De eerste dagfondvlucht uit Issoudun werd al direct een ‘bergetappe’ voor de 5.233 ingemande duiven in Limburg. Om 7.15 uur klonk bij mooi weer en een kalme oostelijke wind het starschot. De eerste twee melding kwamen uit Itteren. Hier wist Harrie Winkens om 14.29 uur zijn eerste duif te klokken en dit op een afstand van 515 km. Snel werd deze melding gevolgd door de eerste duif van Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller. Zij klokten om 14.31 uur op een afstand van 517 km. Met amper een verschil van 5 seconden zou Harrie Winkens uiteindelijk als eerste over de streep gaan. De snelheid van zijn “763” was 1186.623 m/min.

Hiermede mag de vedette uit Itteren weer een nieuwe imposante zege aan zijn rijke erelijst toevoegen. Harrie had 14 duiven mee bestaande uit 8 weduwnaars en 6 weduwduivinnen. In Limburg Totaal wint hij 10 prijzen. Hiervan werden er 7 behaald door de doffers. Zijn vierde duif was zijn “Blauwe 106 duivin” welke afgelopen jaar kampioensduif werd en nu nog niet gemist heeft. 

De uitlag 1-34-39-57-197-285-319 etc. In eigen samenspel De Maasvallei begon zijn serie met 1-4-5-7 enz. (643 d) en bij Wefo Limburg stond hij eveneens op de hoogste trede.  

De doffer welke voor dit nieuwe succes zorgde draagt ringnummer Nl15-1104763. Als pieper liet hij al meteen zien dat er iets in stak. Zo won hij o.a. 1e Reims (643 d), 3e Marche (1508 d), 7e Gien (226 d). Als jaarling en tweejarige won hij totaal 17 prijzen met o.a. 3e Marche (1174 d), 8e Lorris (614 d), 8e Marche (1929 d) en liet zich afgelopen jaar ook al zien dat hij afstand aankon met vier prijzen te behalen op de dagfondvluchten. Dit seizoen staan er nu 7 prijzen op zijn palmares met de afdelingsoverwinning op Issoudun.

Vader is de “916” van ’13, afkomstig van Koen Minderhoud.

Gr. Vader is “Mr. Bradley” welke in 2013 1e Asduif Dagfond werd en o.a. 1e en 5e NPO Chateauroux won tegen 3238 d. resp. 2227 d.

Gr. Moeder is het “165” van ’10 en is een zusje van het “’t 45je” van Koen, 1e Asduif Generaal Prov. In ‘09

De moeder is het “212” van ’14

Gr. Vader is de “54” van ’07. Hij was 1e Asduif Midfond in SSM Groot Maastricht en 4e Asduif Midfond in de Afdeling. (Koopman- Winkens)

Gr. Moeder is het “688” van ’06 en volle zus van de 1e Prov. La Souteraine. (uit de “06” x Gouden Kweekster Smulders)

Spel en verzorging

Kampioen worden is soms eenvoudig, kampioen blijven is moeilijk doch om na een herstart weer heel snel tot de besten te behoren is maar voor een enkeling weggelegd. Vanaf 2014 won hij al weer een hele serie eerste prijzen en werden de afdelingsvluchten Chateauroux en Sezanne gewonnen. In 2017 werd hij o.a. 1e Duifkampioen Jonge duiven in Limburg Totaal en 1e Hokkampioenschap Dagfond en 2e Hokkampioen en 3e Duifkampoen Jonge Duiven in de Afdeling Limburg.

Zijn hok is opgebouwd uit zijn oude soort (van Brienen Swalmen, Martens Meers, Moors Urmond, de Esch Elsloo en Winkens-Rothenburg Itteren) en aangevuld met het beste van Koen Minderhoud (o.a. Geeloger, Blue Power en Mr. Bradley).

Op het vlieghok beschikt Harrie dit seizoen over 20 weduwnaars en 12 weduwduivinnen, waarvan de partners thuisblijven. Gekoppeld werden de weduwnaars omstreeks half januari waarna ze een koppel jongen konden grootbrengen.

Na het spenen van de jonge duiven begint ook het dagelijkse trainen. In de ochtend trainen de weduwduivinnen en de jonge duiven. De weduwnaars trainen eenmaal per dag een uur in de namiddag en gaat er wel de vlag in de mast. De laatste weken trainden ze zeer goed.

In het begin toont hij geen duivinnen. Voor het inmanden van Issoudun kregen de doffers een kwartiertje hun duivin en de duivinnen welke meegingen eveneens.

De weduwnaars krijgen een mix van diverse sprotmengelingen en hierbij voegt hij dan een kwart Zoontjens. Dagelijks een snoepje van pinda’s, schapenvet en kaas ofwel Tovo of zilvervliesrijst. Ze krijgen ruim voer in de bak en na een uurtje wordt er afgeruimd.

Staan de vluchten met twee dagen mand op het programma dan geeft Harrie om de twee weken iets voor het geel (b.v. Belga Magic) of wordt er iets gegeven voor de luchtwegen.

Harrie moest helaas voor een weekje in het ziekenhuis verblijven en in die tijd verzorgde echtgenote Lenie en oud liefhebber en vriend Jos Blankenstijn de duiven. En dat ze het goed voor mekaar hadden blijkt uit de prestaties van de laatste weken.

 

Proficiat.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages