude soort, duiven van Jan Lamers, Jo van Deurzen en Hub van Mulken. Deze kruiste hij in op het fondsoort van Jac.   

In de tuin bij Thei staat een hok van 16 meter voorzien van een pannendak en is een twintigtal jaren oud en het voldoet prima en er wordt niet meer aan veranderd. Het bestaat uit 7 afdelingen. Drie zijn er voor de oude en jarige weduwnaars, een voor de weduwduivinnen, een voor de kweekduiven en twee voor de jonge duiven.

De 12 kweekkoppels worden begin januari gekoppeld en brengen drie a vier ronden groot voor eigen spel. De ca. 60 jonge duiven tracht hij zoveel mogelijk mee te geven en als het goed uitkomt, het liefst tot ca. 360 km. Mogelijk ook nog op de navluchten.

Mochten er zich Adeno-coli voordoen dan gaan ze de buitenren in en worden een drietal dagen licht gevoerd en veelal is het probleem dan opgelost.

Enkele jaren geleden was hij genoodzaakt ook met een 12 tal duivinnen op dubbel weduwschap te gaan vliegen daar kromsnavel in het voorjaar zijn ploeg doffer al aardig had uitgedund. Het spel met weduwnaars en weduwduivinnen is in de loop der laatste jaren vervangen door het spel op totaal weduwschap.  Nu beschikt hij hiervoor over ca. 30 doffers en 30 duivinnen.

Alle vliegduiven worden begin april gekoppeld en broeden dan tien dagen en worden daarna weer kort gescheiden. Medio mei worden ze opnieuw gekoppeld en broeden dan een viertal dagen om dan op weduwschap te staan. De duivinnen zitten op schabjes in de afdeling naast de doffers en beschikken tevens over een ren waarin ze ook verblijven. Thei rouleert de doffers en duivinnen tijdens het uitlaten. Doffers zitten dan steeds in het hok met de nestbakken

In het begin gaan de doffers en duivinnen een keer per dag los en als de vluchten beginnen gaan ze tweemaal daags los. Ze trainen vrij. Eerst de doffers en daarna de duivinnen. De duivinnen ook soms wel later in de avond.

Als het weer het toelaat gaan alle oude en jarige vliegduiven van het begin van de vluchten mee tot een á twee midfond vluchten.

De oude weduwnaars en duivinnen gaan dan nog mee op minimaal dagfond vluchten en daarna worden ze verdeeld over de provinciale-, nationale- en ZLU-fond vluchten.

De jaarling weduwnaars gaan dan eveneens naar een a twee dagfond vluchten en daarna naar een of twee morgenlossing, afhankelijk van situatie.

De doffers en duivinnen komen voor de vlucht niet samen. De doffers krijgen de schotel voor een half uurtje terwijl de duivinnen zo van het hok gepakt worden. Na de vlucht mogen ze wel samen voor enkele uren of tot de volgende dag. De thuisblijvers krijgen dan ook hun duivin te zien.

Thei geeft zijn vliegduiven het hele seizoen één mengeling, n.l. La Paloma Sport, in de voerbak en deze is altijd vol. Tegen de vlucht geeft hij een handje snoep en hennep toe, soms ook een pinda. Er worden geen voeding-supplementen gegeven.

Thei vertelde al vanaf 2011 geen medicijnen meer gebruikt te hebben buiten de verplichte enting. Wel gaat hij met een mestmonster op controle bij de veearts. Wel zit er het hele jaar door, met uitzondering van heel warme dagen, wel knoflookteentjes in de drinkpan.

Mocht er iets niet in de haak zijn dan zal hij een veearts raadplegen. Eenvoud is er troef.

Thei proficiat.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages