Pierre en Marcel

Op vrijdag 13 juli waren de weersomstandigheden op de losplaats en de hele vluchtlijn zeer goed.
In het zuiden van Frankrijk waaide een zuidwesten wind en verder op de vluchtlijn een De wind is overwegend noordoost wind. De temperatuur bereikte zomerse waarden van 27 graden. Ook zaterdag was het weer zomers tot 30 graden toe en een noordoosten wind. De lossing commissie besloot vrijdag om 12.10 uur te lossen. Het zou weer een pittige vlucht gaan worden.

In Limburg waren er 1.948 duiven ingemand, terwijl er in de sector 1 waren er 6.379 duiven ingetekend.

De eerste duif in sector 1 werd gemeld door Cor de Heijde uit het Noord-Brabantse Made, die om 7.35 uur klokte op 889 km. Snelheid 1161 m/min.

Haast een uur later kreeg Pierre Stammen uit Horn, ten NW van Roermond, zijn eerste duif op de valklep. Zijn tijd 8.26 uur op 876 km en dit gaf in Limburg een winnende snelheid van 1073 m/min. Pierre had 10 duiven mee en wint in Afdeling Limburg/Limburg Totaal de prijzen 1-174-326-468 en 472. Sectoraal wint hij 5-413-872-1282-1295 en 1591 (6.379).

De “792”

Zijn winnende doffer draagt ringnummer Nl14-1294792 en vloog op de grote fond volgende prijzen.

2015 : 617e Prov. Bergerac (3.252 d)

2016 : 479e Nat. Agen

2017 : 541e Nat. Bergerac, 646e Nat. Bordeaux en 762e Nat. Bergerac.

2018 : 22e Prov. Bordeaux (3.249 d) – 89e Nat. (9.852 d) - 1e Prov. Agen (1.948 d) - 5e Nat. Sect. 1 (6.379 d)

Afstamming:

De vader komt rechtstreeks van Jan Corstjens uit Thorn. Jan kreeg een koppel jongen uit de “Barcelona 640” van Pierre. Soort van Carteus via John Steins uit Doenrade x dochter “Abor 464” van de Gebr. Saya Heer/Maastricht. Eén van die jongen, de doffer, koppelde Jan tegen een duivin van eigen soort. Hieruit kwam een jong terug naar Horn en dit is de vader (“194” van ’10) van de “792”

De moeder is rechtstreeks van de Gebr. Maas uit Zundert en is een dochter van hun “Armstrong” (1e Nat. en 4e Intern. Pau 2001).

De “792” is ook familie van hun “Superboy 89” die in 2016 de beste duif was van Europa op de zware fondvluchten met een 20e Intern. Agen (11.826 d) en 3e Intern. Narbonne (10.856 d)

Spel en verzorging

Onze gastheer Pierre, thans 81 jaar, had als knaap van 11 jaar thuis op de boerderij van vader al enkele duifjes. Vader was aanvankelijk niet zo enthousiast over de hobby van zijn zoon. Doch een peetoom uit Swalmen deed het ijs breken en kwam er op zolder naast het hooi een hokje voor de duiven. Toen hij trouwde stond er al snel een hok en later kwamen er ook duiven op zolder. In 1970 nam hij het ouderlijke huis over en in de tuin verschenen nieuwe hokken. Een van 18 meter en twee hokjes van 2 meter waartussen een ren werd gebouwd en zat het spel weer op de wagen. Al snel behoorde hij tot de beste spelers in de regio. Begin 80er jaren kreeg ook zoon Marcel interesse in de duiven en werd er jaren in combinatie Stammen & Zn. gevlogen.

Marcel vliegt sinds 2010 zelfstandig in Asenray onder de naam A. van Dijck. (Vriendin Angelique).

In 1995 werd besloten om op de grote fondvluchten over te schakelen en moesten er nieuwe duiven worden aangeschaft. Deze kwamen van o.a. Jan Cobben uit Nuth en Gebr. Saya uit Maastricht. Later weer aangevuld met duiven van Thei Berben uit Haelen, Vrösch-Meijers uit Heerlen (soort Etterbak) en Ton Vorselen uit Thorn. Ook Jan Corstjens werd vereerd met een bezoek en kwam van diens beste duiven. Samenkweek deed hij met Martien Denier uit Wessem (Cas de Graaf duiven). Via een opvangertje het soort van Walter Hellenkamp uit het Duitse reken. Via een internet aankoop een dochter uit de “Amstrong” van de Gebr. Maas uit Zundert, moeder “792”.

Pierre werkte tot 1966 op de staatsmijn Emma in Hoenbroek en zijn ‘koempel’ was Sjeng Steijns, de vader van John Steijns uit Doenrade. In 1988 troffen beiden elkaar weer en zo kwamen er ook de duiven van John Steijns naar Horn. Zie ook vader van de “792”.

De laatste aanwinsten kwamen van Ko van Dommelen uit St. Philipsland en Bert Saarloos uit Klaaswaal. Met het soort van beiden wil Pierre in de toekomst zijn hok versterken en vooral met het licht op Barcelona.

Op het grote hok worden twee afdelingen bezet door weduwnaars. Ook op de twee kleine hokken vliegt Pierre eveneens met weduwnaars. In totaal 54 stuks, waarvan ca. 30 ouden. In de ren tussen de kleine hokken en op een afdeling van het grote hok zitten de 30 kweekkoppels. Deze worden medio januari gekoppeld en de eerste twee rondes zijn voor zoon Marcel.

Dan zijn er nog twee afdelingen voor de jonge duiven. Op de resterende twee afdelingen zitten nog wat duivinnen.

De weduwnaars worden begin maart gekoppeld zodat ze na het grootbrengen van een koppel jongen omstreeks 10 mei op weduwschap zitten.

In het begin van het seizoen gaan ze een keer per dag los en vliegt de bal soms de lucht in om het trainen te activeren. Vanaf mei trainen ze tweemaal daags en de kleppen zijn dan dicht. Ze trainen over het algemeen zeer goed, zegt Pierre. 

Voor de weduwnaars de mand in gaan mogen ze een uurtjes bij hun duivin en na thuiskomst mogen ze eerste eten en drinken en rusten eer ze hun duivin weer zien. Daarna mogen ze er afhankelijk van de vlucht samen tot de volgende dag.

In het gehele vliegseizoen beschikt Pierre over een mix van vier vliegmengelingen (twee Paloma Sport mengelingen, een met rode en een met gele maïs – Super Mariman en Beyers (Cribs Maïs). Dit krijgen de doffers dagelijks in een potje in hun nestbak. Na een half uurtje worden de potjes geledigd. De doffers welke naar een vlucht gaan krijgen de laatste dagen voor het inkorven zoveel ze lusten en kunnen hun keuze maken. Komen ze binnen van de training dan krijgen ze enkele pinda’s in hun nestbak. Ook gaat Pierre op het middaguur even naar het hok en krijgen alle weduwnaars een snuifje snoep. In de week gaat er soms appelazijn in het water. Verder geen supplementen of dergelijk.

Voor de start van het seizoen gaat hij met duiven op controle bij dr. Boskamp uit Beek. Alleen op diens advies worden er medicijnen verstrekt. Twee weken voor de grote vluchten beginnen gaat hij nogmaals op controle in Beek. Mocht er iets mis zijn dan wordt er tegen gekuurd. Twee weken later gaat hij nogmaals even ter controle voor alle zekerheid dat alles snor zit. Geen preventieve kuren, alleen op advies.

Pierre en in de periode samen met Marcel, hebben al heel wat topuitslagen en kampioenschappen op hun naam staan. Zowel provinciaal, nationaal als internationaal. Deze provinciale overwinning valt dan ook niet ver van de boom.

Proficiat.

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages