Lees onderstaand bericht

De broers Harrie (links) en Jac Frenken uit Weert zijn zeker geen onbekenden in het duivenwereldje en ze hebben door de jaren heel inmiddels al een wereldreputatie reputatie opgebouwd. Bekend staan ze om hun topperuitslagen en kampioenschappen behaald vanuit hun favoriete klassieker vanuit de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Op hun indrukwekkende erelijst staan topprestaties en kampioenschappen zoals:

1e Europabeker ZLU 1988

1e Marathonkampioen Afdeling Limburg 1995

1e Nationaal St. Vincent 2001

2e Nationaal Souston 1995

2e Nationaal Perpignan 1995

2e Marathonkampioen (Nat.) ZLU 2001

2e Gouden Duif Zware Fond 1999

Van recentere datum zijn o.a.

1e Jaarling op de Middaglossingen in Limburg in 2015

3e Beste Liefhebber Grote Fond Whzb/Tbotb in 2015

1e Barcelonaduif Internationaal over deze twee jaar (PIPA ranking 2014-2015)

6e Olympiade duif Categorie E Marathon in Budapest in 2015 (“Olympic Sensation”)

In 2015 en 2016 behaalden de broers in Limburg Totaal in het Hokkampioen Middaglossing de 2e resp. de 1e plaats.

Bij de Fondvrienden “Brabant-Limburg” (ca. 230 leden) werden ze de laatste vijf jaar, 3x eerste, 1x tweede en 1x achtste Marathonkampioen (drie nat. middaglossingen en ZLU Barcelona, Perpignan en Marseille.

En afgelopen jaar mochten ze nog enkele prestigieuze kampioenschappen aan deze erelijst toevoegen, zoals

In Limburg totaal: 1e Hokkampioenschap Middaglossing, 2e Duifkampioenschap Middaglossing met hun “Kleine Blauwe” en verder 8e Generaal Kampioen Fond.

In Afdeling Limburg: 2e Duifkampioenschap Marathon (“Kleine Blauwe”) en 7e Hokkampioenschap Marathon.

In de competitie WhzB/Tbotb werd de “Kleine Blauwe” 6e Asduif Fond en bij de NPO Kampioenschappen eveneens stond hij als 5e Marathon Duif genoteerd.

Het hokkampioenschap in Limburg Totaal werd behaald met volgende prijzen op de middaglossing.

St. Vincent            (1639 d) - 5 mee - 16-383

Bergerac (Agen)  (2587 d) - 10 mee - 21-27-55-62-75-569

Dax                       (1369 d) - 7 mee - 33-109-164-325

Bordeaux              (2168 d) - 8 mee - 27-209-253-311-488

Bergerac               (1908 d) - 8 mee - 11-177-397

 

De “Kleine Blauwe” de Asduif op de Middaglossing

 In hun “Kleine Blauwe” hebben de broers opnieuw een topduif op hun hok. Klein van gestalte doch met een schrandere uitstraling en hij draagt ringnummer NL13-1480976. Zijn fonddebuut deed hij als jaarling op Agen ZLU en won er de 370e prijs tegen 6638 d.

Als tweejarige won hij van St. Vincent en Dax twee heel goede prijzen. Op St. Vincent de 54e tegen 1614 d. en op Dax de 82e prijs tegen 1488 d.

Afgelopen seizoen deed hij het voortreffelijk en won volgende prijzen in Limburg Totaal.

                               Maasdal             Limburg Totaal Nationaal Sector 1

St. Vincent               4e (355 d)          16e (1639 d)         42e (6169 d)

Dax                         12e (373 d)          33e (1369 d)       130e (4788 d)

Bergerac                3e (483 d)           11e (1908 d)         23e (8170 d)

 

Vader is “Blue Heaven”, 3e Asduif Morgenlossing 2013. Helaas viel hij ten prooi aan de kromsnavel.

Moeder is het “573” van “12 en rechtstreeks van het trio Winkens-Rothenburg uit Itteren.

 

Barcelona Duivin “Sietske”

Een top nestduivin op Barcelona is ongetwijfeld “Sietske”. Met ringnummer Nl11-2006957. Deze geschelpte duivin vloog op Nationaal Barcelona de volgende erelijst.

2013 - 261e (6909 d)

2015 -   95e (5183 d)

2016 - 320e (5239 d)

2017 - 218e (4504 d)

Haar vader is de „Trouwe Duif” van ’02, welke zelf o.a. een 122e Nat. Barcelona en een 197e Nat. Perpignan vloog en vader is van diverse Asduiven van de Fondclub Noord Limburg. (soort Gebr. Kuijpers –Braakhuis-v.d. Wegen)

Haar moeder is het “210” van ’09 en is afkomstig van Harrie Rous uit Ittervoort en is hoofdzakelijk het soort van Ton Vorselen uit Thorn. De vader van het “210” vloog bij Harrie Rous o.a. 67e-81e-109e-265e Nat. Barcelona.

 

 De liefhebbers, duiven, hokken en verzorging.

Harrie (79) en Jac (67) zitten al vanaf hun jeugdjaren in de duivensport. Een werkcollega van Harrie zorgde voor de eerste aanzet van een lange en succesvolle duivenmelkers loopbaan. Het eerste hokje verscheen onder het schuurtje. Nu staan en twee ruime hokken op het erf van hun ouderlijke woning aan de Kruisstraat in Weert, waar Jac nu woont. Harrie woont in dezelfde straat enkele huisnummers verderop. Aanvankelijk speelden beiden mee op de programmavluchten en behoorden tot de top in de regio. Medio der 70er jaren hielden ze de programmavluchten voor gezien en besloten het roer om te gooien en te gaan vliegen op de nationale en internationale marathonvluchten. En al snel behoorden ze ook hier weer tot de besten en hebben inmiddels al een internationale roem opgebouwd door het behalen van excellente prestaties op de nationale en internationale fondvluchten.

Hun eerste fondduiven of beter gezegd eitjes van fondduiven, haalden ze bij fondvedette Pol Poismans in Maastricht ook wel bekend om zijn topprestaties uit Pau.

Hierbij kwamen veder duiven van Gebroeders Piet en Andre Kuijpers uit Neer. Vooral de lijn van de “Turbo” (Barcelona) van de broers Kuijpers zorgde voor een solide basis. Verder duiven van het beste van Jan Theelen uit Buggenum.

Met Ton Vorselen uit Thorn zijn de broers al ruim 38 jaar bevriend en samen gaan ze haast wekelijks op bezoek bij een duivenliefhebber voor een babbel. Ook van Ton kwam er natuurlijk van het beste.

Verder kwamen er duiven van Harrie Rous uit Ittervoort en Frans Strijthagen uit Simpelveld. Geruild werden er duiven met Jan Straetemans uit Thorn. In 2012 en 2017 werden er eitjes en een jong gehaald bij de combinatie Winken-Rothenburg uit Itteren waaronder ook de moeder van de “Kleine Blauwe”. Als Harrie en Jac iets bijhalen zijn het steeds eitjes uit de best presterende duiven van betreffende liefhebber. Eitjes uit de besten zijn veelal betaalbaar, zegt Jac. Kweekduiven bezitten de broers niet. Alles vliegt uit en met enkele uitzonderingen gaan de nieuwe aanwinsten ook mee de baan op. Ze moeten laten zien dat ze iets in hun mars hebben. Een beloftevol aangekochte duif koppelen ze graag tegen een beste vliegdoffer of nestduivin om er een koppel jongen van te kweken.

 

Harrie en Jac beschikken over twee tuinhokken. Het hoge hok bestaat uit 5 afdelingen en hierop zijn normaal 40 weduwnaars gehuisvest. Komend seizoen zullen dit er ca. 30 zijn. Op het lage hok zitten 7 koppels nestduiven, waarvan de duivinnen gespeeld worden op Barcelona. Dit hok noemen ze ook wel het ‘rommelhok’. Deze nestduivinnen zijn gekoppeld tegen late doffers. Ernaast de afdeling voor de jonge duiven.

De weduwnaars worden medio maart gekoppeld en alle koppels brengen een jong groot tot ca. 16 dagen. Daarna gaat de duivin al dan niet met een 1 jong naar het jonge duivenhok en blijft een jong bij de doffer tot ca. 24 dagen. Daarna zitten de doffers op weduwschap.

Voor zowel de doffers als nestduivinnen hebben Harrie en Jac in de winterperiode een vliegprogramma opgemaakt. Voor elke van vijf middaglossingen of voor de drie ZLU vluchten (Barcelona, Perpignan en Marseille) staat genoteerd welke duiven er worden ingemand. Voordien worden de doffers en nestduivinnen (mits de duivinnen niet hoeven te leggen) ingevlogen op de programma vluchten en de doffers voor de middaglossing vliegen dan twee midfondvluchten en de nestduivinnen drie midfondvluchten voor ze aan het grote werk beginnen. De laatste invliegvlucht is steeds twee weken voor het inmanden. De doffers vliegen veelal twee of drie middaglossingen ofwel twee ZLU vluchten, terwijl de nestduivinnen op een jong van ca. drie/vier dagen worden ingemand op Barcelona. Jaarlingen vliegen een middaglossing en als tweejarigen doen ze het programma van de oude weduwnaars. Alles is een beetje afhankelijk van het verloop van het seizoen.

 Trainen doen de weduwnaars twee maal dagelijks met open klep. De nestdoffers gaan naar de weduwnaars even los en de nestduivinnen van twee tot vier. Dan gaan ook de jonge duiven los en trainen samen met de nestduivinnen.

 

De hokken krabben doet Harrie en gezien er stro op de vloer ligt en roosters in de meeste nestbakken is dit klusje over het algemeen snel geklaard. Liever zitten ze samen in hun prieeltje vol met eremetaal en fraaie foto’s van hun kampioenen en genieten van een bakje koffie. Van hieruit kunnen ze de trainende duiven observeren en er van te genieten, zeker als ze ingoede vorm steken.

De jonge duiven worden enkele op een tweetal navluchten opgeleerd. Selectie vindt hier plaats op goed fit naar huis komen en een natuurlijke gezondheid. Op de navluchten gaan ook de laten doffertjes mee. Na het vluchtseizoen kweken Harrie en Jac graag nog enkele late jongen uit hun beste vliegduiven. Deze laatjes koppelen ze een jaar later tegen een goede vliegdoffer of nestduivin.

Harrie en Jac voeren buiten het seizoen een mix van drie mengelingen welke ze betrekken van Simons en Znn uit Ransdaal. Dit zijn een standaard mengeling van Mariman, en een ruimengeling van Paloma en Simons (duo rui). Soms voegen ze er een greep gerst bij. Tijdens het vliegseizoen vervangen ze deze mix door een mix van twee weduwschap mengeling van de Beyers en Paloma. De duiven worden in voerbakken gevoerd en de dagen voor het inmanden bijgevoerd in hun nestbak. Als supplementen (zoals vitaminen en aminozuren) geven ze de producten van dr. Peeters uit As. Komen de duiven van een vlucht dan krijgen ze de dag na de vlucht een ontsmetting in de vorm van BS samen met Belgason (de Weerd). In mei geven ze een ‘kuur voor de koppen’ met bv. WN of Orni Speciaal (de Weerd). In de rui- en rustperiode worden medicijnen gemeden.

Helaas zaten beide broers deze winter een tijdje geplaagd met een vervelend gezondheidsprobleem en moest er in de verzorging een stapje terug gedaan worden. Gezien Jac een gevoeligheid heeft voor duivenstof, kan hij enkel met een masker de hokken betreden. Doch inmiddels is het tij weer ten goede gekeerd en beiden kijken weer uit naar het nieuwe seizoen.

Harrie en Jac Proficiat.