Lees onderstaand bericht

 

 

Piet in de nopjes met zijn "Rode Teletekst"

 

Voor het maken van een verslag van Limburgs en zelfs Nederlands beste overnacht duif waren we opnieuw op bezoek bij Piet Boyen en Dochter, wiens hokken bij moeder Gerda Boyen staan in het buurtschap Tervoorst zuidelijk van Nuth.

De “Rode Teletekst”, met drie absolute nationale kopprijzen op de middaglossingen, zorgde voor internationale bekendheid en onsterfelijke roem voor Piet Boyen en Dochter.

De “Rode Teletekst” vloog een ongelofelijke erelijst bij elkaar met het behalen van onderstaande kampioenschap titels in 2017.

1e Duifkampioen Meerdaagse Fond Limburg Totaal

1e Duifkampioen Meerdaagse Fond WEFO

1e Duifkampioen Marathon Afdeling Limburg

1e Duifkampioen Marathon Middaglossing Whzb/Tbotb

1e Nationaal Duifkampioen Meerdaagse Fond “De Fondspiegel”

1e Nationaal Duifkampioen Marathon NPO

1e Duifkampioen Grote Fond Pipa.

Daarnaast behaalde Piet tevens het 6e Hokkampioenschap Grote Fond met Middaglossing in Limburg Totaal.

Wat had hem beter?

 

“De Rode Teletekst”

We waren afgelopen seizoen al een keer op bezoek bij Piet Boyen, om verslag te doen van zijn“Rode Teletekst” die toen de meerdaagse fondvlucht Dax in Limburg Totaal (7e Nationaal Sect. 1) op zijn naam had weten te schrijven. Drie weken voor deze Dax had dit rode wonder ook al een 4e Prov. St. Vincent gewonnen en dit was toen goed voor een 10e Nationaal (Sect. 1).

Er was nog een vlucht te gaan om in eventueel in aanmerking te komen voor zowel de provinciale als nationale kampioenschap titel op de meerdaagse fond.

Dan is de keus om een dergelijk topper in te manden niet altijd even makkelijk. De kans hem niet meer terug te zien zit er altijd in en soms is een laatste keer net een keer teveel. Maar kwijtraken kon Piet hem ook aan huis gezien de kromsnavel niets ontziet en er meestal je favoriet tussenuit plukt.

De “Rode Teletekst” stak nog in steeds in goede conditie en Piet besloot hem met 7 hokgenoten in te manden voor Bergerac. Het werd een spannend weekend. Datzelfde weekend had Piet ook drie duiven mee naar Narbonne waarvan hij er op vrijdagavond 19.48 uur zijn eerste klokte (157e tegen 4566 d) en op zaterdagmorgen verder diende hiervoor te klokken. Die zaterdagmiddag werd ook Bergerac om 13 uur gelost met een stevige meewind. Gezien het al een druk weekend was geweest besloot hij thuis bij zijn echtgenote te blijven. Doch met geen gerust hard. Rond negen uur kreeg Piet een telefoontje dat er in Zeeland om 20.53 geklokt was op 760 km. Toen werden de zenuwen hem de baas en gelukkig was er geen snelheidscontrole langs de route, anders zou het wel eens een duur ritje zijn geworden. In de auto kreeg hij nog een telefoontje dat Huub Nijsten uit Geulle om 21.25 geklokt had. Piet zag de “Rode Teletekst” al in gedachte op de klep zitten als hij thuis bij zijn moeder zou aankomen. En ja hoor hij zat er al samen met een jonge duif. Het duurde nog even voor hij binnenliep en uiteindelijk ging de gummi om 21.39 in de klok. Hoe lang hij er gezeten had zal altijd een vraag blijven. Uiteindelijk bleek hij toch heel vroeg te zitten en won de 9e Prov. tegen 1908 d en de 21e Nat. Sect. 1.

Het eindresultaat na deze drie vluchten zag er als volgt uit en werden voornoemde kampioenschappen behaald.

Wedvlucht

Prov.

Nat. Sect 1

Nationaal

St. Vincent

4e        1.639 d.

10e       6.228 d.

18e         13.240 d.

Dax

1e        1.369 d.

  7e       4.788 d.

11e         10.438 d.

Bergerac

10e      1.908 d.

21e       8.170 d.

23e         21.204 d.

 

“Wat goed is komt snel” en dit is zeker van toepassing op deze provinciale en nationale kampioen op de Marathon vluchten.

De “Rode Teletekst” kreeg in de nazomer van 2013 het ringnummer Nl13-1526998 aangeschoven. Hij ruide amper twee pennetjes en bleef dus op 8 nestpennen staat. Hij was dus veel te jong om nog opgeleerd te worden. Als jaarling ging hij voor het eerste de mand in en na zijn vijfde vlucht ging hij al mee naar Bordeaux middaglossing. Het werd een pittige vlucht voor de duiven. Piet won zeven prijzen en deze zevende aankomende duif was de nestpenner en won toch nog de 915e tegen 3701 d. Hij kwam thuis zo fit als een hoentje, zegt Piet en dat gaf aan dat hij wel iets in zijn mars had. Zo jong en zonder veel ervaring en toch al goed thuis komen onder lastige omstandigheden.

Als tweejarige vloog hij een kopprijs n.l. de 38e Prov. St. Vincent tegen 1.614 d. en dit was in Sector 1 van het nationale concours de 157e tegen 6.169 d.

Voor Piet was het afgelopen jaar een topseizoen want met zijn “Rode Teletekst” had hij een supercrack op zijn hok zoals er maar weinig op de Nederlandse hokken vertoeven.

Zijn vader is de kweekdoffer, de “Rode Meelkop” van ’12.

Zijn moeder is “Het Laat Rood” van ’05 en een zusje van diverse goed vliegduiven, o.a. de “Didi” winnaar Marathon Limburg 2006.

Zie stamkaart.

 

Liefhebber, duiven, spel en verzorging

Piet liep als kleuter van vier jaar al aan de hand van vader Piet (Senior) mee naar het duivenhok en zit er inmiddels al ongeveer 55 jaar in de duivensport.

Vader Piet was een fijn duivenmelker en sloeg heel vaak de spijker op zijn kop als hij de duiven bij liefhebbers of op tentoonstellingen keurde. Piet had dan ook een heel goede leermeester. Miranda, de jongere zus van Piet, had eveneens een voorliefde voor de duiven en zij hield zich toen bezig met de jonge duiven. Ze speelde met vader samen onder de naam Boyen en Dochter. Zoon Piet is uit eerbetoon voor vader, deze naam blijven gebruiken.

Piet verhuisde na te zijn getrouwd in 1983 naar Schimmert en ging er op zijn naam vliegen. Hier ging het meteen crescendo. In 2001 verhuisde hij terug naar Nuth en ging er met vader samenspelen op het ouderlijke adres. Vader Piet kampte met longproblemen en zo was de hulp van zoon Piet meer dan welkom en kreeg ook meer vrije tijd. Beide konden het heel goed met elkaar vinden en konden zo alle vreugde in de sport delen. Vanaf toen ging de prestatiecurve snel de hoogte in en werden er topprestaties verwezenlijkt

Helaas overleed vader Piet op zijn 73ste levensjaar. Piet ging toen alleen verder op het adres van zijn ouders. Momenteel is hij met zijn gezin woonachtig in Ubachsberg en werkzaam bij de gemeente Nuth.

Piet met moeder Gerda

De basis van de huidige kolonie gaat voor het grootste deel nog terug naar de beginperiode toen Piet in Schimmert woonde en er zelfstandig met duiven begon. Dit in de periode van 1982 tot 1986. Toen kwamen er duiven van o.a.

* Bij Gradje Roeffen uit Grubbenvorst haalde hij in ’82 en ’83 diverse duiven en was er meteen goed mee. Hieruit kweekte hij o.a. zijn “Goede 03” welke 15 prijzen wist te behalen op de grote fondvluchten. De lijn van de “Rode Teletekst” gaat er nog naar terug. Gradje Roeffen vloog hard met het soort van Jeu Vervuurt en van Wanroy.

* Ook kwamen er rechtstreekse Jeu Vervuurt duiven en wel uit een broer van de 1e Nat. Marseille

* In 1986 toog Piet met Piet Vossen uit Nuth naar de Steenbergse grootmeester Adrianus van der Wegen en verkregen er een koppel kale jongen en een duivin en de raad de duivin te koppelen aan de doffer van de twee kale jongen. Een van beide jonkies werd zijn stamvader de “Groenoger” (“49” x dochter “Barcelona”) en de duivin welke hij erbij kreeg was het “Het Klein Grijske”. Beiden werden stamduiven.

* Van vader kwam er een duivin, “het laat Rood” van het soort van Jan Theelen uit Buggenum. Ze kwam er via Jo Slangen uit Hulsberg.

* Oom Gerrit Boyen uit zijn Barcelona duiven welke uit een kleindochter (de “61”) van de “Groenoger” x Lardenoy stammen.

* De laatste aanwinst kwam afgelopen jaar van Rene Stoelemans uit Spaubeek, die de laatste jaren op de ZLU vluchten weet uit te blinken.

Op het lage tuinhok of het ouderlijk erf bij moeder Gerda in Nuth, werden dit jaar drie afdelingen bezet door 14 oude duiven en 17 jaarlingen. Enkele ramen van dit hok zijn voorzien van windbreekgaas en kunnen geheel of gedeeltelijk worden afgesloten m.b.v. schuifjes. Vanaf mei is Piet de vliegduiven gaan bijlichten om zo de vorm en de veren langer vast te houden.

Samen met de 15 kweekkoppels werden ze op 1 maart gekoppeld en kweekten een jong groot. Piet houdt een 70 tal jongen uit zijn kweekduiven en beste vliegduiven. Alleen de doffers worden in beide jonge duivenreeksen opgeleerd tot Reims.

Voor de eerste wedvlucht worden ze herkoppeld, maar krijgen geen nest meer. Ze krijgen een viertal vluchten als opleiding met twee vluchten rond de 400 km. Er wordt niet aan elke fondvlucht deelgenomen en kiest Piet alleen die vluchten die in zijn tijdbesteding in een weekend passen.

In verband met de drukke baan als raadgriffier bij de gemeente Nuth is de verzorging en training van de duiven erg onregelmatig. Soms trainen ze alleen ’s morgens en soms alleen ’s avonds. Ook de uren van verzorgen varieert sterk en het kan gebeuren dat ze ook enkele dagen niet buiten komen. Duiven wennen wel snel aan een bepaald patroon van verzorgen. Met het inmanden van de duiven krijgt hij wel vaker hulp van duivenvriend Nico van Deelen en zijn zoon Didier. Didier gaf vader al twee keer te kennen dat de “Rode Teletekst” het zou gaan doen en bij de inkorving van Bergerac was Didier ook weer present en dit op verzoek van vader Piet. Alle goede dingen bestaan uit drie, toch !!!

 

 

De doffers krijgen dagelijks een goede mengeling in de bak, in het begin iets minder en na de vlucht toe meer, geen volle bak. De laatste dagen enkele pinda’s en rode maïs extra. Na de training bij binnenkomst een greepje snoep in de bak.

Voor het seizoen en voor de eerste fondvlucht gaat Piet met enkele duiven op controle bij dr. Boskamp. Daarnaast de producten van Belgica de Weerd. Van Rene Stoelemans kreeg hij ook enkele tips over zijn systeem.

In zijn duivenloopbaan behaalde Piet al heel wat topprestaties, alleen of samen met zijn vader, doch een grote overwinning zat er nog niet in. Wel veel tweede plaatsen. Vaak stond hij samen met zijn vader op diverse huldigingpodiums. Een klein overzicht.

2006 : behaalden ze het prestigieuze kampioenschap  Marathon Limburg.
2007 : weer top met over de vluchten tot dusverre maar liefst 70% prijs.
Verder uitslagen zoals op Nationaal Narbonne met zelfs drie duiven door op de eerste dag van de 5 duiven ingezet (waarbij 3 jaarlingen mee), 16e, 65 en 125e nationaal
Nationaal Barcelona 4 mee en 3 prijzen 298e, 617e, 1034e nationaal

Dax  5 mee en 5 prijzen, St. Vincent 4 mee en 2 prijzen, Tarbes 4 mee en 2 prijzen, Montauban 13 mee en 10 prijzen.

En afgelopen seizoen de beste duif op de nationale meerdaagse fondvluchten.

Piet wederom een proficiat!!