Limburg had het laatste weekend van Juni een euregionale wedvlucht vanuit Gien op haar programma staan. Er werd samengewerkt met Belgisch Limburg en Kreis Nordrhein- Westfalen.   

In Gien was het mooi met goed zicht en er stond een kalme noordelijke wind later draaiend naar Noord Oost. In het afdelingsconcours stonden 5.044 duiven ingemand door 448 liefhebbers.  

Joop Merx en zoon Kian klokten de snelste duif van het Limburgse konvooi en ze werd geregistreerd om 12.45 uur. Hun afstand voor Gien was 420 km en de winnende snelheid was 1166 m/min.

17 Weduwnaars hadden Joop en Kian mee en het was hun blauwe jaarling “Superman” die voor een nieuwe afdelingszege zorgde. Afgelopen jaar wonnen Joop en Kain eveneens de afdelingsvlucht Gien met hun doffer “Kian”. In Samenspel de Zuid-Oosthoek wonnen ze nu tegen 131 duiven 1-2-4-6-8-10-11-13 en 20.

De uitslag in het afdelings concours was 1-14-75-125-159-203-232-282-468 en 1215.  De uitslag van het euregionale concours tegen 6248 duiven werd 6-21-101-161-199-255-288 etc (10 pr.)

“Superman”

“Superman” met ringnummer Nl17-1541707 stond als pieper reeds zijn mannetje met 6 prijzen w.o. een 21e Marche (1008 d), 67e Melun (743 d), 83e Charleville (1000 d.)

Dit seizoen deed hij het dunnetjes over en won tot nu toe 7 prijzen in SS De Zuid-Oosthoek w.o. een

1e Gien (1310 d), 1e Lorris (427 d), 39e Charleville (974 d), 42e Lorris (665 d) en 69e Sens (703 d).

Zijn vader is de “Blauwe Luc 16” en Joop haalde hem bij Hafo kampioen Luc van Mechelen uit Oud Turnhout en is uit de lijn van “Belgian Star” en “Olympiade Chris”

Moeder is het “866 Witpenneke” afkomstig van Cees en Maurice Everling uit Gouda en stamt uit “Damiano” (vader 1e Nanteuil 22.332 d) gekoppeld aan dochter “Jacob” 2e Nat. Asduif x “Olympic Sharon”.  Soort Willem de Bruijn.

Liefhebbers, Duiven, Spel en Verzorging

Joop leerde het duivenspel van vader Piet en ze hebben jaren in een combinatie gevlogen. Joop ging na het overlijden van zijn vader alleen verder op de hokken op het ouderlijke erf. Nu krijgt hij al enkele jaren goede hulp van zijn 14-jarige zoon Kian.  Kian heeft het heft in handen op het jonge duivenhok en hij heeft er echt plezier in. Joop heeft ook een goede steun aan zijn moeder die een deel van de verzorging op haar neemt, vooral in de ochtend als Joop al vroeg van huis moet en geen tijd heeft om zijn duiven te gaan verzorgen. Joop is maar blij met de goede hulp van beiden.

Het hok staat nog bij moeder Merx en op twee afdelingen huizen de weduwnaars. Dit jaar waren dit er 21. Op de twee overige afdelingen wonen de jonge duiven en op zolder van het huis zitten de 12 kweekkoppels.  

Zijn huidige duivenbestand bouwde hij op met duiven welke hij bekwam van o.a.

* Loed Senden uit Berg en Terblijt en Ad Schaerlaeckens Baarle-Nassau. Hieruit kweekte hij zijn “327” van ’08 (Asduif ZOH). Dit werd de basis van een der kweeklijnen op zijn hok.

* Een tweede lijn zijn de “Kaasboeren”, afstammelingen van de Belg “638” van ’12, ofwel de “Donkere Kaasboer” afkomstig van Van Eynde-Govaerts uit het Belgische Putte. Lijn “Kaasboer”, Gaston van de Wouwer uit Berlaar. De “638” is gekoppeld aan de Belg “392”van ’12, de “Geerinckx Duivin”. Zij is afkomstig van Bart Geerinckx uit Wommelgem. Lijn “Limo” en “Black Dream”. De afdelingsoverwinnaar van verleden jaar, “Kian”, is uit deze lijn.

 Verder haalde hij iets goeds bij

* Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller. Hier kwamen duiven uit de lijnen van de “81”, “89”, “Deng Lin”, “Donkey Kong”, “King Kong” enz.

* Marcel Wouters uit Westmalle. Hier haalde hij een kleinzoon van de “Leeuw” en deze kweekt al heel goed met de “Kaasboeren” lijn.

* Luc van Mechelen uit Oud Turnhout uit de lijnen van de Asduiven van België in 2015. Luc behoort al vele jaren tot de beste halve fondspelers van België. Zie ook moeder “Superman”

 Kruisingen van deze duiven met de lijn van de “327” en de “Kaasboer” slaagden wonder wel en brachten al diverse goede duiven voort.

In de vrije dagen rond de kerst worden zowel de kweek- als vliegduiven gekoppeld. Er worden dan eitjes van de kweekduiven omgelegd en meestal brengen ze een jong groot. Na 20 dagen gaan de jongen met de duivinnen weg. Twee weken voor het vliegseizoen komen ze weer voor een dag of vijf samen. Daarna zitten ze op weduwschap.

Trainen doen de weduwnaars in het begin alleen ’s avonds tussen 16.30 en 17.30. Tijdens de vakantieperiode laat Kian de weduwnaars ook ’s morgens om 8.30 uur los voor een uurtje training.

Voor het seizoen gaat Joop de oude duiven twee keer opleren op een afstand van ca. 20 km en dan zit het spel op de wagen. Voor de vlucht mogen ze een tiental minuten samen en na de vlucht mogen ze samen tot Joop terug is van het inkorflokaal.

Joop voert diverse mengelingen van Paloma welke hij haalt bij de Gebr. Simons en Znn uit Ransdaal. In het begin van de Schumi Black Relax D021 en naar de vlucht toe Schumi Black Power D022. In het begin van de week wordt er iets krapper gevoerd en het laatst van de week iets ruimer. In de bak krijgt elke weduwnaar een snoepje en enkele pinda’s. En elke dag staat er vers grit ter beschikking (Cultura Multilith).

In het medische aspect en controle worden de duiven begeleid door Dr. Peeters uit As.

Voor Joop en Kian is het seizoen 2018 al haast weer geslaagd met deze mooie afdelingsoverwinning.

Joop en Kian gefeliciteerd.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages