Lees onderstaand bericht

 

Voor het Vitesse Kampioenschap oude duiven moesten we zijn in het Noord-Limburgse Reuver en wel bij de combinatie Smeets-Peeters. Dit jaar schoten ze, net als verleden jaar, vanaf de eerste vlucht meteen uit de startblokken en wisten net als verleden jaar nu weer het hokkampioenschap Vitesse te behalen in Limburg Totaal. Verleden jaar stonden ze in de afdeling Limburg eveneens op de eerste plaats in het Vitesse hokkampioenschap.

Wisten ze vorig jaar in hun samenspel de Grensstreek op de Vitesse vluchten 5 zeges in de wacht te slepen, nu moesten zij zich tevreden stellen met een hele serie kopprijzen en een hoog prijzenpercentage ( 68%) en met één overwinning en vier overwinningen over het hele seizoen.

In Limburg Totaal wonnen ze op de voor dit Hokkampioenschap tellende vluchten de volgende series, waarbij de vet gedrukte prijzen zijn behaald door twee duiven uit de 5 bovenste van de lijst:

Charleville          17.717 d – 35 mee en 20 pr. 147-164-326-527-533 etc.

Rethel                  15.190 d. – 35 mee en 27 pr. 33-35-36-125-130 etc.

Epernay               16.407 d. – 34 mee en 25 pr. 73-79-81-162-230 etc.

Epernay               18.659 d. – 32 mee en 15 pr. 84-145-176-182-205 etc.

Rethel                  13.545 d. – 19 mee en 17 pr. 20-64-187-240-517 etc.

 

In het duifkampioenschap Vitesse behaalden ze dit jaar in Limburg Totaal de 5e en 9e plaats.

De doffer welke het 5e duifkampioenschap behaalde is de “268” van ’13 en heeft op zijn palmares 47 prijzen staan waarvan er 14 binnen de top 20 zijn behaald in het samenspel de Grensstreek.

In 2016 behaalde hij het 4e Vitesse Duifkampioenschap in Limburg Totaal.

Dit seizoen was hij weer goed voor 10 prijzen met o.a. een 2e Chateauroux, 11e Epernay, 15e Epernay, 30e Lorris, 35e Rethel en 36e Charleville etc.

Zijn vader is een kleinzoon van “De Argenton” van Jos Goessen. Moeder is “Dochter Blikkie” eveneens afkomstig van Jos Goessen en moeder van een serie toppers zoals “De Limbo” o.a. 2e Asduif Vitesse en 6e Asduif Midfond in 2014 enz.

 

Liefhebbers, duiven, spel en verzorging

Jos en broer Thijs, beiden midden 40-ers, hebben als vader Toon Smeets die aan de overkant van de straat woont. Toon behoort al vele jaren tot de beste liefhebbers van de regio. Niet gek dat Jos en Thijs al vroeg geïnteresseerd raakten in de duivensport en het hun passie werd. Jos heeft een aantal jaren met vader samen gespeeld en na zijn diensttijd zat hij weer snel tussen de duiven en ging hij in het begin der 90er jaren zelfstandig spelen op zijn huidige adres.

Thijs had in die jaren een voorkeur voor het kweken van kleurkanaries, doch de interesse in duiven nam de overhand en in 1990 werd ook hij lid van de vereniging en ging met duiven vliegen. In 2007 zou hij samen met zijn broer en diens compagnon Mart Peeters samen gaan vliegen.

Mart Peeters, ook een goede 40er en die in Roermond woont, had ook zijn passie in duiven en heeft een tijd samen met Joep Gommans uit Reuver en later met P. Hendriks een combinatie gevormd.

Jos en Mart ontmoeten elkaar op hun werkplek en al snel werden ze duivenvrienden. In 2000 gingen ze samen een combinatie aan, waar Thijs zich in 2007 zou bijvoegen.

Een kampioenstrio was ontstaan en meteen gaven ze te kennen dat het zwaar kersen met hen eten was. Overwinningen, prachtige uitslagen en een kast vol eremetaal waren het eerste resultaat.

 

De nieuwe combinatie ging op zoek naar duiven waaruit ze winnaars konden kweken en zo haalden en vonden ze deze bij o.a.:

* Math Claessen uit Geleen (voorheen Budel). Dit waren duiven van het soort van Maurice Voets uit Kessel en Jo Kuypers uit Dieteren. Hier haalden ze hun stamdoffer de “Blauwe Math” van ’04. (Voets x Kuypers). De “Blauwe Math” werd vader en grootvader van een hele serie topduiven, zoals

“Speedy” o.a. 1e Vitesse 1e Asduif en won verder in het samenspel 9 kampioenschappen.
“Limbo 76” van ’12 o.a. 2e Vitesse Kampioen en 2e Midfond Kampioen in Limburg Totaal en 2e Vitesse Kampioen en 6e Midfond Kampioen in de Afdeling.

* In 2009 gingen ze naar Jos Goessen uit Gronsveld en haalden er diverse kinderen en kleinkinderen uit “De Argenton” x “Davina” en “Mr. Argenton”. Te leen kregen ze van Jos de “New Argenton” en kweekten er hun “Bonte As”uit (1e Asduif Grensstreek ’15) en de “Jackpot” met eerste prijzen uit Marche (1519 d), 1e Charlevile (1103 d) – tevens snelste van de lossing (14192 d) verder 1e Rethel (972 d). Zijn nestzusje het “404” vliegt een eerste prijs van Reims (684 d) en Sezanne (632 d).

* De Klakduiven kwamen er direct van wijlen Wim Ververs uit Haelen en via Har Hermans Reuver. De “Klak 52 duivin” van ’04 gaf samen met de “Blauwe Math” al heel wat goede duiven.

* Bij Jos Vercammen en Zoon uit het Belgische Vremde kwam een duivin welke al zeer goede kweek leverde. Zij is een dochter van de “Galaxi” (zoon “Iron Lady”) x “Serena” (dochter “Schummi”) – beiden lijn van de “Panter”

* Bij Math Claessen haalden ze ook diverse duiven van het soort van Antoon en Hilde Reynaert uit Passendale. Duiven uit de lijn van de “Goen”, “Figo”enz.

 

Twee topduiven van de combinatie.

 

Helaas is er dit jaar aan de combinatie een einde gekomen. Gezien de werk- en reisomstandigheden van Mart om dagelijks van en naar Reuver en Roermond te rijden, was het voor hem haast niet meer te doen. In goede verstandhouding besloten ze ieder hun eigen weg te gaan. Mart zal stoppen met de sport en Jos en Thijs gaan ieder voor zichzelf op hun eigen erf en op hun eigen hokken verder met de duivensport.

 

Jos en Thijs wonen naast elkaar op een oude boerderij, welke werd verbouwd tot meerdere woongelegenheden. Hun huidige speelhokken staan zowel bij Thijs als Jos op het erf en slechts een tiental meter van elkaar. Er werd gevlogen op de kortste afstand (vlg. NPO regelement).

Het hok in de tuin bij Jos is 12 m lang en is verdeeld in drie afdelingen. Een afdeling voor de kweekduiven, een afdeling voor de jonge duiven, deze kan d.m.v. een deur verdeeld worden in twee afdelingen, en een afdeling voor de weduwnaars. Achter het hok zijn rennen aangebracht achter elke afzonderlijke afdeling.

Het hok in de tuin bij Thijs is ca. 8 m lang en bestaat eveneens uit drie afdelingen. Twee afdelingen voor de weduwnaars en een afdeling voor de jonge duiven. Verderop in de tuin staat nog een hok/ren voor de kweekduiven. Achter het hok bij Thijs zijn ook rennen achter de afdelingen.

De rennen achter de hokken dienen o.a. als verblijf van de partners welke op weduwschap vliegen.

In combinatie werd gevlogen vanaf beide hokken. Afgelopen jaar zaten bij Jos een 15 tal duivinnen en bij Thijs een 20 tal doffers. De doffers werden op weduwschap gespeeld en de duivinnen eerst op nest en daarna op weduwschap. Eenmaal op weduwschap bleven de partners van beide partijen thuis.

Ze koppelden hun 12 koppels kweekduiven en hun vliegduiven begin december en ze brachten een a twee jongen groot. Sommige eitjes van de kwekers werden overgelegd. De doffers bij Thijs werden begin maart opnieuw gekoppeld en na 5 dagen broeden, zaten zij op weduwschap.

De duivinnen bij Jos zaten na het spenen van de jonge duiven los tot de eerste wedvlucht en werden toen opnieuw gekoppeld en de eerste vijf vluchten op diverse neststanden gespeeld. Daarna werden ze als weduwduivin gespeeld. Eenmaal de duivinnen op weduwschap, zaten ze op één afdeling voorzien van schabjes. Hun partners kregen ze in de afdeling van de jonge duiven, aangrenzend aan hun afdeling. Deze afdeling is voorzien van woonbakken.

 

Trainen deden ze in verband met het werk van de broers en compagnon alleen in de namiddag voor een vol uur en zonder verplichting. De doffers rond de klok van half vier en de duivinnen rond de klok van 19 uur (soms zelfs later).

De jonge duiven werden gehuisvest op beide hokken. Ca. 25 doffertjes bij Thijs en ca. 25 duivinnetjes bij Jos. In het vliegseizoen werden ze gekoppeld tegen oude doffers resp. duivinnen en op nest en later op weduwschap gespeeld.

De jonge duiven vlogen dagelijks uit rond de klok van 13 uur en d.m.v. een tijdklok gestuurd mechanisme ging dan de klep op het ingestelde tijdstip automatisch open. Mart, die in de namiddag aanwezig was, zorgde ervoor dat ze rond de klok van 15 uur weer binnen kwamen en liet daarna de weduwnaars bij Thijs los, welke dan later weer door Thijs werden binnengeroepen.

Voor het seizoen werden de doffers en duivinnen een tweetal keer weggebracht op een afstand van 20 km.

Voor het inmanden mochten beide geslachten bij elkaar voor een kwartiertje. Na de vluchten werden de doffers gescheiden als Thijs van het inzetlokaal terugkwam. De duivinnen mochten langer bij hun partner, soms tot de volgende ochtend.

De duiven kregen, zowel bij Jos als Thijs, als basis de vliegmengeling van Mariman. Bij de doffers werd hier in een gelijk deel de Koopmans All in One mengeling toegevoegd. Dit kregen ze dan van thuiskomst tot de dag van inmanden en steeds volle bak. Einde van de week voegde Thijs er snoep, pinda’s en als de vluchten verder werden, maïs aan toe.

De duivinnen kregen, als ze op nest en weduwschap gespeeld werden, in het begin van de week een gelijk deel lichtere mengeling (Vandenabeele) toegevoegd en Jos voerde de duivinnen iets krapper in het begin van de week. Later ruimer met snoep, pinda’s en extra maïs.

Begin maart kregen de vliegduiven een geelkuur van 6 dagen en tijdens het speelseizoen gaven Jos en Thijs zo weinig mogelijk. Een keer per drie weken een dag BS en daar lieten ze het bij.

Zoals eerder vermeld zullen Jos en Thijs in het nieuwe seizoen 2018 ieder voor zich gaan spelen op eigen erf. Gezien hun werktijden is besloten alleen met doffers te gaan vliegen. Ze zullen met een verjongde ploeg hun herstart maken. Gezien de aanwezige kwaliteit en hun ambities zullen we de komende jaren van beiden blijven horen.

Jos, Thijs en Mart van harte gefeliciteerd.