Ton temidden van zijn kleinkinderen

Bijna het hele seizoen is het wekelijks werken geblazen voor de duiven en de weg huiswaarts gaat meestal tegen een wind uit de noordelijke hoek en bij temperaturen van zomerse waarden. Barcelona was hierop geen uitzondering. Op vrijdag waren er slechte weersomstandigheden op de vluchtlijn. Derhalve werd internationaal besloten om niet te lossen.

Zaterdag was het beter en werden de duiven om 9 uur gelost met een veranderlijke wind op de vluchtlijn, doch overwegend uit het noorden en gedurende het verloop van de dag een stijging van de temperatuur naar zomerse waarden 

Toen zondagmorgen de eerste melding uit Frankrijk bekend werd, waar Guirado Ludovic op 942 km om 8 uur 40 en een snelheid van 900 m/min behaalde, kon men al bevroeden dat het een vlucht ging worden voor de echte cracks die deze omstandigheden aankonden.

Het was Jos Martens uit Stein die als eerste Limburger op de meldlijst prijkte met een geklokte duif om 13.39 uur op 1106 km. Snelheid 832 m/min. Amper 9 minuten later klokte Ton Vorselen uit het witte stadje Thorn. Zijn blauwe nestduivin klokte hij om 13.48 uur op 1129 km en dit gaf een snelheid van 843 m/min en deze was goed voor de overwinning in Limburg Totaal.

Ton had 20 duiven (7 weduwnaars waarvan 3 prijsduiven, 10 weduwduivinnen waarvan 3 prijsduiven en 3 nestduivinnen waarvan de overwinnares won) mee en wint nationaal de prijzen 11-70-410-419-602-740-en 916 tegen 3912 duiven.  In Limburg Totaal waar 782 (niet officieel) werden ingemand werd het 1 (etc. volgt nog).

“Lot”

Het was een blauwe driejaarse nestduivin met de naam “Lot” naar de jongste kleindochter van Ton. De duivin draagt ringnummer Nl15-1062608. In 2017 vloog ze ook op de zware Barcelona en was toen goed voor prijs 48e Nationaal tegen 4.504 duiven. Dit jaar bewees ze haar klasse door opnieuw een kopprijs te winnen onder haast dezelfde omstandigheden. 1e Prov. Limburg/ Limburg Totaal en 11e Nationaal. Toen ze de mand in ging had ze de zorg over een jong van 2 dagen. Het was haar derde nest.

Vader is de kweekdoffer ”Kras 42” van ’11 en inmiddels al een prima kweekduif. O.a. vader van de 21ste Asduif Nationaal op Pau 2017 (ZLU)

Gr. Vader is de blauwe “As Barcelona” van Harrie Rous uit Ittervoort, met 5 nationale prijzen uit Barcelona en in 2010 Asduif ZLU (Soort o.a. Gebr. Kuijpers Neer). De 2e en 3e aankomst waren ook uit deze lijn. Eveneens de 1e en 2e aankomst bij de gebr. Frenken uit Weert waren uit deze lijn. Een echte Barcelona lijn.

Gr. Moeder is de alom bekend duivin “Pien” met prijzen op Barcelona (4 x met o.a. 42e Nat) en Perpignan, Montauban, Marseille etc. (Soort Willy Molin - Herman Vermeulen – Harrie Bax Heeze)

Moeder is het “Blauw 49” van ’10 een kweekduivin.

Gr. Vader is de “Blauwe 238” van ’04 met o.a. 61e Nat Pau ’07 en 40e Nat. Barcelona “10. Is de nestbroer van duivin “Pien”.

Gr. Moeder is de “Kras 15” duivin van de Gebr. Kuijpers uit Neer. Zij is moeder van acht Barcelona prijswinnaars.

Een kleine greep uit de topprestaties van die de laatste jaren werden behaald. 

48ste Nationaal Barcelona 2017 (ZLU), 29ste Nationaal van Marseille 2017 (ZLU), 21ste Asduif Nationaal op Pau 2017 (ZLU), 1ste Internationaal Duivinnen Irun 2017 (ZLU), 83ste Nationaal Perpignan 2016 (ZLU), 1ste 2 getekende Internationaal Barcelona 2011 (ZLU) uitgereikt in het criterium centrum Brussel. Daarnaast heeft ton drie keer de 1ste provinciale duif geklokt op Barcelona.

Spel en verzorging

Ton die binnenkort 64 wordt zit als van kindsbeen af tussen de duiven. Thuis op de boerderij had vader al duiven. In 1979 bouwde hij aan de Nachtegaal in Thorn zijn eerste hok om zelfstandig te gaan vliegen. In 1974 leerde hij de gebroeders Harrie en Jac Frenken uit Weert kennen en met Jac heeft hij inmiddels een heel goede band opgebouwd. Zij waren ook de drijfveer om een duivenhok te plaatsen en met duiven te beginnen.

Er staat dan een tuinhok, met drie afdelingen. Twee afdelingen voor de doffers en een afdeling voor de duivinnen. De duivinnen beschikken over een buitenren, waarin ze overdag vertoeven.

De doffers trainen bij voorkeur elke ochtend en avond 1,5 uur met een open klep en kunnen dus naar hartenlust in- en uitvliegen. Na de doffers zijn de duivinnen aan de beurt en zij trainen alleen ’s avonds 1,5 uur met gesloten klep.

Ook op zolder beschikt Ton over een hok. Hier zijn de 7 koppels nestduiven ondergebracht. Zij hebben open hok van 9 uur tot 17 uur.

De fondduiven haalde Ton onder meer bij Willie Molin Stint-Geertruid, Gebr. Piet en Andre Kuipers uit Neer welke de hoofmoot vormen, Herman Vermeulen uit Schore en Sam de Jong uit Heemskerk. Ook zitten er afstammelingen van de Theelen duiven. Via ruiling kwam Ton ook in het bezit van duiven van Harrie en Jac Frenken.

Het spel wordt gespeeld met 18 koppels oude duiven en 50 koppels jaarlingen en vliegt hiermee op totaal weduwschap. Hij beschikt over 8 kweekkoppels. Half maart vindt de koppeling plaats. Ze brengen een koppel jongen groot, komen nog eens op eitjes en daarna op weduwschap.

Als opleiding voor de fondvluchten geen de duiven wekelijks de mand in tot 400 km. De ene week de doffers en de andere week de duivinnen. De nestduivinnen gaan alleen mee op vluchten van een nacht mand. Op de grote fondvluchten korft hij ze het liefst in op jongen van twee a drie dagen.

De weduwnaars mogen voor een grote vlucht voor een paar uurtjes samen en na de vlucht een halve dag samen zijn. Na Barcelona kwamen ze pas op woensdag weer samen voor twee dagen.

Ton mengt twee mengelingen samen (Vanrobaeys en Matador) en dit voert hij het hele vliegseizoen. Zowel de weduwnaars, weduwduivinnen als nestduiven hebben steeds een volle bak voer en kunnen kiezen. Als supplement geeft hij biergist en diverse producten van Norbert Peters.

Voor het kweekseizoen worden de duiven ter controle aangeboden bij Belgica de Weerd en twee weken voor de overnachting St. Vincent nog een controle bij dr. Peters uit As.

Bij thuiskomst krijgen de duiven BS van de Weerd en indien nodig ook van de Weerd iets voor de luchtwegen.

Voor Ton is de duivensport niet alleen het presteren op de vluchten doch ook het knopen van vriendschapsbanden en zo heeft hij inmiddels al heel wat sportvrienden en is ook altijd bereid hen te helpen met iets goeds. Zo wist o.a. Harrie Rous uit Ittervoort in 2007 de 2de internationaal op Barcelona te winnen met een door Ton geschonken duif.  De gebroeders Boonen uit Buggenum presteren goed met de Vorselen duiven. Frans Strijdhagen uit Simpelveld pakte vorig jaar nog de 24e Nat. Marseille met een duif van Ton. En zo zijn er meerderen.

Daarnaast zet Ton zich ook al jaren in voor diverse bestuursfuncties bij zowel de eigen vereniging als bij de Fondvrienden Brabant/Limburg.

Nu staat hij dan weer zelf in de belangstelling.

Proficiat.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages