De weersinformatie op vrijdag 15 juni gaf aan dat er boven St. Vincent een koufront met regen lag en zich uitstrekte tot aan Bordeaux. Te slechte omstandigheden om te lossen. Na veel vraagwerk kwam onze afdeling erachter dat er was “uitgesteld”.

Zaterdagmorgen was het zwaarbewolkt in St. Vincent, doch er kwamen opklaringen en er was een goed zicht van meer dan 40 km. De wind stond noord-west en draaide later naar west en zuid-west. De nationale lossingscommissie besloot om de ca. 12.300 ingetekende duiven van Sector 1 om 14 uur 15 te lossen. Hiervan waren 1.706 Limburgse duiven ingemand door 315 liefhebbers.

Even na 5 uur werden er al duiven geklokt in het Zuid-Hollandse Bommel en in Papendrecht. Limburg moest wachten tot even na 9 uur toen de naam Peter Kocken uit Sittard als eerste op de meldlijst verscheen. Peter had zijn geschelpte duivin, luisterend naar de naam van zijn eerste kleindochter “Saar”, om 9 uur 09 geklokt op een afstand van 980 km en zij behaalde een snelheid van 1295 m/min. Hiermee bleef hij het Limburgse konvooi voor en de afdelingszege was een feit. Nationaal zal ze in rayon B van sector 1 op een 9e plaats eindigen tegen 5.879 d en in sector 1 zal ze op een 59e plaats eindigen (12.298 d)

Peter had 8 duiven mee, waarvan 5 duivinnen en klokte zijn tweede duif, eveneens een duivin, om 11.25 en wint hiermee prijs 172.

De overwinnares draagt ringnummer Nl14-1335501 en wist zich al eens te klasseren op de vluchten van de lange adem. In ’15 won ze de 41e Tarbes (SPC 133 d) – 498e Prov. (2128 d), nadat ze in het begin van het seizoen door de roofvogel werd gepakt. In 2016 kwam ze gewond terug van Valence en werd niet meer gespeeld. In ’17 won ze de 13e St. Vincent (SPC 116 d) – 156e Prov. (1639 d.) Ook op de vitesse- en midfondvluchten weet ze haar prijs te winnen, b.v. 33e Lorris (599 d), 23e Sens (678 d), 15e Rethel (673 d) enz.  

Haar vader is “Vince” van 2007. “Vince vloog bij Peter in 2009 de 1e Nat. St. Vincent S1 (13020 d) en 2e Nat. (27.539 d)  

Gr. Vader is de “334” van ’03 afkomstig van Bert Durlinger Sittard uit de 11e nat Dax ZLU (Durlinger x van Geel x Gebr. Vromen)

Gr. Moeder is het “526” van ’99 en is een dochter van de “Jap” (Cemers-Lebens) 11e Nat. St. Vincent ‘99

Haar moeder het “559” van ’09 is afkomstig van Wolfgang en Bertha Berensfreise uit Nieuwstadt

Gr. Vader is “Berry” en een Janssen – Norman kruising en een topper op de morgenlossing

Gr. Moeder is het “955” van ’10 en is een Engels – Verbart kruising.

Volgens Peter was ze super gemotiveerd want haar doffer was twee weken eerder geïnteresseerd geraakt in een andere duivin en liet “Saar” links liggen. De week voor het inmanden liet Peter de andere duivin niet meer op het hok en het stelletje vond elkaar weer en het was net een pas verliefd stelletje, aldus Peter. Wellicht “de motivatie” nodig om te pieken.

Spel en verzorging

Peter, 61 jaar en nog volop deelnemend aan het arbeidsproces, kreeg van huis uit de duivenmicrobe mee. Vader Huub was duivenliefhebber en samen gingen ook vaak kijken bij overbuurman Anton Ehlen. Het aankomen van de duiven van een vlucht vond Peter prachtig. In 1972 startte hij dan voor zijn eigen en in zijn tuin staan diverse hokken met totaal 13 meter lengte.

Op drie afdelingen zijn de 40 weduwnaars voor het programma spel en fond spel ondergebracht. Twee afdelingen voor de vroege en late jongen, een verblijf voor de weduwduivinnen (niet gespeeld) en een verblijf voor de 19 weduwduivinnen waarmee wel wordt gespeeld. Voor het programma vluchten beschikt hij over 7 doffers en drie duivinnen welke op dubbel weduwschap worden gespeeld. De overige doffers en duivinnen worden ook op dubbel weduwschap gespeeld en wel op de fondvluchten van het afdelingsprogramma.

Gekoppeld worden de programmaduiven en de 12 kweekkoppels half januari, terwijl de fondkoppels twee weken later werden gekoppeld. De vliegkoppels brachten allen 1 jong groot. Ze broedden niet meer en zaten van toen af op dubbel weduwschap. In verband met zijn werk komen ’s morgens alleen de jongen los en in de namiddag trainen eerst de duivinnen en aansluitend de doffers voor een uurtje. De duivinnen gaan zo veel mogelijk wekelijks de mand in i.v.m. voorkomen van aanlopen. Voor de vlucht wordt er niet getoond, ze gaan zo de mand in. Na de vlucht mogen ze samenblijven tot de volgende ochtend.

Voor de programmavluchten haalde Peter duiven bij John Ronken uit Sittard en voor de fond zitten er duiven van o.a. Jac Cremers Limbricht, Becker-Willems Sittard, Frans Wackers Susteren, Comb Berensfreise Nieuwstadt, Peter Kusters Selfkant en Jan Corstjens Thorn.

Peter voert zowel de doffers als de duivinnen een mix van een standaard mengeling en twee goede weduwschap mengelingen. De duivinnen worden iets krappen gehouden. Als supplementen geeft Peter graag afwisselend natuurproducten zoals Usnegano (Röhnfried), Appelazijn of Naturaline. Als toemaatje een snoep van vetrijke zaden.

Voor het seizoen ging hij op controle bij de veearts en gaf een geelkuur tijdens het broeden. Na de vlucht een ontsmetting van veearts Rudi Peters en om de vier weken een geelpil.

Peter is in de duivensport een bezige bij. Zo heeft hij o.a. de meldpost voor de afdelingsvluchten en is uitrekenaar van de samenspelen SPC, Maaskant en MLS04 en stelt ook de lijst voor het gezamenlijke MMS2017 samen.

Peter zal “Saar” wijselijk op het kweekhok zetten en hoopt op een succesvol nageslacht. Elke keer als hij dan het hok betreedt kan hij terugdenken aan dat mooie weekend van St. Vincent 2018.

Peter Proficiat.

 

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages