De wedvlucht Sezanne, op zondag van het eerste weekend van de maand mei, werd een vlucht zoals vele liefhebbers het zouden wensen. Een blauwe lucht, een lekker temperatuurtje en een kalm noord-oostelijk windje. Om 8 uur gingen de manden open en konden de duiven huiswaarts keren.

Een minuut na 11 uur klokten Jan en Marleen Duits uit Eijsden op 271 km en dit gaf een snelheid van 1284 m/min.  Doch uiteindelijk was er maar een duif welke de grens van de 1300 m passeerde en dat was de jaarling duivin van Ide Hoefs uit het Belgische Rekem (Lanaken) die om 11.04 op een afstand van 283 km werd geklokt en een snelheid behaalde van 1321 m/min. Ide die samen met enkele liefhebbers stond te passen waren duidelijk verrast met deze vroege aankomst.

Het betekende tevens dat ze ca. 5 minuten los vloog op de tweede prijs winnaar welke zelfs een hokgenoot van haar is. Ide klokte zijn tweede duif om 11uur 09.

In samenspel Maaskant won Ide de volgende topserie 1-2-4-5-7-8-10-13-18-29-45-48 etc. tegen 1279 duiven. Ide had 34 duiven mee waarvan 17 duivinnen. Hij wint 25 prijzen en de eerste vier aankomende duiven waren duivinnen. In samenspel MMS2017 werd het 1-2-5-7-10-17etc. tegen 3922 duiven en hier won hij 24 prijzen.

In Limburg Totaal haalde hij uit met 1-2-23-27-33-50-84-111-186-357-540-586 etc. en dit tegen 19.008 duiven en staat hij 27 keer op de uitslaglijst.

Het nieuwe seizoen begon voor Ide heel voortreffelijk. Zo behaalde hij op Charleville (1125 d), Reims (1071 d) en nu op Sezanne (1279 d) telkens de overwinning in SS Maaskant en klokte meerdere duiven in de top tien en behaalde geweldige series. Gemiddeld ca. 60% prijs

Ide kweekte deze jaarling duivin Nl17-1539250, een zomerjong en enkel opgeleerd op de navluchten, uit de “Flojo” Nl11-1024372, rechtstreeks van Jos Goessen. Zoon van ‘Mr Flojo” (zoon van de topkweker “Den Argenton” x “Beyonce” 2e Nat. Asduif Whzb, Jo en Florian Hendriks) x “Liss” uit “Playboy Jr. Gaby Vandenabeele).

Moeder is de “260” duivin van ’13. Zij won o.a. 5x de 1e prijs in SS Maaskant. Zij is uit de Superkweker “Het Gebroken pootje” met drie 1e prijzen (Jozef Lenaerts) x duivin “488” (John Op de Beke). Op Reims was het een zoon van "Flojo" en de “260 duivin” die overwinning opeiste in het samenspel (1071 d), en 7e werd in Limburg Totaal (17.957 d)

Het was voor de “250 duivin” dit jaar haar eerste gewonnen prijs maar gelijk met voorsprong de 1e.

De duivin welke de 2e prijs won in Limburg Totaal is de “420 duivin” van ’16. Ze miste dit jaar nog niet en is langs vaderskant van het oude soort (Jozef Lenaerts x John op de Beke). Moeder is rechtstreeks van de combinatie Vanoppen-Luyten en een dochter van hun superkweker “Teent”. Afstammelingen van de “Teent” winnen o.a.7 maal een 1e Nationaal.

Spel en verzorging

Ide Hoefs, woonachtig in Rekem, een deelgemeente van Lanaken in Belgisch Limburg, is vanaf 1981 duivenliefhebber. In zijn ruime tuin staat een tuinhok van 15 meter welk verdeeld is in vijf afdelingen en zuid-westelijk gericht staat. Aan de achterzijde van het hok werd een lange ren gebouwd. Via een klep in de achterwand van het hok kunnen de duiven in de ren komen en er b.v. een bad nemen. Hij startte dit seizoen met 19 koppels vliegduiven welke gespeeld worden op totaal weduwschap. De afdeling van de weduwduivinnen is in tweeën verdeeld waarbij er een wordt gebruikt voor de verzorging en de ander voor het verblijf op schabjes. Hier is op de vloer een rollensysteem aangebracht om samenlopen te voorkomen.  Gezien Ide meedraait in wisseldiensten en soms ook in de weekenden werkzaam is, komen de duiven ofwel ’s morgens ofwel in de avonduren los voor de training en is het soms wurgen met de tijd  om duiven te kunnen manden, klokken weg brengen enz. 

Echtgenote Chantal springt dan wel bij met het voeren van de weduwnaars, hetgeen Ide van tevoren klaar heeft gezet. De weduwduivinnen verzorgt Ide zelf. Ze krijgen soms maar een keer per dag voer.

Ide is sedert 2004 lid van de Luchtbode in Meers en sindsdien een van de grote uitblinkers in het samenspel Maaskant. 

Zijn hokken zijn bevolkt met duiven van wijlen Jef Schabon uit Neeroeteren, wijlen John Op de Beke uit Rekem, Camiels Nulens uit Koersel, Jozef Lenaerts uit St. Truiden, van Jos Goessen uit Gronsveld en onlangs haalde hij enkele duiven bij de combinatie Vanoppen-Luyten uit Herk-de-Stadt. Vooral de inbreng van de duiven van Jos Goessen gaven een impuls aan het hok. Als er een overwinning wordt behaald, zit er minstens de helft Goessen in.  

Op het kweekhok zitten max. 12 koppels welke einde november worden samen gezet en zelf twee rondes grootbrengen. Begin januari werden de 19 koppels vliegduiven gekoppeld en brachten een jong groot. Vanaf 10 maart zaten ze dan los. Drie keer werden ze op ca. 10 km gelapt.

Alle dagen van het jaar wordt er eenzelfde mengeling verstrekt. Hiervoor mengt hij een zak kweek Versele Laga met een zak Premium Super Weduwschap van Beyers. Daarbij staat een zak Dieet van Natural, P40 korrel en zilvervliesrijst voor eventueel aanvulling in het vliegseizoen. Grit en Vitamineral staan steeds ter beschikking

Ook medisch is alles heel simpel. Voor het seizoen, als ze los zitten, krijgen ze een tricho kuur van 7 dagen. Aansluitend nog een controle bij de veearts b.v. Vandersanden in Lanaken. Na de controle werd er nog gekuurd met Cop-oil voor de luchtwegen. Midden in het seizoen wordt deze controle herhaald. Na een pittige vlucht geeft hij weleens elektrolyten in het water.  

Met een topkwaliteit aan duiven kan er veel bereikt worden en zelfs met een onregelmatige verzorging laten ze zien wat ze in hun mars hebben. De uitslaglijst spreekt boekdelen.

Ide een dubbel proficiat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages