Bergerac werd net als Agen ZLU een vlucht waar de fondduiven opnieuw tegen de wind en hoge temperaturen moesten opboksen. De droogte in Europa maakt het voor de duiven extra moeilijk daar er maar weinig plekjes over zijn waar nog een plasje water staat en waar ze de dorst kunnen lessen. 263 Limburgse liefhebbers hadden samen 2.766 duiven ingemand. Het was in Bergerac mooi weer en het zicht was zeer goed >15 km en er stond een kalme oostelijke wind. Los ging het concours om 7 uur en het zou een uiterst zware vlucht worden waar slecht vier duiven een snelheid boven de 1000 m/min wisten te behalen.

Jo en Henny Aarts uit het Belgische Vroenhoven, (Riemst) vlak over de grens bii Maastricht hadden al op tijd postgevat om hun 10 weduwnaars op te wachten. Even na 19 uur 30 zagen ze hun tweede getekende, de “Kleine Rode”, aan komen zetten en werd om 19.38 geregistreerd op een afstand van 767 km. Hij zou een snelheid maken van 1012 m/min. Jo had op de meldlijst nog geen duif zien staan en beiden beleefden van toen af enkele spannende uurtjes. Ze bleven de vedetten Winkens-Rothenburg uit Itteren met amper 12 seconden voor en dit na meer dan 12,5 uur vliegen. De provinciale zege was binnen. Jo en Henny behaalden de prijzen 1-320-346-398 en 627 in Limburg Totaal/Afdeling. In hetzelfde weekend hadden ze ook 2 jaarlingen en 4 oude mee naar Agen ZLU en winnen bij de jaarlingen 357 en 1060 en bij de ouden 875 en 973. Dan kan het niet meer stuk.

“Kleine Rode”

De “Kleine Rode” is een klein doffertje, zegt Henny, doch hij wist als jaarling al vroeg te vliegen op Cahors. Toen won hij in SS Maasvallei de 2e tegen 201 d en de 6e Prov. tegen 1739 d. Daarnaast ook een 60e (Maasvallei 362 d) en 317e Prov. Bergerac (2800 d). Ook vloog hij prijs op Issoudun 83e (879 d) resp. 636e Prov. (5865 d).

Dit jaar ging hij na het invliegen op het programma vluchten mee naar Limoges en won de 51e (Maasvallei 253 d) en 373e Prov. (2712 d). Om nu op deze loodzware Bergerac zijn visitekaartje af geven met het winnen van de 1e prijs in Limburg Totaal/Afdeling.

Joe en Henny zijn geef stamkaart fanaten maar Jo wist zich te herinneren dat de vader afkomstig is van Colla Alberts uit Gronsveld en hierin zich o.a. het soort van Piet Boyen en dochter uit Nuth.

De moeder bekwam hij van Anton en Patrick Delnoy uit Vijlen en hierin zit het soort van Thei Daalmans Elsloo en Frans Wackers Susteren.

Spel en verzorging  

Jo en Henny stammen uit een gezin van 9 kinderen, allen broers. Vader Väös was duivenliefhebber en zo raakten ook Jo, Henny en ook broer Jack in de ban van de duiven. Jo heeft vanaf medio der 60er jaren met vader samengespeeld in Maastricht en hoofdzakelijk op de programmavluchten. Henny wonende in op een flat in Maastricht vloog ook met duiven op het erf van een van zijn broers eveneens in Maastricht. Later verhuisde Henny naar Vroenhoven en werkte tot eind mei van dit jaar in het restaurant “De Smokkelhoeve” in Vroenhoven. Na het overlijden van vader hebben Jo en Henny de handen in elkaar geslagen en sedert 2010 vliegen ze in combinatie op het hok welk bij Henny in Vroenhoven staat. Broer Jack vliegt ook met duiven en woont in Maastricht. Bij vrijgezel Jo, wonende in het ouderlijke huis in Wolder hebben zij de 7 kweekkoppels gehuisvest.

Sinds ze in combinatie vliegen hebben ze de weg naar de fond ingeslagen en hebben hiervoor duiven aangeschaft of gekregen van o.a. Colla Alberts uit Gronsveld (o.a. Piet Boyen en Dcht. – Karl-Heinz und Bärbel Kanski (Eschweiler). Winkens-Rothenburg en Harry Winkens uit Itteren, Winand van Engelshoven, Lou Schrijnemaker, Harry en Roger Wijnands, Math Arbeel en Jan Dinjens allen uit Maastricht.  Met deze soorten vliegen ze steeds weer in de kijker.

Zo manden ze dit jaar o.a. drie duiven in op St. Vincent en winnen drie prijzen t.w. 294e -353e en 408e tegen 1706 d. Bij het opmaken van dit stukje keken we even naar de meldlijst van Nationaal Dax en zien dat Jo en Henny om 12.26 en 13.16 klokken twee duiven pakken. Zij hadden er drie mee. Beide gemelde duiven wonnen ook prijs op St. Vincent.

Op hun niet al te grote hokinstallatie vliegen ze met 24 weduwnaars, waaronder 10 jaarlingen en hebben voor eigen gebruik een dertigtal jonge duiven. Deze laatsten worden op de nalijn gespeeld.

De weduwaars koppelden ze op 16 maart en ze brachten een ronde jongen groot tot ca. 16 dagen, waarna de jongen en de duivin worden weggenomen en zitten de doffers op weduwschap. Daar Jo in Wolder in het ouderlijke huis woont en geen auto heeft, stapt elke dag twee keer op zijn fiets om de weg naar Vroenhoven af te leggen en er de duiven te gaan verzorgen.

’s Morgens om 8 uur is Jo present en trainen de weduwnaars voor een uurtje ongedwongen en gesloten klep. Om 18 uur gaan ze weer los. Voor de vlucht komen ze niet samen en na de vlucht wachten ze de dag erna vooraleer ze de doffer de duivin geven. Ook de thuisblijvers krijgen dan hun duivin.

Jo en Henny voeren in het vliegseizoen twee soorten vliegmengelingen (Vanrobaeys en Paloma) die ze soms mengen of afzonderlijk voeren. Komen de weduwnaars thuis van de vlucht dan krijgen ze een beetje Tovo en snoep in de bak. ’s Avonds de vliegmengeling. Als bijproducten geven ze afwisselend iets uit de supplementen van dr. Vandersanden uit Lanaken, zoals Vigoramine, Entrocur, Vior of Oligofertil enz. Voor het seizoen gaat hij er met duiven op controle voor advies. Bij thuiskomst van een fondvlucht krijgen ze een geelcapsule opgestoken.

Jo en Henny, als kleine liefhebbers zijn aan een voortreffelijk seizoen bezig. Met slechts enkele duiven mee weten ze geweldig voor de dag te komen. Een eerste prijs in de afdeling is dan ook zeker op zijn plaats in Vroenhoven.

Jo en Henny proficiat.

 

 

 

 

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages