De dagfondvlucht La Souteraine werd vervlogen in een sectorale verband, n.l. sector 1. met Zeeland, Midden- en Oostbrabant en Limburg en ze brachten samen 8600 duiven in het konvooi. De Limburgse liefhebbers manden samen 1240 duiven in. Met mooi weer, goed zich en haast windstil werd er om 7 uur gelost. De vlucht naar huis zou zwaar worden want tijdens de dag wakkerde de wind aan uit de noord-oost hoek en steeg de temperatuur naar zomerse waarde. Daarbij zorgde het droge weer van de laatste weken voor weinig plekjes waar de duiven onderweg hun dorst konden lessen.

Compuclub had op hun site voor elke sector resp. afdeling een meldlijst. Op de Limburgse meldlijst verschenen vader en zoon combinatie Marc en Ramon Keijenberg uit Epen als eersten die een duif hadden geklokt om 15.57 op een afstand van 600 km. Dit zou een winnende snelheid van 1117 m/min betekenen. De Afdeling zege was binnen.  

Helaas lag Limburg in Sector 1 niet ideaal en stond hun naam op plaats 89e. Verder wonnen ze de prijzen 484-841-1720 en 1863.

Marc en Ramon hadden 16 weduwnaars mee en behalen in hun samenspel de Zuid-Oosthoek (107 d) de prijzen 1-6-12-21 en 23, terwijl ze in Limburg Totaal de volgende prijzen 1-16-38-154 en 179 wonnen.

“De Jonge Witbuik “

Hun eerste aankomende duif was een jaarling weduwnaar met Ringo Nl17-1542262. Als jong wist hij twee keer nipt op de uitslag te komen. Dit jaar vloog hij eerder dit seizoen prijs op Charleville (179e – 974 d) en Rethel (95e -1012 d) om dan naar de dagfond te gaan.

Zijn start was hier veelbelovend en won hij op Issoudun in de afdeling de 48e prijs tegen 4360 d. Op Argenton won hij de 5e tegen 3555 d. en op Montluçon de 312e tegen 1884 d. Nu liet ze iedereen achter zich en won glansrijk, 1e tegen 1240 d.

Vader is “De Havik” van ’07, was zelf een zeer goede vliegduif met twee 1e prijzen op zijn palmares. Inmiddels gaf hij met diverse duivinnen echte kopvliegers. Een broer van de “Havik” vloog bij de Comb. Vluggen-Koerst uit Gulpen de 1e Prov. Chateauroux.

Gr. Vader is “Der Havik” van ’06 rechtsreeks combinatie Vluggen-Koets uit Gulpen is een zuivere Bertie Camphuis.

Gr. Moeder “Het Prinsesje” van ’06 en is eveneens afkomstig van de voormalige combinatie Vluggen-Koerts uit Gulpen.

Moeder is “Het Blauw 084” en is van eigen kweek. De ouders zijn ook afkomstig van combinatie Vluggen-Koerts.

Gr. Vader is “Het Kanon” van ’03, de doffer van het super kweekpaar en samen met duivin “Het Vandersanden 821” ouders en grootouders van een hele serie eersteprijswinnaars. Het is een zuiver Koen Minderhoud. De vader van het “Kanon” gaf ook de 1e Prov. Sezanne (7.000 d).

Gr. Moeder is ”Het Vandersanden 821” van ’08 en is de wederhelft van het super kweekpaar gevormd samen met “Het Kanon”. Soort Ferdy Vandersanden (lijn 1e Nat Blois) x Vluggen -Koerts. (zus 4 x TT)

Spel en Verzorging

De combinatie bestaat uit de 52-jarige Marc Keijenberg en zijn 24-jarige zoon Ramon. Marc kreeg de duivenmicrobe van opa Leike Heiiendaal uit Gulpen. Vanaf zijn tiende was hij al verzot op duiven en vloog als snel zelfstandig. Vanaf 1995 vormde hij nog enkele jaren een combinatie met schoonvader Eugene Bruls uit Noorbeek om in 2002 weer voor zichzelf te beginnen in Epen. Ramon was ook snel in de ban van de duiven van vader en opa Bruls en als 14-jarige bezat hij al een eigen hokje duiven. Vader Marc was oen zijn mentor. Toen Marc en Ramon in 2002 in Epen gingen spelen werd aanvankelijk een start gemaakt met fondduiven, doch in 2007 schakelden ze over naar de programma vluchten en met succes.

Dit seizoen werd het accent gelegd op de dagfond vluchten en stond hun naam al twee keer op de teletekstpagina van de Afdeling Limburg. In eigen samenspel de Zuid-Oosthoek werd er op de dagfondvluchten 4 keer in de top 5 gevlogen met twee overwinningen. Van een goed debuut gesproken.

Marc is altijd bevriend geweest met Karel Koerst uit Gulpen, die een succesvolle combinatie vormde met Thijs Vluggen eveneens uit Gulpen.

Bij de start op de programmavluchten kwamen er een hele serie jonge duiven van de combinatie en werden in 2009 nog eens aangevuld met diverse kweekduiven welke gekocht werden op de totale verkoop van de combinatie.

Het hok van Marc en Ramon bestaat voor zeker 98 % uit duiven van de combinatie. Marc zegt dan ook veel te danken aan de goede duiven van de combinatie Vluggen-Koerts.

In 2017 kwam er een koppel jongen bij van de superduivin “Iwonna” (1e NPO Gien) van Gerard en Piet Lindelauf uit Vijlen en in 2017 werd er nog een laat jong uit de 1e Nat. Tulle van Verreckt- Ariën uit Tessenderlo gehaald.

 

 

Op het erf staan twee hokken. Een hok met twee afdelingen is bestemd voor max. 28 weduwnaars. Het tweede hok heeft 4 afdelingen, waarvan twee voor de piepers en twee voor de 12 kweekkoppels. De weduwduivinnen zitten in het schuurtje.

Ze begonnen met dit seizoen met 22 weduwnaars die ze rond de kerst koppelden en ze mochten een koppel jongen grootbrengen. Daarna zaten ze op weduwschap.

Omdat Marc en Ramon ’s morgens om even na zessen moeten vertrekken naar hun werk, worden de duiven dan alleen maar verzorgd en vliegen ze niet uit. Echtgenote Mariëlle laat rond het middaguur de jonge duiven los en na een uurtje worden ze weer binnen geroepen.

In de namiddag rond de klok van 16 uur komen beiden thuis van hun werk en degene die het eerst thuis is laat de weduwnaars los voor de training. Daarna gaan beiden samen verder met de verzorging van de duiven.

In het begin van de week geven ze Sport Light Galaxy (Beyers) en de laatste drie voerbeurten Galaxy Energy, een energierijke mengeling. Hun voer halen ze la vele jaren naar tevredenheid bij de Gebr. Simons en Znn. uit Ransdaal. Na het trainen een beetje snoep in de bak.

Voor deze dagfondvlucht hadden de doffers bij het inmanden voor het eerst hun duivin gekregen en dit zorgde voor een extra motivatie.

Medische gezien vertrouwen ze op de producten van Vandersanden uit Lanaken en Henk de Weerd en worden zeker niet te pas en te onpas toegediend.

Wekelijks krijgen ze lookolie en biergist over het voer.

De week voor La Souteraine kregen ze extra conditiepoeder toegediend, gezien de vlucht zwaar zou worden.

Marc en Ramon zijn twee enthousiaste duivenliefhebbers en als ze ergens hun zinnen op hebben gezet dan gaan ze er ook voor. Niets is dan mooier als het met een klinkende prestatie wordt beloond. We gaan zeker nog vaker van hen horen.

Marc en Ramon proficiat.

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages