Lees onderstaand bericht

 Jan (r) en Frans de Dagfondkampioenen

 

Het best presterende hok op de dagfondvluchten van het afgelopen jaar is ongetwijfeld dit van Jan Deliège uit het Zuid-Limburgse dorpje Vijlen. Dit bevestigde hij met het behalen van zowel het Hok- en het Duifkampioenschap op de dagfondvluchten in Limburg Totaal.

Bij de duifkampioenschappen behaalde Jan in Limburg Totaal tevens de plaatsen 3 en 6.

In de Afdeling Limburg eindigde hij bij het Duifkampioenschap op de plaatsen 1, 4 en 8, terwijl hij tevens 2e Hokkampioen Dagfond werd. Uiteraard leverden de behaalde prestaties op de Dagfond ook de nodige kampioenschappen op in eigen samenspel De Zuid-Oosthoek en Fondclub Heuvelland.  

In Samenspel Blauw behaalden hij met verve het 1e Hok- en 1e en 3e Duifkampioenschap.

Bij de NPO kampioenschappen stond de naam van Jan in diverse kampioenschappen van de dagfond verschillende keren in de top 35, t.w. 33e Onaangewezen, 29e Aangewezen en 30e Duifkampioen.

Op de dagfondvluchten behaalde hij in Limburg Totaal de volgende series prijzen:

Issoudun         5.665 d.  22 mee en 11 pr. – 46-54-86-106-110-198-206-289-363 etc.

Argenton         4.121 d.  20 mee en 14 pr. – 16-27-28-85-117-164-182-244-404-406 etc.

Mont Lucon      2.160 d.  19 mee en   6 pr. – 80-150-165 etc.

La Souteraine  1.447 d.  17 mee en   8 pr. – 3-7-8-28-32-34-53-97

Chateauroux   1.575 d.  17 mee en 13 pr. – 22-32-33-39-68-88-125 etc.

 

De “197”

De doffer welke het 1e Duifkampioenschap won is de blauwe “197” met ringnummer Nl15-1126197. Als jaarling liet hij al zien de dagfond goed aan te kunnen en werd 11e Duifkampioen in de afdeling met o.a. een 10e prijs La Souteraine (1.241 d) en 13e Limoges (1.326 d.)

Dit seizoen vloog hij: 206e Issoudun 5.665 d., 28e Argenton 4.121 d., 165e Mont Lucon 2.160 d., 53e La Souteraine 1.447 d. en 22e Chateauroux 1.575 d.

Vader is de “Koopman 802” rechtsreeks van Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller.

Moeder is het “286” van 2014 en is van eigen kweek en stamt eveneens uit twee rechtstreekse duiven van Jo en Florian.

Zie verdere de stamkaart.


 

De doffer welke de 3e plaats in het duifkampioenschap dagfond behaalde is de kraswitpen met ringnummer Nl15-1126204, de “204”. Hij won op de dagfondvluchten4 prijzen t.w. 46e Issoudun, 27e Argenton, 32e La. Souteraine en 39e Chateauroux. De “204” is een heel regelmatige prijsvlieger en in 2016 prijkte er een 38e Limoges op zijn erelijst.

Vader is een zoon van de “080” van Jo en Florian Hendriks (Koopman lijn “Deng Lin’s Favoriet”- “Kleine Dirk) x “Dochter Argenton” van Jules en Jos Engels.

Moeder is “New Favotietje”, halfzus “286” (moeder “197”) eveneens van Jo en Florian Hendriks. (gr. vader lijn “Popey” – “Kleine Figo”).

 

Liefhebbers, duiven, spel en verzorging

Jan Deliège, inmiddels  76 jaar, zit al heel wat jaartjes tussen de duiven. Meer dan 25 jaar vloog hij samen met zijn plaatsgenoot en duivenmaat Frans Baggen. Al die jaren hebben ze geweldig gepresteerd en werden er vele kampioenschappen gewonnen op alle niveaus. In 1995 en 2003 wist hij de nationale jonge duiven klassieker Orléans op zijn naam te schrijven. Hun erelijst op de Afdeling/NPO vluchten zien er tot nu toe zo uit.

1995 de 1e Nationaal Orléans jonge duiven.

1998 de 1e en 2e Provinciaal Etampes

2003 de 1e en 3e Nationaal Orléans rayon 4 – Limburg

Van recentelijk datum zijn de overwinningen in:

2009 de 1e Nationaal Chateauroux Afdeling Limburg, snelste 32.791 d. en 1e Derby Limburg Reims.

2016 de 1e NPO La Souteraine

Toen Frans Baggen niet meer in staat was de duiven mee helpen te verzorgen, kwam de verzorgingstaak op Jan alleen te rusten. Jan zat in de VUT en had toen genoeg tijd om alles alleen te verzorgen en zo bleef op een voortreffelijke wijze vliegen.

Een zevental jaren geleden moest Jan een grote stap terug doen vanwege een zware medische ingreep en een lange herstel periode. Op enkele duiven na werd alles van de hand gedaan.

In die moeilijke periode kreeg Jan niet alleen veel steun van zijn echtgenote Els, maar ook veel hulp van zijn vrienden t.w. Thei Gulpen uit Vaals en in het bijzonder van zijn vriend Frans Heyenrath uit Vijlen. Frans kwam voorheen als eens vaker bij Jan over de vloer om samen over de duiven te kletsen. Frans was tot 2007 zelf een actief duivenmelker en leerde het duivenvak thuis bij vader Jozef en ook bij zijn oom Jan. Toen Jan ziek werd stak Frans (57 jaar) de helpende hand toe en vanaf toen groeide ook de verdere vriendschap en samenwerking. Frans, nog werkende, is in het vliegseizoen vanaf woensdags elke avond present en in de weekenden ook ’s morgens. Jan verzorgt de duiven dan ’s morgen en samen doen ze de verzorging in de avonduurtjes. In de winterdag is Frans alleen op woensdag en in de weekenden aanwezig. Samen overleggen ze alles met betrekking tot kweken, vliegen, verzorgen, inmanden etc. Frans pluist graag de afstamming uit om te zoeken naar nog betere combinatiemogelijkheden van de kweekkoppels. De mogelijkheden bespreekt hij dan samen met Jan.

 

In 2012 pakten Jan en Frans de draad van de liefhebberij weer op en planden een serieuze comeback. Plannen werden gesmeed en enkele van de nog aanwezige duiven bleven behouden. Zeker deze uit de lijn van de “Champion” (oude soort Saive –Quadackers) en zorgden voor goede nakomelingen.  Er werd opnieuw aangeklopt bij de grote dagfond kampioenen Jo en Florian Hendriks uit het naburige Nijswiller. Hier haalde ze duiven uit de beste lijnen die er op de hokken in Nijswiller aanwezig zijn en wat daar aan kwaliteit zit is inmiddels al genoegzaam bekend. Vanaf 2012 verhuizen er jaarlijks enkele piepers of eitjes van de besten naar de Vijlenberg en worden op het kweekhok geplaatst en dit met veel succes.

Ook bij Jaak Koninx uit Zonhoven gingen ze voor versterking en vooral van diens zuivere Pros Roosen duiven o.a. lijn “Black Devil”- “Ria” en “Freddy”. In 2016 wonnen Jan en Frans de NPO dagfondvlucht La Souteraine met een gekruiste Koninx – Hendriks doffer.

Inmiddels zorgen de duiven afkomstig van Jo en Florian Hendriks voor een stevig fundament op zijn kweekhok (ca. 95%).

 

Na die lastige periode is Jan en zijn compagnon Frans het een beetje kalmer aan gaan doen en zijn ze zich steeds meer gaan specialiseren op de dagfondvluchten. Het hele oude duiven seizoen hebben ze hierop afgesteld. En dit begint langzaam zijn vruchten af te werpen.

Verder vliegen ze ook met de vroege jongen mee. Op de navluchten spelen ze enkel nog een aantal jonge duivinnen en enkele doffertjes (twijfelaars) die nog goed in de veren steken en/of gemotiveerd zijn.


 

 

In de fraaie tuin naast het huis staat een tuinhok op een onderbouw. Boven twee afdelingen voor de 28 weduwnaars en twee afdelingen voor de jonge duiven. Beneden zitten de kweekduiven en de weduwduivinnen zitten achter de berging (links naast het tuinhok)en beschikken over een ren met nachthok.

Rond 26 november worden de 20 koppels kweekduiven gekoppeld en deze ronde winterjongen is al vele jaren bestemd voor hun grote vriend Joachim Adelsberger uit Duisburg. Deze Duitse vriend vaart er wel mee.

De 28 koppels vliegduiven worden half januari gekoppeld en indien mogelijk worden er eitjes van de tweede ronde van de kweekduiven overgelegd. Jan en Frans kweken een 70 tal jonge duiven voor eigen spel. Deze worden verduisterd en bijgelicht en op de deur gespeeld. De jongen worden een 12 tal keer opgeleerd en ook tijdens de eerste maand van spel worden ze in de week tussen de vluchten nog eens weggebracht.

Na het spenen van de jongen zitten de doffers al op weduwschap. Jan en Frans vliegen alleen met doffers op het traditionele weduwschap. In het begin van het seizoen trainen ze eenmaal daags, ofwel alleen ’s morgens (bij goed weer) ofwel alleen ’s avonds. Er wordt niet op een half uurtje gekeken. Als de dagfondvluchten beginnen, trainen de doffers 2 keer per dag. In het begin van de week een half uur tot drie kwartier en naargelang de vlucht nadert wordt de training geïntensiveerd tot een uur en komt er eventueel de vlag bij te pas.

De weduwnaars gaan vanaf de eerste wedvlucht de mand in en na de eerste dagfondvlucht gaan ze doffers om de twee weken mee. Op de midfond vluchten manden ze geen duiven meer in.

Voor het inmanden krijgen de doffers steeds even hun duivin te zien en dit varieert vanaf een kwartiertje. Soms krijgt een doffer ook een andere duivin te zien als ze denken dat de duivin niet vurig genoeg is. Na de vlucht en zeker bij een dagfondvlucht mogen ze samen tot de volgende dag.

 

De doffers krijgen na thuiskomst van een vlucht goed voer in de voerbak om snel te kunnen herstellen. Hier wordt olie en Biergist/Melkpoeder aan toegevoegd. Daarna wordt er enkele dagen krap zuivering gevoerd om de volgende dagen Zoontjens te geven om de laatste dagen voor de vlucht over te schakelen naar de “Schumi Paloma” mengeling en hiervan krijgen ze ruim voldoende. Dagelijks krijgen de weduwnaars ook een snuifje snoep van eigen samenstelling (o.a. zonnepitten, havervlokken, miletzaad, komijnzaad, linzen, sesamzaad en boekweit) De verschillende zaden verkrijgt hij via zijn Duitse vriend Joachim Adelsberger. Enkele dagen voor de vlucht krijgen ze een grotere hoeveelheid snoep in de voerbak. Het deel zonnepitten hierin wordt de dagen voor de vlucht steeds iets groter.

Bij thuiskomst altijd een lepel honing en druivensuiker in het water. In de week 1 tot 3 dagen een lepel knoflook aftreksel in de drinkpot. Ook geeft hij wekelijks yoghurt (Greek Style) over het voer.

Medisch gezien kuurt Jan en Frans de duiven in oktober tegen paratyfus en gaan voor het kweek- en vliegseizoen met enkele duiven op controle bij dr. Schroeder of dr. De Weerd. Alleen op advies wordt er iets verstrekt. Gedurende het seizoen gaan ze met duiven alleen ter controle als ze denken dat er iets mis zou zijn.  

Verder houden ze het heel eenvoudig en prefereren de natuurlijke producten.

Jan begint langzaam weer plezier in de duivensport te krijgen en samen met zijn echtgenote Els en samenwerking met Frans geniet hij weer van hun successen.

Duiven geven in het leven vaak veel plezier en genoegen in de dagelijkse omgang en verzorging en helpen mensen om hun problemen even opzij te kunnen zetten. Behaalde topprestaties zijn dan een kers op de taart.

Jan, Els en Frans van harte gefeliciteerd.