Lees onderstaand bericht

 

 

De in het Noord-Limburgse Reuver wonende liefhebber Toon Smeets was afgelopen seizoen vele malen het gesprek van de dag. Zowel met de oude als jonge duiven wist hij zondag na zondag de kop van de uitslag te behalen in samenspel De Grensstreek. En daarnaast klokte hij fantastische series met een heel hoog prijzenpercentage. In het duivensportmagazine “Het Spoor der Kampioenen” werd hij meermaals geroemd om zijn meesterschap als hij weer eens een vlucht naar zijn hand had gezet en in de categorie “Grootmeester” de meeste punten scoorde met zijn prijzenserie.

Zes keer ging hij in zijn samenspel De Grensstreek als eerste over de meet. Hij was haast wekelijks de te kloppen liefhebber en navenant leverde hem dit natuurlijk de nodige kampioenschappen op.

Zo stond hij in Limburg Totaal op de volgende ereplaatsen in de kampioenschappen:

1e Hokkampioen Midfond, 4e Duifkampioen Vitesse, 4e Hokkampioen Vitesse, 7e Duifkampioen Midfond en 5e Algemeen Generaal Kampioen.

In de Afdeling Limburg behaalde hij het 1e Duifkampioen Vitesse, 2e Hokkampioen Midfond, 3e Hokkampioen Vitesse en 6e Duifkampioen Vitesse.

In de nationale competitie WHzB/TBOTB versloeg hij alle Nederlandse coryfeeën en staat  (voorlopig) genoteerd als de Beste Liefhebber met een ruime voorsprong op punten behaald in de categorien Vitesse, midfond, dagfond en jonge duiven. Wie deed beter!

In Limburg Totaal wist hij op de fondvluchten de volgende serie neer te zetten wat hem het hokkampioenschap opleverde.

Wedvlucht

Aantal duiven

Aantal mee

Aantal prijzen

Serie

Sens

17.032

20

15

25-46-120-275-401-798 etc.

Lorris

13.770

15

9

3-54-520-1306 etc.

Lorris

10.609

15

10

33-57-106-344-385-743 etc.

Gien

  5.502

15

13

66-67-141-230-285-320 etc.

Gien

  3.543

11

8

15-83-114-310-384-399 etc.

 

Toppertjes

Enkele uitslagen willen we toch graag weergeven behaald in samenspel De Grensstreek.

Marche (1222 d) 1-2-3-6-7-8 etc. 27 v/d 31

Rethel (1051 d) 1-3-9-12 etc. 21 v.d. 25

Gien (307 d) 3-4-9-17 etc. 12 v/d 15

Lorris (413 d) 2-4-6-15 etc. 10 v/d 15

Issoudun (337 d) 1 en 33 - 5 mee

Argenton (194 d) 4 en 6 – 4 mee

Jonge duiven

Sezanne (694 d) 1-2-5-7-8-13 etc.19 v/d 31

Sens (158 d) 3-4-5-11 etc. 7 v/d 10

Sezanne (navluchten 418 d) 1-2-3-4-7-8-13 etc. 10 v/d 11 duivinnen

 

“De 432”

Het 1e Vitesse Duifkampioenschap in Afdeling Limburg won hij met zijn jaarling de “432”.

Deze gehamerde jaarling doffer met ringnummer Nl16-1710432 schoot op de Vitesse vluchten al meteen uit de sloffen en vloog de volgende kopprijzen in SS de Grensstreek.

3e Marche (1222 d), 3e Charleville (1259 d), 1e Rethel (1051 d en tevens snelste van 15.190 d.), 4e Rethel (872 d) en 10e Epernay (1239 d). Dit betekende het 1e Vitesse Kampioenschap. Verder vloog hij ook nog een 2e Lorris (413 d), 9e Gien (307 d) en 11e Gien (236 d).

De vader van de “432” is afkomstig van het hok van zonen Jos en Thijs welke vliegen onder de naam Smeets-Peeters eveneens in Reuver. Hij is van het soort Wim Ververs uit Haelen en vloog zeer goed.

De moeder stamt uit een samenkweek welke Toon deed met een duif van Wim Peters de Muk uit Venlo. Een kleindochter hieruit, gekweekt uit broer x zus, is de moeder van de “432”

 

Liefhebber, Duiven, Spel en verzorging.

Toon, thans 75 jaar, zit al haast 50 jaar tussen de duiven en nog steeds met veel inzet en plezier. Thuis op de boerderij was zijn broer Tjeu degene die met duiven begon en toen hij helaas op zeer jeugdige leeftijd overleed was het broer Martin die ermee verder ging. Toon had wel interesse doch het werk op de boerderij ging voor. Nadat hij getrouwd was en de boerderij had overgenomen om zijn boterham te verdienen met de land- en tuinbouw. Toen werd hij ook duivenliefhebber. Doch door het vele werk op de boerderij was er amper aandacht voor de duiven en deze kwamen dan ook op een tweede plan. Een leuke herinnering ging naar 1982 Nat. Hof te winnen.

Nadat hij het boerenleven vaarwel had gezegd en samen met zijn echtgenote van de vrije tijd kon gaan genieten, ging hij aan de overzijde van de straat wonen en in de ruime tuin verscheen een tuinhok van 10 meter.

 

Aanvankelijk wilde het op het nieuwe hok niet lukken en werd er flink gesleuteld aan de verluchting. Nu zit er in het plafond een strook van ca. 7 cm aan de voorzijde welke er voor zorgde dat het klimaat op het hok nu uiterst geschikt is om de duiven te laten presteren. Alleen bij heel warm weer kantelt hij aan de voorzijde een raam open. Het hok heeft een centrale ingang voor zowel de oude als jonge duiven.

Het hok is verdeeld in 6 afdelingen. Twee voor een 20 tal weduwnaars, dan een kleine ruimte voor eventuele uitbreiding van het aantal weduwnaars, zoals gepland voor komend seizoen. Verder twee afdelingen voor de jonge duiven en een kleine afdeling voor laatjes. In de laatste afdeling staat o.a. het voer opgeslagen.

Achter het hok zijn rennen aangebracht en hier huizen de tien kweekkoppels, de weduwduivinnen en is er een ruime ren waarin zowel de oude als jonge duiven toegang hebben tot het nemen van een bad.

De duiven waarmee hij al jaren zijn mannetje staat zijn veelal afkomstig van zijn beide zonen Jos en Thijs. Beiden zijn woonachtig op de inmiddels tot woonhuizen omgebouwde boerderij van vader Toon. Zij vlogen tot heden onder de naam Smeets-Peeters.

Jos, Thijs en compagnon Mart hadden duiven onder de pannen welke afkomstig waren van o.a.

* Math Claessen uit Geleen, soort Maurice Voets uit Kessel en Jo Kuypers uit Dieteren.

* De Klakduiven die ze haalden bij wijlen Wim Ververs uit Haelen en er kwamen via Har Hermans uit Reuver.

 * Jos Goessen uit Gronsveld uit de lijn Argenton x Davina.

Verder deed Toon samenkweek met een duif van Wim Peters de Muk uit Venlo.

Ook deed hij samenkweek met de combinatie Nijssen-Wulms uit Asenray en de jongen hieruit deden het dit jaar voortreffelijk.

 

 

Uit deze duiven zitten er 10 kweekkoppels en Toon verkoppelt zijn kweekduiven elk jaar weer om zodoende een goed koppel te kunnen ontdekken en het dan enkele jaren samen te laten.

Zowel de kweek- als vliegduiven worden half december gekoppeld en kweekt hij een 45 tal jonge duiven voor eigen spel.

Na het spenen van de jonge duiven zitten de oude duiven gescheiden tot begin maart. Dan mogen ze weer samen en nog eens een 5 tal dagen broeden. Daarna gaan ze op weduwschap.

Hij startte het seizoen op dubbel weduwschap en vanaf de start kwamen de duiven formidabel naar huis en won Toon kopprijzen en geweldige series. Mede dat de doffers zo geweldig naar huis kwamen en hij het spel met de duivinnen te bewerkelijk vond, besloot Toon na drie vluchten de duivinnen maar thuis te houden en alleen met de 20 doffers verder te gaan.

Doffers trainen eenmaal daags in de namiddag voor 1 tot 1 ½ uur met gesloten klep.

Voor ze de mand ingaan, mogen ze eerst 10 minuten los op het hok en worden daarna samen opgesloten. Na ca. ¾ uur worden ze in de mand gezet. Na de vlucht voor enkele uurtjes samen.

Toon is een liefhebber die tracht alles zo eenvoudig mogelijk te houden. In het vliegseizoen maakt hij gebruik van een mix van drie mengelingen bestaande uit Koopman All in One, Beyers Premium en Mariman Vlieg en dit in gelijke delen. De duiven krijgen hier dagelijks genoeg van. Ze moeten alles opeten. Daarbij geeft nog een handje snoep en hennep. Steeds Vitamineral van Havens en grit en onlangs werd de Beute Bak ook toegedeeld. De laatste dagen ook enkele pinda’s.

Voor het seizoen krijgen ze een goede geelkeur en als ze thuiskomen, zit er een halve dag ontsmettingsmix van Giantel in het water. Mocht hij het nodig achten dan iets voor de luchtwegen in de vorm van Ornithose Speciaal.

Voor Toon moet een duif van nature gezond zijn, goed in de hand liggen en een zachte pluim hebben. Wat ze in het kopje heeft moet ze laten zien op de vluchten en dan zijn het de “Goeie”.

Duivensport is voor hem een echte hobby en samen met zijn zonen wordt er heel wat afgebabbeld over het wel en wee van de duiven. We gaan nog vaker van hem horen.

Toon proficiat.