Het werd in het weekend van 23 juni een heel druk weekend voor de Limburgse liefhebbers en tevens voor de mensen welke in de inzetlokalen/nationale inkorfcentra alle werk verrichten op de inzet- en aankomstdagen. Naast de nationale/internationale ZLU vlucht Pau stond er ook een overnachtingsvlucht Bordeaux (Sect. 1 en 2) en voor Sector 1 nog de dagfondvlucht Montluçon op het programma. En daarnaast nog een oefenvlucht vanuit Rethel.

Voor Montluçon werden in de sector 1: 10.558 duiven, waaronder 1.884 Limburgse, ingemand. De nacht van vrijdag op zaterdag was het redelijk koud in west Europa, doch zaterdag morgen was het weer in heel Frankrijk zeer goed en om 6.45 uur kon men al over gaan tot lossen. De kalme noord-oostelijke wind zou later gaan draaien naar noord-west en daarbij was het zicht zeer goed.

De vroegste duif werd gemeld uit Gronsveld waar Jos Goessen die om 14.30 klokte op een afstand van 547 km en een snelheid behaalde van 1176,124 m/min. Dennis Veugelers uit Nieuwstadt klokte een jaarling duivin om 14.52 uur op een afstand van 574 km en zou de duif van Jos Goessen met slechts 0,87 m/min voor blijven, ofwel met 21 seconden. Snelheid 1176,994 m/min.

Dennis had 6 doffers en 8 duivinnen mee en in eigen samenspel SPC behaalde hij de prijzen 1-10-15-28 en 29 tegen 113 duiven. In de afdeling was de uitslag 1-170-207-425 en 426. (1884 d)

De duivin welke voor deze prestigieuze zege zorgde draagt ringnummer Nl17-1524759.

Als jong won ze vijf prijzen met o.a. een 2e Sens (219 d SPC) – 23 Prov. (3050 d). Dit seizoen vloog ze 9 prijzen waarbij een 73e Marche (1239 d), 67e Rethel (933 d), 64e Rethel (621 d), 53e Lorris (1184 d), 16e Gien (668 d) om nu voor de afdelingszege te zorgen tegen 1.884 d.

Vader is “Innocence” van ’16 en broer van diverse goede vliegduiven

Gr. Vader is “Chuck Norris” van ’11 met o.a. een 5e NPO Argenton (2694 d) en 5e NPO Montluçon (5176 d), 14e NPO Chateauroux (2466 d) etc. (Veugelers x Verkerk). “Chuck Norris” is inmiddels vader van een hele serie topduiven.

Gr. Moeder is “Dafne” van ’11 dochter van “Eddy Irvine” 3e Nat. München (oude soort)

Moeder is “Johanna” van ’16 met o.a. 74e Rethel (4460 d) en 76e Lorris (2713)

Gr. Vader is “De Pruis” soort Gaby Vandenabeele afkomstig van Rolf Bender Sinsheim (lijn Rudy en Royal Blue)

Gr. Moeder “Super Zus” een zus van “Superman” was in 2008 de 2e nationale Asduif Midfond en is vader van de 1e Nationaal Blois.

Spel en verzorging

Dennis, 27 jaar en met de duivensport in 1976 gestart, vliegt eigenlijk al vele jaren mee op hoog niveau en dit samen met zijn ouders Peter en Annie. Zij bouwden hun reputatie op door in de periode van 1992 tot 2005 vijf keer nationaal München te winnen. In 2010 NPO Blois en in 2013 NPO Bergerac. Dit seizoen zijn ze ook weer formidabel op dreef met elke zondag een of meerdere duiven in de top tien te kokken en met tot nu toe 5 overwinningen in het samenspel SPC en op Montluçon was het dan de kers op de taart. De “759” behaalde de achtste afdelingsoverwinning voor het trio.

Vanaf 2014  schakelde Dennis over op het spel met doffers en duivinnen op dubbel weduwschap. Afgelopen jaar hadden ze tussen de jonge duiven veel duivinnen en besloten om elke doffer aan twee duivinnen te koppelen.

Zo werd gestart met 23 doffers en 46 duivinnen. De eerste groep werd gekoppeld rond de kerstdagen en zij brachten de jongen van de kweekduiven groot. Daarna werd de doffer gekoppeld tegen de tweede duivin en dit was omstreeks einde februari. Ook zij brachten een jong groot en daarna startte het dubbel weduwschap.  Ze trainen alleen ’s avonds met de vlag.

Van elk van de twee duivinnen hebben ze een eerste keus en deze mag als eerste bij de doffer voor ca. 10 minuten. Daarna mag de tweede duivin er even bij en wordt ingemand. Bij thuiskomst zorgt Dennis ervoor dat als er meerder duiven thuis zijn dat de duivinnen van een doffer niet gaan vechten. Een gaat er dan even de mand in en mag er later weer even bij. Een hele klus, zegt Dennis. Hij ziet dan haast geen duif meer aankomen. Soms worden ook beide duivinnen samen getoond en ontstaat er enige rivaliteit.

Hun verzorgingssysteem hebben ze enigszins vereenvoudigd. Bij thuiskomst krijgen de duiven 50% zuivering gemengd met 50% sportmengeling. De volgende dagen krijgen de duivinnen al 100 % sportmengeling bestaande uit Koopman All-In-One, Turbo Energy, Super Energy en Champion Plus.

Bij thuiskomst zitten er de mineralen van Dr. Mariën over het voer gevolgd door twee dagen conditiepoeder van Dr. Mariën. Het voer bevochtigen ze met vlierbessensiroop.  

Medisch gezien handelen ze als volgt: Om de 4 weken krijgen de duiven een Belga Magic van Henk de Weerd opgestoken, 1 x in de 4 weken BS en een keer in de 4 weken iets voor de luchtwegen, ook van Dr. Henk de Weerd. De week hadden ze op de dag van inzetten nog Belgasol in het drinkwater gedaan. Moeder Annie gaat dagelijks twee keer met de krabber door de hokken en ook de stofzuiger komt eveneens geregeld uit de kast.

Ze vliegen al vele jaren met hun eigen soort gebaseerd op het “München” soort (Hofkens-Meevissen-Meulemans). Deze werden in de loop der jaren gekruist met duiven van o.a.  Gebr. Scheele, Koen Minderhoud, Harrie Winkens, Fam. Eyerkamp, Gerard en Bas Verkerk, Sjaak Lousberg en Sickman (Silvolde).  

Voor Dennis, vader Peter en moeder Annie kan seizoen 2018 haast niet meer stuk met deze nieuwe afdelingszege. Elders op de site kunt U meer lezen van dit kampioenstrio. Ze zijn zeer ambitieus en gaan elke week voor een super uitslag. Degene welke wekelijks de prestaties nauwlettend volgt zal beamen dat er heel hard gevlogen wordt.

Van harte gefeliciteerd.  

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages