Lees onderstaand bericht

 

Toen de broers Jos, Frank en Hans Jacobs uit Neerbeek in 2013 de handen in elkaar sloegen om de duivensport, het werk van vader Jan op het ouderlijke erf aan de Neerbeekstraat voort te zetten, besloten ze het accent voor de toekomst te gaan leggen op de Afdeling- en Nationale fondvluchten en daarbij ook de ZLU vluchten. Daarnaast wilden ze ook blijven uitblinken op de programmavluchten tot en met de dagfond. Wel is waar met een kleine groep duiven doch de tot nu behaalde prestaties in deze categorie liegen er niet om.

Zo wonnen ze o.a. in 2014 de 1 en 2 provinciaal Sens bij de jonge duiven tegen 8.744 mededingers en in 2016 pronkten ze op plaats 1 in het provinciale concours vanaf Dax middaglossing.

In 2016 en 2017 behaalden ze 9 overwinningen in hun samenspel Beek-BUG en dit zowel vanaf Marche tot Dax.

Naast deze topprestaties en vele eerste kampioenschappen in SS Beek-BUG, WEFO, Limburg Totaal en afdeling Limburg, konden zij zich in 2014, 2016 en 2017 laten kronen tot Generaal kampioenen van de Afdeling.

Afgelopen seizoen prijkten ze in de kampioengalerij op de volgende ereplaatsen,

Afdeling Limburg:

10e Hokkampioen Vitesse en 1e Duif- en 1e Hokkampioen Midfond, 7e Duifkampioen Jonge Duiven, 7e Duifkampioen Grote Fond, en werden ze 1e Generaal Kampioen.

Limburg Totaal:

Een nagenoeg gelijke erelijst met 8e Hokkampioen Dagfond, 6e Generaal Kampioen Fond, 7e Algemeen Generaal, 5e Hokkampioen morgenlossing en 4e Hokkampioen Midfond en 1e Duifkampioen Midfond.

Nationale Kampioenschappen NPO

9e Duifkampioen Midfond (de “298”), 20e Aangewezen Midfond, 4e Onaangewezen Dagfond en 10e Aangewezen Dagfond.

WHZB/TBOTB

7e Duifkampioen Midfond (de “298”)

PIPA ranking

20e Beste Midfond duif van Nederland (de “298”).

 

“De 298”

Het 1e Duifkampioen Midfond werd zowel in eigen samenspel, WEFO, Limburg Totaal als in de afdeling Limburg behaald met hun blauwe jaarling doffer, de “298” welke het ringnummer Nl16-1749298 kreeg aangeschoven.
Hij won op de midfondvluchten in Limburg Totaal/Afdeling Limburg de volgende prijzen:

54e Sens (17.032 d)

35e Lorris (13.770d)

129e Lorris (10.609 d)

176e Gien (5.502 d)

56e Gien (3.528 d)

Als jong vloog hij in SS Beek-BUG acht keer prijs en daarbij o.a. een 7e Sens (383 d), 14e Rethel (476 d), 16e Rethel (687 d), 40e Melun (525 d) etc.

Als jaarling barste hij los en won in in SS Beek-BUG totaal 12 prijzen met 5 top tien plaatsen.

Daarbij waren de volgende top tien plaatsen; 4e Lorris (1232 d), 6e Gien (342 d), 7e Sens (1931 d), 8e Argenton (349 d) en 10e Lorris (1198 d) en voor de prestaties op de midfondvluchten in de afdeling Limburg/Limburg Totaal zie hierboven

Vader is de Nl09-1521651 en dit was zelf een supervlieger op de hokken in Neerbeek.

Hij vloog o.a. een 1e Sens (1529 d), 2e Charleville (549 d), 2e Reims (973 d), 6e Pithiviers (1122 d) etc. en er staan in totaal een 40 tal prijzen op zijn palmares.

Gr. vader de “436” van ’03 en een zuivere Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk doffer en werd gekweekt uit “Olympic Survivor” x “Olympic Evita”

Gr. moeder is “Het 697” van ’04 uit zij stamt uit het soort van Thei Bours en Bert en Roger Martens uit Elsloo.

Moeder is het geschelpt Nl09-1836170 en een zuivere Eyerkamp- Janssen duivin.

Gr. vader is “Bond Suprême” uit “Golden Bond” x “Dochter Flits”

Gr. moeder is “Prima Hertog” uit “Hertog” x “La Prima Vera”

Het “170” is ook moeder van de “706” van ’14 met een prima palmares waarbij een 3e Chateauroux (138 d), 4e Mont Lucon (346 d), 6e Bergerac (210 d), 7e Limoges (147 d) etc.

 


 

Liefhebbers, duiven spel en verzorging.

Jos, Frank en Hans zijn naast fanatieke duivenliefhebbers ook nog eens de animators in hun vereniging de Olijftak in Beek. Hier is tevens het NIC gehuisvest en dit betekend vele dagen en vele uren bezig zijn voor de liefhebbers om alles perfect te doen verlopen. Als toetje worden in Beek ook nog eens twee najaarsvluchten vanaf Momignies georganiseerd.

Op hun eigen stek hebben ze de zorgen over een redelijk grote kolonie duiven waarmee ze soms tot laat in de avond bezig zijn.

Hun 23 meter lange hok is verdeeld in 9 afdelingen en voor de programmavluchten hebben ze een 30 tal weduwnaars ter beschikking. Daarnaast een 70 tal voor de ZLU en afdeling- en nationale vluchten.

Op alle afdelingen van de vliegduiven houden ze van reinheid en worden de afdelingen twee maal daags gekrabd. Om vooral in een koud en nat voorjaar het hokklimaat zo constant mogelijk te houden zijn de afdelingen voorzien van een infrarood warmtepaneel aan het plafond aangestuurd door een hygrostaat. Deze is afgesteld op een minimum temperatuur van 5 graden C en een vochtigheidsgraad van 70%.

Om aanvulling op het hok van de programmaduiven te kunnen realiseren hebben ze hiervoor 14 kweekkoppels ter beschikking. Einde november worden ze samen met de kweekkoppels voor de fond gekoppeld en brengen zelf hun jongen groot. De programma weduwnaars worden zodanig gekoppeld dat ze de tweede ronde van de kweekduiven kunnen grootbrengen. De kweekkoppels worden dan omgekoppeld voor een derde ronde welke weer wordt omgelegd. Daarna volgt een vierde ronde die de kweekduiven weer zelf grootbrengen.

Als de jonge duiven bij de weduwnaars ca. 20 dagen oud zijn worden ze samen met de duivin op het jonge duivenhok geplaatst en zitten de doffers op weduwschap.

De weduwnaars trainen in het begin van het seizoen maar eenmaal daags. Elke groep krijgt afzonderlijk de vrijheid. Als het weer stabieler is gaan de groepen weduwnaars ook ’s morgens los voor een training.

De programma weduwnaars gaan vanaf de eerste vlucht de mand in en allen gaan mee tot de laatste eendaagse fondvlucht.

 

De rode draad door hun kweekkoppels voor de programma duiven wordt al vele jaren gevormd door de “Olympic 789” welke in 1999 Nederland vertegenwoordigde als 2e beste Midfond duif van Nederland op de Olympiade in Blackpool. Hierin zat het soort van Jo Reynen uit Geleen (Klak ), met een duivin welke afkomstig was van Thei Bours uit Elsloo.

Voor te kruisen tegen deze duiven werden duiven aangeschaft bij:

- In 2000 en in 2012 diverse duiven aangeschaft bij Bert en Roger Martens uit Elsloo. Dit was het oude soort van Bert en Roger en later kwamen er via Bert en Roger de duiven van Jules en Jos Engels uit Putte bij. Deze inbreng slaagde wonderwel.

- In 2013 kochten ze een bon geschonken door Harrie Winkens uit Itteren en kregen er de “Dikke Winkens”. Deze werd een nieuwe spil op het kweekhok. Vader is de “454” (Koopman x het “13-erke”) en moeder is de “68” (lijn “Macho” en “367” John de Esch).

Gekoppeld aan het “569” (Bert en Roger Martens) gaf hij:

* de “819” van ’13 met 42 prijzen waarvan 10 x top tien en 1e Gien (405 d) en 2e midfond Beek-BUG in 2015 en

* de “275” van ’16 met 18 prijzen, 4 x top tien en 1e Marche (1274 d), en werd dit jaar in Beek-BUG 1e jarige, 4e Vitesse en 5e duifkampioen oud

Gekoppeld tegen het “484” (eigen soort) gaf hij:

* de “524” van 14 met 44 prijzen, 11 x top tien en 1e Argenton (125 d) en 1e Marche (1191 d).

Werd in 2015 4e jarige en 4e duifkampioen oud. In 2017 3e duifkampioen oud.

- Verder kwamen er duiven uit de lijn van de wereldberoemde “Belsj” van John van Heel uit Maria-Hoop.

- Bij Hans en Evert Jan Eyerkamp uit Zutphen kwamen de Janssen, van Loon, en Verkerk duiven. Zie ook de ouders van de Midfondkampioen.

 

In het vliegseizoen beschikken de broers over vier mengelingen, te weten van Versele Laga de Gerry Plus I.C.+ Black Label mengeling, welke verrijkt is met de speciale Immunity Concept+ sportkorrel en met de bijzondere zwarte maïs. En de ChampionPlus I.C. + Black Label mengeling eveneens met de speciale Immunity Concept+ sportkorrel.

Verder de mengeling Simons Superieur kweekcentrum Simons en Znn uit Ransdaal.

En tenslotte nog de Beyers Super Weduwschap mengeling.

De Gerry Plus I.C. + Black Label mengeling krijgen de weduwnaars op maandag en dinsdag en op de dag van inkorving voor de Vitesse vluchten ‘s morgens hiervan een half rantsoen.

De overige drie mengelingen mengen ze samen (voor elk een deel) en dit wordt ruim verstrekt op de dag van thuiskomst en de daarop volgende dag. En vanaf woensdag tot en met de inkorfdag, ’s morgens iets krapper en ’s avonds ruimer.

Op de midfond- en dagfondvluchten krijgen de duiven op de inkorfdag ’s morgens genoeg en rond 15 uur van alles wat ze willen. Hierbij ook de snoepmix en hennep. In de middaguren van de inkorfdag wordt er meerdere keren naar het hok gegaan om ze nog iets voer of snoep te verstrekken. Veelal gaan ze dan met een half gevulde krop de mand in.

Dagelijks krijgen ze na de training een snoepmix bestaande uit snoepzaad, P40, Tovo en pinda’s, in een bak op de vloer. Kwestie van ze leren snel binnen te lopen na de training en vluchten.

De weduwnaars worden in potjes in hun broedbak gevoerd. Zo kan men de duiven individueel voeren naar een vlucht toe.

Daarnaast gebruiken ze diverse voedingsupplementen uit het programma van dr. Schroeder.

Dit zijn o.a. Tolyamine, BMT, Imunol, Omega olie en Oregano olie.

Midweeks wordt er dan twee dagen een of een combinatie van deze producten aan de voeding of waterbak toegevoegd met gebruik van een van de oliën. Alles is een beetje afhankelijk van de conditie/forme van de duiven. Op de dag van inkorven is de drinkbak schoon.

 

Om de vliegduiven en ook de jonge duiven met een optimale gezondheid te kunnen inmanden gaan ze met duiven en met een mestmonster op consult bij dr. Vincent Schroeder. Alleen op diens advies wordt er iets verstrekt. De frequentie is een beetje afhankelijk van prestaties van dat weekend.

De broers mogen weer terugblikken op een succesvol seizoen. Ze leggen de prestatielat elk jaar weer een stukje hoger.

Jos, Frank en Hans gefeliciteerd.