De lossing commissie van de sectoraal (Zeeland, Noord- en Oost Brabant en Limburg) gehouden wedvlucht Gien wachtte even met lossen tot het wolkendek op de lijn open zou gaan breken en het zicht beter werd. Om 8.30 werden de manden geopend en konden de ca. 23 .000 duiven, waaronder 8.523 Limburgse duiven, huiswaarts keren met een zwakke noordelijke- en later naar west en zuidwest draaiende wind. Het zicht was goed.  

Ton Gijsbers uit het Midden Limburgse plaatsje Neer had de eerste duiven rond de klok van 14 uur verwacht en met zijn verrekijker zocht hij de omgeving af om eventuele aankomende duiven te zien. Plots hoorde hij achter zich de drangers in de klep een tikkend geluid maken en was er een duif binnengelopen en stond geregistreerd om 14.21 uur. Hij had zijn duif niet zien aankomen. Het bleek de eerste gemelde duif in het inzetcentrum, doch of het een vroege duif was wist men toen nog niet. Een letter had vernomen dat er in het zuiden al rond 14 uur was gemeld en dat de duif van Ton weleens een vroege kon zijn. De bevestiging kwam later dat hij de overwinnaar was geworden van het de afdelingsconcours. In het nationale concours voor sector 1 kwamen de Limburgse duiven helemaal niet in de top van de uitslag voor. De duif van Ton staat nationaal in Sector 1 - Rayon B op een 105e plaats en Sector 1 totaal op een 526e plaats. Gezien de wind toch vreemd dat Limburg niet beter pakte.

De “Blauwe 046” met ringnummer Nl16-1730046 was degene welke Ton bij thuiskomst had verrast en voor deze prachtige zege afdelingszege zorgde. Hij werd geklokt om 14.21 uur op een afstand van 464 km. Dit gaf een snelheid van 1322 m/min.

Afstamming van de “Blauwe 046”:

Vader de “529” van ’15 is afkomstig van Herm Janssen uit Belfeld.

Gr. Vader is de “979” van ’14 en is afkomstig van Dirk van Hoof uit Vorselaar en is uit de lijn van de “Jan”, “Euro” en “Goudklompje” van Leo Heremans (van Hoof is een zwager van Leo Heremans en een bijhuis van diens duiven)

Gr. Moeder is het “368” van ’13 van Herm Janssen en zij is gekweekt uit duiven van Leo Hermemans en wel uit de lijn van de “Olympiade”.

Moeder het “535” van ’15 is eveneens afkomstig van Herm Janssen.

Gr Vader is de “081” en eveneens afkomstig van Dirk van Hoof en is ook een zuivere Heremans.

Gr. Moeder is het “823” van ’11 en direct van Leo Heremans. Zij is een kleindochter van de “Olympiade” en uit de lijn van de “Nieuwe Rossi” van Heremans.

Als zomerjong werd hij amper opgeleerd en als jaarling liet hij al snel zien dat hij uit het goede hout gesneden was door 10 prijzen te winnen in samenspel Maasdal. Hierbij een 49e Gien (735 d), 89e Rethel (2297 d), 100e Rethel (1539 d), 185e Lorris (2444 d) etc.

Dit seizoen stond hij 8 keer als prijswinnaar op de uitslag van SS Maasdal met o.a. 26e Charleville (2302 d), 47e Reims (2467 d), 92e Sezanne (2869 d), 5e Rethel (1898 d), 83e Sens (1843 d), 45e Lorris (2008 d) en om nu op Gien op de hoogste trede te eindigen met 1e (797 d) en 1e in het Afdelingsconcours/Limburg Totaal (8523 d).

Ton had er 12 mee en in SS Maasdal wint hij 1-5-170-186 en 190 terwijl hij in het afdelingsconcours twee prijzen wint. Naast de overwinning nog prijs 54.

Tot nu toe vlogen de duiven prima en Ton wint van de 186 ingemande duiven 99 prijzen en dit is toch meer dan 53 %.

 

Spel en verzorging

Ton, 67 jaar, zit al vanaf zijn jeugd in de duivensport en heeft op het ouderlijke huis nog met vader Chris samengespeeld. Als 12-jarige nam hij de duiven van vader over en speelde als jeugdlid mee. Hij is vrijgezel en woont nog in zijn ouderlijke huis aan de Bergstraat in Neer. Hij is lid van de vereniging Tot Ziens in Neer en vliegt mee in SS Maasdal.

Op zijn hokken vliegt hij met duiven welke hun oorsprong terugvinden bij duiven welke hij verkreeg bij Wiel Boots uit Kessel. Onlangs stond er nog een verslagje van Wiel op deze site n.a.v. zijn overwinning op Reims in Limburg Totaal.

Dan van Herm Janssen uit Belfeld en van hier kwamen er de Hermans duiven. Over Herm hebben we ook al enkele keren op deze site kunnen lezen.

De laatste aanwinst en komen van Toon Smeets uit Reuver, de beste Nederlandse liefhebber in Whzb/Tbotb 2017. Ook Toon hebben we al eerder in het zonnetje gezet op deze site.

Soms koopt Ton nog weleens een bonnetje van een goede liefhebber uit de regio.  

Achter het huis staat een hok van ca 12 meter voor de vlieg- en de kweekduiven en ernaast een hok van 6 meter voor de jonge duiven. Op het hok van de oude duiven huizen een 29-tal weduwnaars en 9 kweekkoppels. De kweekkoppels werden half januari gekoppeld en brengen een drie of vier ronden jongen groot voor eigen gebruik. De vliegduiven koppelde hij einde februari en van de beste doffers kweekt hij ook nog een jong. Na het spenen van de jongen mogen ze nog een viertal dagen broeden om dan op weduwschap te gaan. De weduwnaars trainen alleen tussen 4 en 5 uur. In het begin van het seizoen met gesloten klep en nadien mogen ze in en uit lopen. Ze trainen over het algemeen zeer goed. ’s Morgens trainen alleen de jonge duiven.

Voor het seizoen is hij drie keer met ze gereden tot ca. 15 km. Alvorens ze de mand in gaan mogen ze de eerste 5 vluchten een kwartiertje samen en daarna draait Ton alleen nog de schotel. Na de vlucht mogen ze er soms enkele uurtjes bij.

In het begin van de week krijgen de duiven een mix van drie mengelingen, n.l. 1 deel zuivering, 1 deel Zoontjens en 1 deel All-in One. De laatste dagen alleen de All-in One mengeling en na een half uurtje wordt het restant in de voerbak verwijderd. Als toemaatje een mix van pinda’s, kaas en schapenvet en een beetje snoep erbij.

Als ze broeden een geelkuur en tijdens het seizoen bij thuiskomst BS en om de drie weken iets tegen het geel (pil – de Weerd) of iets voor de luchtwegen in de vorm van Orni producten van de Weerd.

Ton is in de duivensport een echte hobbyist en probeert de duivensport op een heel eenvoudige wijze te beoefenen. Prachtig is de duivensport dan als er zo’n schitterende zege op een afdelingsvlucht kan worden behaald.

Ton Proficiat.

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages