Lees onderstaand bericht

Het seizoen 2017 zit er alweer op. Een moeilijk seizoen waar het weer heel vaak de spelbreker was. Uitgestelde en afgelaste vluchten verstoorden een mooi seizoen. Doch elke week weer, zoals in haast alle sporten, kennen we onze winnaars en verliezers.

De slotvlucht van het seizoen 2017 voor de Afdeling Limburg was de wedvlucht Sezanne.

369 liefhebbers manden samen 8.177 oude en jonge duiven in. Door ochtendnevel en mistige gebieden op de vluchtlijn kon er pas om 10.30 uur gelost worden. De wind was kalm en kwam uit de oostelijke hoek. Zoals verwacht werd de eerste melding gedaan aan de westkant en door niemand minder als de vedette uit Itteren, n.l. Harrie Winkens. Hij had een duif geklokt op 13.59 zoals de sociaal media had gemeld. Harrie klokte zijn duif op een afstand van 280 km en dit zou een snelheid laten uitrekenen van 1343 m/min. Zij kwam als een schicht uit de goede hoek aanzetten. Langs de grote boom zoals alle vroege duiven, zegt Harrie. Amper 3 minuten later kreeg hij er 5 tegelijk en binnen 15 seconden stonden ze alle vijf geregistreerd. Later bleek dat deze zes duiven goed waren voor de plaatsen 1-2-3-4-5 en 8 in het afdelingsconcours. Van de eerste 6 aankomsten waren 5 duivinnen.

Harrie vervolgde zijn zegereeks met de volgende prijzen 14-22-33-47-64-92-93-97-99 en wint in het afdelingsconcours 26 prijzen van de 28 welke hij inmande. Een waardige afsluiting van een puik seizoen. Eerder won hij al de NPO dagfondvlucht Chateauroux.

En in eigen samenspel Maasvallei won hij dit seizoen 8 eerste prijzen en in totaal 24 prijzen tegen 497 duiven. Ook in het WEFO concours waren het 24 prijzen en hier weer 1 t/m 5 tegen 1044 duiven.

De winnares “Het 138”

Zijn winnende duivin met ringnummer Nl17-1522138 won hiermee haar 7e prijs waarbij een 70e Marche (1651 d), 81e Charleville (1599) en 94e Charleville (2257 d) in samenspel Maasvallei.

Zij is een telg van zijn oude soort gekruist met een zuivere Koen Minderhoud.

Ook de 2e en 3e aankomst waren duivinnen uit een kruising eigensoort x Minderhoud.

Na zijn verkoop haalde Harrie diverse duiven bij Koen Minderhoud en het blijkt dat de kruising met zijn oude soort een succes is. Meerdere uit deze kruising konden al als winnaar uit de bus komen.

 

Harrie kweekte dit jaar voor eigen spel 68 jonge duiven uit zijn kweekduiven en beste vliegduiven welke hij half januari koppelde.

Vanaf begin maart tot enkele weken voor het vliegseizoen worden de jonge duiven verduisterd van 18 uur tot 8 uur. Rond de langste dag wordt er bijgelicht vanaf 5 uur ’s morgens. In de avond gaan de lampen rond 10 uur uit. Overdag wordt er geen extra verlichting aangemaakt. De jonge duiven trainen ook twee maal daags en met behulp van de vlag wordt de training aan de gang gehouden.

Harrie leert de jonge duiven een 5 tal keer zelf op tot ca. 30 km.

Als ze gezond zijn en goed wegtrekken vindt Harrie deze 5 opleervluchtjes voldoende. Tussen de vluchten wordt er niet meer gereden.

Jammer genoeg kreeg Harrie bij een van deze leervluchtjes te maken met een gevoelig verlies van een dertigtal jonge duiven en kreeg diverse gewonde junioren thuis zodat het aantal bij het begin van het jonge duiven seizoen gijn aantal gereduceerd werd tot een veertigtal.

Na de derde wedvlucht scheidde hij de doffertjes en duivinnen en werden ze op de deur gespeeld. Op de navluchten zaten ze nog steeds gescheiden.

De duivinnen trainden de laatste weken echt geweldig, aldus Harrie.

Als de doffers en duivinnen samen mogen dan is het hok voorzien van dozen en plankjes waar de koppeltjes in kunnen wegkruipen. In het motiveren is Harrie een echte kunstenaar. Als je hem tussen de jonge duiven bezig ziet dan kun je merken dat hij een nauwe band heeft met zijn duiven. Soms zitten doffertjes te wachten op een robbertje vechten met de baas.

Harrie weet het spel met het territorium van de duif tot een grote hoogte op te voeren. En dat ze hierop reageren, laten ze in het weekend steeds weer zien door ongelofelijke prestaties.

Zo gebeurde ook op de dag van inmanden voor deze Sezanne. Na de verzorging ’s morgens had hij de jonge doffers en duivinnen samen gelaten en het hok weer gezellig gemaakt. Hij liet ze enkele uurtjes botvieren en alle koppeltjes hadden elkaar weer gevonden en lagen samen in een doos, hoekje of hokje. Tegen het middaguur liet hij er een tiental vurige oude duivinnen bij en ontstond er een jaloeziespel van jewelste. Vooral de jonge duivinnetjes waren uiterst fel als er oude duivinnen met hun doffertje aanpapte.

Harrie, die dit spel observeerde schoot soms in een lach als hij zag hoe de reacties waren.

Deze extra motivatie werd beloond met een super uitslag.

Harrie is voorstander van een lichte mengeling in het begin van het seizoen (Zoontjens). Alleen bij een zwaardere vlucht voegt hij een kwart maïs toe voor een viertal voerbeurten.

Na de laatste vlucht van de nareis gaat het licht weer uit en kan er aan de rui begonnen worden. Een lichte mengeling met veel rust doet voor een goede rui zorgen en half december zijn de meeste jonge duiven door de grote rui en hebben op een enkeling na de laatste pen eruit. Ze komen niet meer buiten, behalve dan in de ren. Ook hier staat de vleugel van het raam dag en nacht open.

Al meer dan 25 jaar hanteert Harrie hetzelfde systeem om de duiven het hele jaar door gezond te houden.

Geeft hij bij de oude duiven vanaf de vluchten met twee dagen mand in een cyclus van 14 dagen iets tegen tricho (bv. Belga Magic) of iets tegen de koppen.

Bij de jonge duiven is de infectiedruk toch iets groter en wordt er een week iets tegen tricho gegeven, de volgende week iets tegen de koppen en een week later iets tegen coryza.

Sedochol en een plantenextract Vior zit ook regelmatig in de drinkpan. In de gritbak wordt eivoer voor vogels in de vorm van Cédé toegevoegd.

Harrie, Lenie en Jan mogen weer terugkijken op een geslaagd seizoen, ondanks het verlies van enkele goede oude duiven op de eerste dagfondvlucht en de jonge duiven tijdens het opleren.

Het resulteerde weer in acht overwinningen, een NPO/Afdelingsoverwinning op Chateauroux, een afdelingsoverwinning op Sezanne en puike uitslagen in eigen samenspel WEFO en Afdeling.

Bij de jonge duiven resulteerde dit o.a. in het winnen van het 3e duifkampioenschap en 2e Hokkamioenschap bij de jonge duiven in de Afdeling Limburg. Bij Limburg Totaal won hij het 1e duifkampioenschap bij de jonge duiven.

Harrie, Lenie en Jan gefeliciteerd.