De openingsvlucht van het fond seizoen werd meteen al een zware dobber want op het gehele traject blies een kalme wind uit een noordelijke hoek. Het zicht was goed en om 7 uur klonk het startsein. De meldingslijst van de afdeling Limburg werd rond de klok van 16 uur 20 geopend door twee duiven die gemeld werden door Thijs Vluggen uit Gulpen.

Thijs verwachtte zijn duiven na de klok van vieren en had postgevat op het muurtje bij zijn hok. Plots ziet hij over de daken van de huizen, welke achter zijn tuin grenzen en lagergelegen zijn, twee duiven vleugel aan vleugel op zijn hok af stormen en ieder viel op een van de twee klepjes/inloop van de spoetnik. Thijs hoorde maar één “piep” en keek snel op het display of er een chip soms niet gepakt had. Er stonden toch twee duiven geregistreerd op 16.17.05. De meldpost vroeg ook al of Thijs zich niet had verkeken met de tijd van de tweede duif. Nee hoor! zelfde minuut en seconde. Twee duiven na 644 km zij aan zij thuiskrijgen en in dezelfde minuut en seconde geklokt. Haast ongelofelijk. Thijs belande even in een roes. Het beeld van beide aankomende broers vlak over het dak van het huis van de buurman achter zijn tuin, zal hij niet snel vergeten.

Beiden zijn jaarlingen en nestbroers en gingen als de eerste- en tweede getekenden de mand in. Beiden haalden een snelheid van 1157.377 m/min. Langzaam groeide het aantal meldingen doch geen liefhebber zou snellere duiven klokken dan beiden nestbroers van Thijs. Tegen 2.712 duiven wint hij in het afdelingsconcours de prijzen 1-2-40 en 175. Hij had er 8 mee. Ook in CC Blauw, WEFO en Heuvelland werd het 1-2. 

De winnaars dragen de ringnummers Nl17-1545650 en Nl17-1545649 en zoals gezegd nestbroers.

De “650” vloog als jong al een 3e van Marche (1241 d) en een 15e van Melun. Voor zijn exploot op Limoges was hij mee geweest tot Lorris I en behaalde 4 prijzen waarbij een 17e Reims (892 d) en 38e Marche (962 d).

De nestbroer “649”vloog als jong twee prijsjes en dit seizoen was de 2e prijs van Limoges zijn zesde prijs, waarbij een 28e Reims (892 d) en 88e Lorris (665 d)

Hun vader “De “1061” met ringnummer DV 01654-13-1061 werd door Thijs als jong aangekocht op een verkoop op internet t.b.v. WhzB. Deze duif werd aangeboden door Klaus Stieneker uit het Duitse Lengerich.

Gr. Vader is “Crazy Harry” van ’12 en is een zoon “Dirty Harry” van Jan Hooymans Kerkdriel (uit “Harry” x Zuster “Harry”). “Dirty Harry zat gekoppeld tegen een duivin van Verreckt-Ariën uit Tessenderlo (lijn Golden Ace)

Gr. Moeder is “Gunilla” een super duivin met 53 prijzen op haar palmares. Een kruising Verstraeten/De Weerd x Roossen.

Hun moeder is het “731” van ’13 eveneens als jong aangekocht op internet en wel op de GPS site. In deze veiling werden jonge duiven aangeboden door J. van der Haar uit Staphorst.

Gr. Vader is “Marco Polo” een zoon van “Sunny Boy” van Jan Hooymans Kerkdriel en is een volle broer van de legendarische “Harry” (Jonge Bliksem x Dirkje). “Sunny Boy” stond gekoppeld tegen “Sanne” een zuivere Koopman duivin (kld “Kleine Dirk”)

Gr. Moeder is “Phoebe” een duivin afkomstig van Cock Groen uit Hazerswoude. Zij stamt uit “Roy” een doffer uit een kruising Bosua (Chateauroux duifje) / van der Pasch (Lowieke) gekoppeld aan “Olympic Amelie” (Bosua/Ouwerkerk) o.a. 1e Olympiade snelheid in 2011. 2e Asduif WHZB in 2010.

Spel en verzorging

Thijs zit al vanaf begin 60er jaren in de duivensport en kreeg deze passie door toedoen van vader Verie. Eerst speelde hij zelfstandig en later samen met plaatsgenoot Harry Engelen en later samen met Karel Koerts. Sedert drie jaar weer zelfstandig op zijn adres aan de Koniginnestraat.Thijs wist in 2005 het 2e Provinciale en het 3e Nationale Kampioenschap te behalen op de dagfond.

In de kleine hof staat een hokje met twee afdelingen voor 9 kweekkoppels en dit seizoen 8 weduwnaars. Daarnaast een hokje/ren voor een 25-tal jonge duiven.

Naast de twee duiven (ouders van beide winnaars) werden er duiven verkregen bij Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller. De kweekoppels worden rond media januari gekoppeld en de vliegduiven een week later. De weduwnaar mogen ca. 12 dagen broeden en worden dan gescheiden en staan ze op weduwschap. Vanaf maart een maal daags trainen en half mei tweemaal daags, vrij. De dag na de vlucht is rustdag en vindt Thijs het weer niet goed, dan blijven ze binnen.

Thijs werkt met twee mengelingen van de fa. Paloma en dit zijn Relax en Olympiade black. Bij korte vluchten krijgen de weduwnaars alleen de relax mengeling en bij de verdere vluchten in het begin van de week en schakelt daarna over op Olympiade black en de laatste vier voerbeurten zoveel ze lusten. Ook elke dag een pinda en naar de vlucht toe enkele pinda's meer en een toevoeging van energierijke snoep met zonnepitten. Als supplement enkel Röhnfried producten zoals:

2x per week Hexenbier in het water en op woensdag en donderdag BT Amin Forte in het water en RO200 ready over het voer, vochtig gemaakt met BT Amin Forte.

Voor het seizoen een geelkuur met tricho-groen van dr. Peters en een week later 2 dagen Belga Tai voor de luchtwegen. Mochten de doffers minder trainen en presteren dan wil Thijs tijdens het seizoen wel eens twee dagen Belga Tai geven.

Voor het inmanden mochten de weduwnaars een half uurtje bij hun duivin vertoeven.

Of Thijs beide broers nog eens zal inmanden is nog een open vraag. Bij een dergelijke prestatie wil Thijs er zo veel mogelijk van blijven genieten en de duiven nog op het hok hebben geeft telkens weer het beeld aan van samen aankomen, samen op de klep en samen aan de top van de uitslag. Herinneringen om te koesteren.

Thijs een dubbel proficiat.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages