Lees onderstaand bericht

Voor het behalen van het fond kampioenschap in Limburg Totaal tellen de afdelingsvluchten met morgenlossing zoals Limoges, Bergerac, Cahors en Bergerac(euregionaal) en voor de middaglossing zijn het St. Vincent, Bergerac (Agen), Dax, Bordeaux en Bergerac. Huub Joosten uit Grathem liet zien dat hij de waardige Generaal Kampioen werd door op haast al deze vluchten sterk voor de dag te komen. Om dit kampioenschap te behalen moet je wel kunnen beschikken over een veelzijdig hok met fondduiven. Hij wist al eerder uit te blinken met een 7e Nationaal Barcelona in 2004, een 2e Nationaal Tarbes en 4e Nationaal Dax in 2007 en in 2011 behaalde hij zowel de provinciale als nationale overwinning op St. Vincent met zijn “Bonte Sjra”. 

De laatste drie jaren behaalde Huub weer uitzonderlijke prestaties en kampioenschappen.

Zo werd hij in:

2015 o.a. 2e Hokkampioenschap Marathon en het 5e duifkampioen Marathon in de Afdeling Limburg.

2016 was een super jaar en won hij een hele karrevracht aan kampioenschappen in de diverse samenspelen en Unies en Afdeling. Werd o.a. 1e Nationaal Marathon Kampioen bij de ZLU, 3e Hokkampioen Marathon Afdeling Limburg, 2e Generaal Kampioen Marathon Limburg Totaal. Behaalde 6 top 100 noteringen op de nationale vluchten met o.a. een 9e Nationaal Tarbes en een 10e Nationaal Narbonne (ZLU).

2017 behaalde Huub naast het Generale Kampioenschap Grote Fond in Limburg Totaal tevens het 2e Hokkampioenschap Grote Fond met middaglossing, werd 20e Hokkampioen Grote Fond met morgenlossing en stond ook zijn mannetje op de ZLU vluchten en werd hier 13e Generaal Kampioen.  In de Afdeling Limburg eindigde Huub op een fraaie 10e plaats in het Hokkampioenschap Marathon. Bij de ZLU stond zijn duivin “Daantje” genoteerd als 4e Asduif Marseille (over 3 jaar)

En zo kunnen we nog even door blijven gaan.  

Een klein overzicht van de behaalde prestaties van afgelopen jaar in Limburg Totaal:

Limoges                2109 d                   22 mee en 11 pr. – 169-178-337-355-392-396-400 etc.

Bergerac               2800 d                     6 mee en 1 pr. -   144

Cahors                  1739 d                   18 mee en 7 pr. – 20-134-182-183-221-257 etc.

Bergerac               1986 d                   10 mee en 3 pr. – 30-254-468

St. Vincent            1639 d                     5 mee en 2 pr. – 36-305

Bergerac               2587 d                     8 mee en 5 pr. – 6-82-215-224-573

Dax                      1369 d                     6 mee en 1 pr. – 136

Bordeaux              2168 d                    8 mee en 4 pr. – 57-191-203-433

Bergerac               1908 d                  10 mee en 5 pr. – 12-196-297-311-379

On op de provinciale ZLU vluchten vloog Huub als volgt

Agen (oud)          998 d                      6 mee en 3 pr. – 57-158-239

Barcelona             912 d                      5 mee en 1 pr -    26

Marseille                642 d                      7 mee en 4 pr. – 11-13-88-137

Perpignan             724 d                      5 mee en 3 pr. – 30-47-50

 “Daantje”

Deze geschelpte duivin met de naam “Daantje” draagt ringnummer Nl13-1481783 en is een van de topduivinnen van het hok. Op nest gespeeld behaalde ze 8 prijzen op de fondvluchten. Ze werd afgelopen jaar 4e Asduif ZLU over drie jaar (’15 – ’17) op de ZLU-wedvlucht Marseille met de volgende prestaties 134e (’15), 126e (’16) en de 55e (’17). Haar zusje won in 2016 de 9e Nat. Tarbes en behaalde haar halfbroer de “Bonte Sjra” in 2011 de nationale overwinning uit St. Vincent. Zie stamkaart.

 

Liefhebber, Hokken Spel en Verzorging

Huub is 58 jaar en werkt al 36 jaar als coördinator natuurbeheer voor de Vereniging Natuurmonumenten waarvan het kantoor gelegen is in het naburige Swartbroek. Vereniging Natuurmonumenten is een landelijke vereniging waar 700 mensen werkzaam zijn. Zij worden in hun werkzaamheden bijgestaan door veel vrijwilligers. Het is een natuurorganisatie met meer dan 100.000 ha. grond in eigendom. Het werkterrein van Huub is het Limburgse deel van hun beheerseenheid Brabantse Kempen en Midden-Limburg. Vanaf Meers/Stein t/m Weert e.o. is dit ongeveer 3.000 ha.

De duivensport begon voor Huub op de ouderlijke boerderij in Wessem. Vader Sjra was duivenliefhebber en Huub en broer Johan raakten al jong in de ban van de duivensport. Huub speelde met vader samen tot zijn 25e jaar, waarna Huub met zijn Hannie trouwde en zich vestigden in Heel en zelfstandig met de duivensport begon. Broer Johan, die heden ten dage nog actief liefhebber is in Wessem, speelde samen met vader verder tot zijn overlijden. In Heel werd al snel een hok geplaatst en werden er duiven van thuis over gewend. Amper een jaar later verhuisden ze naar een fraaie en rustige omgeving in het Limburgse kerkdorp Grathem aan de Uffelse Beek in de gemeente Leudal. Het duivenhok werd op een oplegger geladen en van Heel naar Grathem getransporteerd.  

I.v.m. de ziekte van echtgenote Hannie werd er in 1993 op het bouwperceel naast hun toenmalige woning een nieuwe woning gebouwd waar alle vertrekken gelijkvloers zijn.

Het hok werd van het ene naar het andere erf verplaatst en aangebouwd tot een totaal van ca. 20 meter.

Hierop zijn de vlieg- en jonge duiven ondergebracht. Haaks op dit hok een kleiner hok voor de kweekduiven.

Het vlieghok heeft zes afdelingen voor de oude en jarige duiven welke op het nestspel worden gespeeld. Vier afdelingen met elk 6 nestbakken voor de oude duiven en twee afdelingen met elk 12 nestbakken voor de jaarlingen. Tenslotte nog twee afdelingen voor de jonge duiven. In totaal speelt Huub met 24 koppels oude duiven en 24 koppels jaarlingen.

Het kweekhok bestaat uit twee afdelingen en hierop huizen momenteel 20 koppels. De vlieghokken zijn 2,5 meter diep en aan de voorzijde is een loopgang. In de ramen aan de voorzijde van het hok is draad met windbreekgaas aangebracht. In het plafond in de loopgang is een open strook die eveneens voorzien is van windbreekgaas. Dag en nacht verse lucht in de hokken en het bevalt prima.  Op de vloeren van de afdelingen zijn roosters aangebracht. De nestbakken worden dagelijks gekuist. Een keer per jaar wordt het plafond in de hokken verwijderd en krijgen alle afdelingen een grote beurt met behulp van de hogedruk spuit. In de loopgang zijn ook deuren om de afdelingen af te zonderen. Bij de afdeling van de jonge duiven is in het voorfront een luik gemaakt waar Huub een verzendmand kan plaatsen om zo de duiven via de loopgang in de mand te dirigeren. Zo bespaart hij veel werk om de duiven te pakken voor in te manden.

Tot medio der 90er jaren heeft Huub thuis met vader Sjra en later zelfstandig meegevlogen op de programmavluchten. Tussen de programma duiven zaten ook duiven van Frans Verheiden uit Grathem en deze waren van het soort van Jan Theelen uit Buggenum. Huub gaf af en toe wel een duifje van het Theelen soort mee op de fondvluchten. En zodoende werd zijn interesse in het fondwerk aangewakkerd.  

Huub is lid van de P.V. de Vredesduif in Wessem en hier ontstond een vriendschap met Lambert Lalieu uit Wessem en van 1997 tot 2003 hebben ze in combinatie gespeeld onder de naam Joosten-Lalieu. Daarna zijn beiden weer afzonderlijk verder gegaan. Vanaf het begin hebben ze steeds een gezamenlijk kweekhok gehad. Helaas overleed Lambert Lalieu in november van afgelopen jaar en werden de gezamenlijke kweekduiven eerder in het jaar verkocht. Huub kweekte er wel nog een ronde late jongen (in familiekweek) uit om er een nieuw kweekhok mee te formeren. Zo kan hij de basis van zijn hok behouden.

De basis van het kweekhok bestond voornamelijk uit duiven welke Huub en Lambert samen aanschaften bij o.a. Jan Straetemans Thorn en Pierre en Marcel Stammen uit Horn. Dit waren voornamelijk de duiven van de Gebr. Saya uit Maastricht (o.a. lijn “Abor” en “Bonte Marathon). Verder kwamen er nog duiven van de Gebr. Derickx uit Wessem, Bert Meulen uit Hunsel, de combinatie Ravelli-Ramakers uit Thorn, Jan Theelen Buggenum, Ton Vorselen uit Thorn, Harrie Rous uit Ittervoort, Jan Corstjens uit Thorn en Harrie Peters uit Panheel. De rode lijn door het kweekhok wordt gevormd door de Saya duiven via Straetemans en Stammen en Zn, waarbij de moeder van eerder vernoemde “Daantje”, het “426” , zich als stammoedertje ontpopte. Ze is ook moeder van “Lambert” van ’12 met 8 fondprijzen waaronder de 100e Nat. Barcelona ’17.

Duivinnen nog op winterrust.

De kweekduiven worden omstreeks half februari gekoppeld en Huub kweekt jaarlijks een 60-tal jonge duiven welke op de navluchten worden opgeleerd. Echtgenote Hannie zorgt ervoor dat de jonge duiven in de middag worden losgelaten.  

Zoals eerder vermeld vliegt Huub op de provinciale, nationale en ZLU fondvluchten met nestduiven. Hiertoe beschikt hij over 24 koppels oude duiven en 24 koppels jaarlingen verdeeld over 6 afdelingen. De laatste week van maart worden alle vliegduiven gekoppeld en mogen op hun eerste nest overbroeden. Daarna worden ze gescheiden. In de periode van het eerste nest en het gescheiden zijn worden alle duiven opgeleerd en als het weer het toelaat, wekelijks. Ook de tussenvluchten worden gebruikt voor op te leren.

In de winterperiode maakt Huub een uitgebreid schema voor elk koppel oude duiven van elke afdeling. Hierin staat genoteerd welke koppels duiven van één afdeling op welke vluchten zullen worden ingemand. Huub speelt het liefst per afdeling. Zijn er in een weekend twee vluchten b.v. een ZLU- en een nationale/afdeling vlucht, dan mand hij een bepaald aantal van één afdeling in op de eerste vlucht en de overige van die afdeling op de tweede vlucht. In dat weekend is dus één afdeling in zijn totaliteit mee en steeds het hele koppel per vlucht. Op hun eerste fondvlucht worden ze ingemand op eitjes. Tot de thuiskomst worden de eitjes in een broedmachine gelegd of later de jongen ondergeschoven bij de kweekduiven. Als de duiven weer thuis zijn, worden de eitjes of jongen weer ondergelegd om de broedcyclus weer voort te zetten. Op hun tweede vlucht zitten ze dan op een groot jong met eventueel verse eitjes. Met het terug aannemen en broeden op de eitjes of verder azen van het jong heeft Huub geen moeite. Dit omdat beiden duiven van het koppel mee zijn. Mocht er een partner achterblijven dan is een nieuw koppel meestal al weer snel gevormd, aldus Huub

Bij een eventuele derde vlucht, op het einde van het seizoen, zorgt hij weer voor een nieuwe neststand en dan liefst op een jong voor extra motivatie. Het volgen van het schema is natuurlijk afhankelijk van het verloop van het seizoen.

Jaarlingen gaan zoveel mogelijk mee op de programma vluchten en vliegen één fondvlucht, veelal Cahors of Bergerac op het einde van het seizoen. De jaarlingen welke fit thuis komen op deze vluchten krijgen een plaatje op het hok van de oude duiven.

In het begin van het vliegseizoen gaan de nestduiven alleen in de namiddag los voor een training.  De vlag wordt in de mast gehesen. “Jammer genoeg” zegt Huub “strijken ze, zodra ze buiten zijn en een rondje gevlogen hebben, neer op het naburige veld. Als ze dan na een poosje weer terugkomen, moeten ze alsnog trainen voor drie kwartiertjes”.  Het veldvliegen belet ze echter niet om toch goed te presteren. Eenmaal het weer stabieler is, gaan ze ook ’s morgens om 6 uur los voor Huub naar zijn werk gaat.

Als de fondvluchten beginnen wordt er ook wekelijks twee a drie keer naar Maastricht gereden met een deel van de duiven om ze laat in de avond te lossen. Soms ook verder. Dit om ze te leren in de late avond thuis te komen hetgeen voordeel kan opleveren als de duiven laat in de avond al vallen in het zuiden. Het heeft zijn vruchten al afgeworpen, meent Huub. Dit rijden met de duiven doet hij afwisselend samen met zijn broer Johan die in Wessem woont.

Na het vliegseizoen krijgen de alle duiven de rui-winter mengeling van Paloma in de voerbak tot de fondvluchten een aanvang nemen. In de periode van de fondvluchten mengt hij twee mengelingen samen, n.l. “Duo” en “Subliem” van Paloma en elk voor de helft. Hij voert in een bak op de vloer en de duiven welke meegaan naar een vlucht krijgen de laatste drie a vier dagen de Koomans mengeling “All-in One” in een potje in de broedbak. Een hand per koppel. Bij jongen in het nest ruimer.

Bij deze mengelingen zit altijd ca. 10% P40 korrel. Elke avond krijgen alle duiven enkele pinda’s in hun bak. Grit, piksteen en mineralen staan steeds ter beschikking.

Medisch gezien krijgen alle duiven de paramixo prik en worden geënt voor pokken. Op de eerste eitjes een geelkuur van 5 a 6 dagen. Ca. 10 dagen voor de eerste fondvlucht wordt er nog eens voor drie dagen iets gegeven voor het geel. Verder niets meer. Natuurlijke selectie doet de rest. 

Wij waren op bezoek bij de kersverse generale kampioen van Limburg Totaal op de marathon vluchten. Huub is een gedreven liefhebber die wil presteren en er dan ook alles voor over heeft om vroeg te zitten en een klinkende uitslag neer te zetten. De kwaliteit zit er en we gaan zeker nog meer van hem horen.

Huub proficiat.