Op de kalender van de nationale fondvluchten stond voor 22 juni Bordeaux (overnachting) voor sector 1 gepland. Met een straffe noord-oosten wind en een prima zicht van meer dan 20 m kon het nationale gezelschap van 9.852 duiven, waaronder 3.249 duiven uit Limburg en door 364 liefhebbers ingemand, om 14 uur worden gelost. De wind zou rond Orleans draaien naar noord-west doch bleef vrij hard waaien. 

Op de meldlijst van de afdeling verrees even na 7 uur de naam Leo Grooten uit Bocholtz die zijn duif had geklokt om 6.50 op een afstand van 820 km. Haar snelheid 1293 m/min. Daarna werd het even stil en het was Hub Joosten uit Grathem die de tweede duif klokte om 9.30 op een afstand van 847 km. Het werd een pittige fondvlucht en tegen 15 uur kon het concours worden gesloten.

Leo had 6 duiven mee en wint in Limburg Totaal/Afdeling Limburg de prijzen 1 en 621.

Nationaal pronkt Leo in Sector 1 ook op de 1e plaats en dit tegen 9.852 duiven.

Een grootse prestatie.

In hetzelfde weekend werd ook de dagfondvlucht Montluçon vervlogen en hier stond Leo ook op een voortreffelijke 8e plaats in het afdeling concours en verder nog prijs 227.

Zijn doffer, de “Blauwe 18” met ringnummer Nl16-1735518, had de klus van 820 km geklaard en voor zijn baas een heel fijn weekend bezorgd. Het is een zomerjong van 2016 en werd op de nalijn ingevlogen. Als jaarling ging hij mee op zijn eerste fondvlucht Cahors en wint de 422e prijs tegen 1739 d. in de Afdeling. Dit seizoen ging hij mee tot Argenton zonder zijn chip op tijd te laten registreren en om nu op Bordeaux tot een exploot te komen. Leo had gezien de wind de duiven pas verwacht tussen acht en negen uur. Toch was hij vroeg uit de veren om alles nog eens te controleren en had plaats genomen in de veranda, vanwaar uit hij de spoetniks op de loods in de gaten kon houden. Rond 10 voor 7 merkte zijn echtgenote op dat er twee duiven rondvlogen. Leo dacht dat het achterblijvende laatjes waren welke hij ’s avonds uit heeft. Toch maar even gaan kijken en warempel een ervan was zijn “Blauwe 18”. Hij stond even paf en een brok schoot in zijn keel.

“De eerste melding” in het inzetlokaal en van toen af braken er spannende uurtjes aan. Er was nog controle en tegen het middaguur vernam hij dat hij zowel afdelings- als sectoraal winnaar was geworden. En al snel kwamen de felicitaties binnen uit alle hoeken. Hij werd er even beduusd van.

 

Leo haalde zijn “Blauwe 18” bij Frans Strijthagen uit Simpelveld waar hij de laatste jaren diverse duiven verkreeg.

De vader is “De Witpen Van Ophuizen” Nl11-2026638 een beste kweekduif op het hok van Frans. Verdere afstamming was helaas niet meer te achterhalen i.v.m. overlijden van Fons.  

De moeder is “Het Geschelpt 887” Nl12-1927887 en langs vaderskant van het soort van de Gebr. Frenken uit Weert en Wijnands en Zn uit Maastricht. Langs moederskant het soort van Andre Colbrandt uit Bottelare (België) en Wijnands en Zoon.

Leo had opgemerkt dat de “Blauwe 18” feller was in zijn bak, doch mande hij hem volgens zijn gevoel niet optimaal in. “Hij was wat aan de lichte kant” zegt Leo. Hij kreeg zijn duivin een kwartiertje te zien.

Spel en verzorging

Leo, 66 jaar en sinds kort genietend van zijn pensioen, runde een loonwerkers- en grondverzetsbedrijf welke nu door zijn zonen wordt gerund. Hij is vanaf 2012 eigenlijk pas duivenliefhebber. In zijn jeugd was hij wel geïnteresseerd in de duiven van vader op de boerderij doch zonder er actief mee bezig te zijn. Wel volgde hij de duivensport bij vrienden in de omgeving. Hiervan heeft hij bij de opstart ook veel steun en raad gekregen.

Achter zijn woning bouwde hij een 8 meter lang tuinhok voor de 16 koppels vliegduiven waarmee hij op de programmavluchten vliegt. Dan is er op de grote loods achter zijn tuin een hok ingebouwd voor 12 koppels vliegduiven waarmee hij op de fondvluchten vliegt. De hokken zijn zonnig en luchtig zonder tocht. In de ramen zit windbreekgaas.

De programma duiven koppelde hij begin januari en zij mochten de eitjes uitbroeden van de kweekduiven. Daarna vliegt hij op totaal weduwschap en op de laatste vluchten worden hier alleen verder gevlogen met de duivinnen.

De fondduiven werden begin maart gekoppeld en mochten ook een jong grootbrengen. Ook voor hen volgde ook het totale weduwschap. Hier maakt hij kleine groepjes (3 koppels) welke hij dan op diverse fondvluchten kan inmanden.

Zowel de programma- als de fondduiven trainen in het begin van het seizoen eenmaal daags, soms met de vlag om er een goed ritme in te krijgen. Nu trainen ze tweemaal daags vrij en ze trainen nog prima vindt Leo.

In het begin van de week krijgen ze Beijers light en iets aan de krappe kant. Naar de vlucht toe geeft hij Beyers Energy met als toemaatje snoep, hennep en enkele pinda’s. De laatste dagen voert hij ruim en neemt de voerbak na een half uurtje van het hok.

Een keer in de 4 weken gaat hij op controle bij Henk de Weerd (bij de Gebr. Simons) en geeft om de vier a vijf weken BS. Als hij het nodig acht ook iets voor de luchtwegen.

Voor Leo was het weekend van 23 juni een wekend om nooit meer te vergeten. Een topprestatie die nog lang in zijn gedachte zal meeleven.

Proficiat.

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages