Lees onderstaand bericht

 

 

 Er waren in 2017 maar weinig weekenden waarin Philip Baadjou zich niet in de kijker speelde met een overwinning, veel kopprijzen en/of series om U tegen te zeggen. Zo behaalde hij afgelopen jaar vijftien keer de overwinning in het samenspel Oostelijke Mijnstreek.

En zijn fantastische spel leverde uiteraard weer een hele karrenvracht aan kampioenschappen op in eigen samenspel  de Oostelijke Mijnstreek, Samenspel CC Blauw, Fondclub Heuvelland, WEFO, Afdeling Limburg en Limburg Totaal. De laatste jaren breide Philip zijn bereik uit en ging met enkele duiven deelnemen aan de fondvluchten met morgenlossing. Afgelopen jaar leverde dit hem het hokkampioenschap grote fondvluchten met morgenlossing op in Limburg Totaal. In het team voor deze fondvluchten met morgenlossing zat ook zijn “Super 44 duivin” welke op deze vier vluchten ook vier prijzen wist te behalen. In Limburg Totaal behaalde Philip verder het 2e Hokkampioenschap Midfond, 2e Duifkampioenschap Jonge Duiven, 9e Hokkampioenschap Dagfond en werd 6e Generaal Algemeen. In de Afdeling Limburg behaalde hij het 7e Hokkampioenschap Dagfond, 6e Hokkampioenschap Grote Fond, 2e Duifkampioenschap Jonge Duiven en werd 2e Generaal Kampioen.

Het hokkampioenschap Grote Fond met morgenlossing werd behaald met de volgende prijzen.

Wedvlucht                       Aantal in Limb. Tot.           Aantal mee             Uitslag Limb. Tot.

Limoges 2109 5 29-105-219-435
Bergerac 2800 5 60-179
Cahors 1739 4 14-157-213
Bergerac 1986 9 27-80-101-149-373

 

Een kleine greep uit de uitslagen van seizoen 2017.

Behaald in SS Oostelijke Mijnstreek (top 10)

Marche                 865 d. – 85 mee en 58 pr. 1-2-3-4-6-7

Charleville              829 d. – 82 mee en 48 pr. 1-3-4-5

Lorris                    589 d. – 60 mee en 27 pr. 1-4-6-8-9

Gien                     221 d. – 72 mee en 22 pr. 1-2-5-7-10

Issoudun               263 d. – 66 mee en 19 pr. 1-2-3-4-8-9-10

Argenton              225 d. – 50 mee en 20 pr. 1-6-7-8-9

Rethel (jong)         627 d. – 92 mee en 38 pr. 1-2-3-4-5-8-9-10

Sezanne (jong)      604 d. – 91 mee en 29 pr. 1-4-6-7-8-9-10

Charleville (nr)      1117 d. – 131 mee en 103 pr. 1-3-4-5-6-7-8-10

Sezanne (nr)         530 d. – 114 mee en 59 pr. 1-2-3-5-6-7-8-9-10

 

Toppertjes van dit seizoen de “Super 244”

 In het spel op de fondvluchten met morgenlossing had Philips een favoriete duivin, n.l. het “Super 244”, met ringnummer Nl12-1908244 (zie behaalde prijzen vergedrukt). Zij had al een erelijst om van te watertanden en er zullen maar weinig duiven rondvliegen met een dergelijke erelijst.

Afgelopen seizoen vloog ze 12 prijzen incl. de vier morgenlossingen. Op haar totale palmares staan dan tot heden 82 prijzen waarvan er 24 behaald zijn in de top tien in het samenspel Oostelijke Mijnstreek en dit van 100 tot 700 km. Aan de top van haar erelijst staan volgende topprijzen:

1e Argenton (227), 1e Reims (524), 1e Chateauroux (154) 2e Sezanne (1014), 2e Gien (228), 2e Gien (255), 2e Bouillon (998), 3e Reims (705), 4e Charleville (833), 4e Argenton (182), 4e Chateauroux (141), 4e Bergerac (86), 4e La Souteraine (107), 5e Reims (672), 5e Reims (600), 5e Cahors (45) enz.enz.

Haar vader de “877” van ’10 en is een zoon van het stamkoppel “de 777” van ’02 x de “046” de Schnackers duivin.

Haar moeder is het “832” van ’10 uit een kruising van het oude soort van Moonen-Boots uit Heerlen (Soort gebr. Bastiaans x Klak) x een duivin van Zef Schnackers.

 

 

De duivensport, het spel en verzorging in vogelvlucht.

Soms is het moeilijk om van een kampioen welke al jaren aan de top staat en waarvan inmiddels al een hele serie publicaties zijn verschenen, iets nieuw en interessants te schrijven. Philip is een liefhebber die vrij consequent zijn methode van spelen, trainen en verzorgen vast blijft houden die hem al vele jaren succes heeft bezorgd. En als hij iets kan verbeteren dan zal hij het voorzichtig uit proberen en kijken of het iets toevoegt op korte en lange termijn. De duiven hebben zich in de loop van de vele jaren bewezen in zijn methode te passen.

Om nu niet steeds in herhaling te vallen met hetzelfde willen we toch graag in een vogelvlucht de belangrijkste zaken nog eens onder de aandacht van de lezers brengen.

* Vader Men zat al in de duivensport sinds 1948. Philip werd duivenmelker toen vader in 1996 weer met de duiven herbegon. Philip nam toen het roer in handen en werd kapitein op de hokken in de Vasstraat en dit met een toenemend succes. Er werd gespeeld onder vaders naam.

Na het overlijden van vader Men in 2011 bleef Philip de duivensport op het ouderlijke erf voorzetten.

 * In de kleine hof achter de woning staat inmiddels al vele jaren een heel eenvoudige hokinstallatie. Diverse hokjes resp. rennetje zijn er voor de oude en jonge duiven waar ze zo fantastisch op vliegen. De kweekduiven zijn ondergebracht in een deel van het schuurtje. In het geheel zeker geen luxe installatie doch wel hokken waar duiven makkelijk gezond op kunnen blijven en het hele seizoen hard vliegen. De krabber, schrobber en brander hanteert Philip dagelijks ofwel regelmatig om het klimaat op het hok optimaal te houden en de gezondheid van de duiven te bevorderen. Voor of naast de vlieghokken zijn rennetjes gebouwd. Duiven kunnen hierin vertoeven of krijgen er een bad.

* De basis van het huidige kweek- en vlieghok werd hoofdzakelijk gevormd door duiven welke Men en Philip aanschaften bij de toenmalige kampioenen uit het Heerlense samenspel n.l. Jan en Annie Moonen Boots uit het Eijkske/Schaesberg. Hier zaten voornamelijk de duiven van de Gebr. Bastiaans uit Mehr. Uit deze duiven kweekten ze hun stamdoffer de “777” van ’02. De “777” behaalde naast een schitterende erelijst twee provinciale zeges op Sezanne en Orléans. Het huidige kweekhok bestaat zeker voor ca. 70 % uit zijn kinderen of kleinkinderen. Er zitten nog een tiental zonen en een zevental dochters van hem op het kweekhok. In de beste vlieg- en kweekduiven van Philip zit deze stamdoffer verweven. De rode lijn door de kolonie.

Als kruising kwamen er duiven van Stephan en Bert Albers Landgraaf, Paul Huls uit het Belgische Zandhoven, Zef Schnackers uit Simpelveld, Lud Senden uit Berg en Terblijt, duo Stevelmans-Theunissen Schinveld en Manfred Georges uit Landgraaf.

* Het kweekseizoen start Philip omstreeks medio december. De ca. 30 kweekkoppels en de ca. 42 vliegkoppels mogen dan een ronde jongen grootbrengen, waarbij de eitjes van de kweekduiven worden omgelegd. De tweede ronde brengen de kweekduiven dan zelf groot. Zo kweekt Philip ca. 120 jonge duiven voor zijn eigen spel.

* De vliegduiven worden na het grootbrengen van de jonge duiven weer gescheiden en weer herkoppelt als de vluchten beginnen. De eerste zeven a acht vluchten vliegen de doffers en duivinnen op diverse neststanden. Eenmaal het jong ca. 15 dagen oud is dan worden de doffers en duivinnen gescheiden en mogen beurtelings bij het jong. Elke week wordt het aantal jongen gehalveerd en met de schotel op de vloer geplaatst. Het rouleren, wordt aangepast afhankelijk van het hok waarop ze zitten. Hier gaat het om stimulatie voor hun nestkroost.

* Na de nestperiode volgt dan het totaal weduwschap. Nu staan ook de mooie vluchten op het programma. Kwestie van accenten verleggen.

Voor het inkorven mogen ze tien tot vijftien minuten bij elkaar en als ze thuiskomen van de vlucht mogen ze bij elkaar tot de volgende ochtend.

Vanaf de nestperiode tot aan het einde van het seizoen wordt altijd met de vlag getraind. ’s Morgens om 7 uur wordt gestart met trainen en om 16 uur en dan begint alles weer van voren. twee maal daagse trainen met de vlag, opgevoerd tot een uur. In het volle seizoen zijn er heel wat uurtjes mee gemoeid om alle gescheiden groepen apart te laten trainen. Voor Philip haast een dagtaak.

*Na het vluchtprogramma van de oude duiven, blijven deze gescheiden en worden nogmaals op diverse neststanden gespeeld op de navluchten en met veel succes.

Rennetje met de oude vliegduivinnen

*De jonge duiven worden vanaf 1 april verduisterd en dit vanaf 17 uur tot de volgende morgen 9 uur. Een 14 tal dagen voor de eerste vluchten wordt er bijgelicht en de lamp gaat om 6 uur aan en omstreeks 23 uur uit. Ook de jongen  trainen twee maal daags en als de trek er eenmaal goed in zit start Philip met het opleren en dit tot ca. 30 km.

 De jonge duiven blijven samen tot de derde vlucht, daarna gescheiden en op de deur gespeeld. Ze komen voor het inkorven een tot enkele uurtjes samen en als ze thuiskomen, mogen ze weer enkele uurtjes samen zijn. Op de navluchten mogen de jonge duiven nu ook aan een nestje beginnen.

* Philip is een voorstander van een lichte mengeling in de vorm van Gerry Plus van Versele Laga. Voor de vlucht worden de duiven opgevoerd en gaat er vanaf woensdag 50 % Super Sport bij.

De laatste voerbeurten alleen Super Sport. Ze krijgen steeds genoeg doch er blijft geen voer in de bakken achter. Het begin van het opvoeren is ook afhankelijk van de dag van inmanden.

Hebben de duiven hun training erop zitten dan vinden ze binnen een greep snoepzaad.

* Medisch gezien speelt Philip eigenlijk wel kort op de bal zonder overdrijving. Het managen van een vrij grote kolonie en spelen op hoog niveau vraagt nu eenmaal alertheid en moet je zaken soms vooruit zien aankomen. Zo gaat Philip enkele weken voor het seizoen en bij twijfel tijdens het seizoen op bezoek bij de veearts ter controle.

Op eitjes krijgen alle duiven een voorgeschreven geelkuur. Bij thuiskomst zit druivensuiker en honing in de drinkpan. De dag na de vlucht krijgen de duiven een voor een of twee dagen met een product van de dierenarts en dit kan variëren van Boni Jodi (Boskamp), BS (de Weerd) of een geelpil.

Wekelijks knoflooksap en biergist en Belgabion van de Weerd. Midden in de week een teentje knoflook in de pan.

* Na het afsluiten van de laatste vlucht in de nareis, waarop zowel de ouden als de jonge duiven worden ingezet, mogen de duiven nog een weekje bij elkaar blijven om ze niet te ontmoedigen bij afbraak van hun nestje ofwel het niet langer samen kunnen zijn met hun partner. Na een week worden ze dan gescheiden en wordt er een grove selectie doorgevoerd.

Als ze gescheiden zitten gaat er voor drie weken karnemelk in de drinkpan. Verhouding karnemelk / water 1: 1. Ze krijgen vanaf dan de ruimengeling “Versele Laga Selectief”.

Soms wordt er in de ruiperiode een tweetal weken appelazijn aan het water toegevoegd. Ruivitaminen worden 3 keer per week aan het water toegevoegd.

Een veertien daagse Parastop kuur volgt in de tweede helft van november.

In de rui- en winterperiode staat er wekelijks een bad ter beschikking.

Voor Philip was het seizoen 2017 weer een uitzonderlijk seizoen en soms vraag t men zich af of de lat werkelijk nog hoger kan. Doch elk jaar heeft Philip wel iets uitzonderlijks of een nieuwe topduif(ven) onder de pannen. In afwachting van het nieuwe seizoen zal het zeker niet anders gaan. Wellicht zit er weer een prestigieuze overwinning aan te komen.

Philip proficiat.