Simpelveld. Naast Marseille ZLU, Chateauroux NPO en jonge duiven in Charleville, stond er voor Limburg de morgenlossing Bordeaux eveneens op het programma. In concours stonden 1.486 duiven. Het weer over de vlieglijn was goed met enkele wolkenvelden in het noorden. Er werd om 7 uur gelost met een kalme zuidwesten wind en later draaiende naar west. En weer een dag met zomerse temperaturen. 

Frans Bleijlevens uit Simpelveld en zijn echtgenote Jeanny zaten samen op het terras om op de duiven van Bordeaux te passen. Ruud was helaas verhinderd en heeft er een beetje spijt van.

De eerste duiven werden verwacht rond 18.30 uur. Plots kwamen er twee duiven aanzetten. Een landde direct op de klep en de ander, een vreemde, ging op het dak zitten om weer snel te vertrekken. De aankomende blauwe doffer zat om 18.04 in de klok. In het inzetlokaal bij Wiel Ackens uit Bleijerheide was men toch verrast met deze eerste melding. En al snel stond de melding op de meldlijst van de Afdeling Limburg. De gevlogen afstand was 821 km. Dit gaf een winnende snelheid van 1236 m/min. Het concours verliep regelmatig en ’s avonds was ca. 85% van de prijzen verdiend.

Frans had er 4 mee en de “Blauwe 765” met ringnummer Nl14-1343765 was de enigste prijswinnaar maar wel de 1e prijswinnaar. Dit jaar vloog hij van Bordeaux middaglossing de 624e prijs in de Afdeling tegen 3.249 d.

Frans is geen helemaal geen boekhouder en verzamelaar van stamkaarten, maar wist te vertellen dat de vader afkomstig is van vriend en plaatsgenoot Frans Strijthagen (Bordeaux 4e melding) en is van het soort van Fons Van Ophuizen Landgraaf. De moeder is van zijn eigen oude soort (Braakhuis en Janssen-Hausoul uit Epen).

Na wat zoekwerk vonden we toch enkele uitslagen van ’17 en ‘18

Bergerac Euregionaal 3370 d. 8 mee – 68-229-444

Dax Prov. 1369 d. 7 mee – 79-81-163-189-286

Narbonne ZLU Prov. 836 d. 4 mee – 68-138

Agen 2587 d. 4 mee – 24

Bordeaux 2018 d. 7 mee – 230-298-412-624.

Zo was hij in 2017 in Limburg Totaal 20e Hokkampioen Grote Fond met Middaglossing en 13e Generaal Kampioen Fond.

Spel en verzorging

Frans momenteel 84 jaar, heeft altijd iets gehad met de renpaarden. In zijn jongensjaren was hij jockey en heeft vijf jaar meegedaan aan het volbloedrennen in Limburg. Twee keer werd hij zelfs Zuid Nederlands kampioen. Eenmaal getrouwd zei hij de paarden vaarwel en ruilde het zadel in tegen een duivenjas en in de 50er jaren heeft hij met zijn schoonvader Albert Pelzer in combinatie gevlogen op de boerderij. Er werd toen alleen op de programmavluchten gespeeld.

In 1968 begon hij zelfstandig met de sport op zijn huidige adres in de Steenstraat. Achter de woning met de naam “A Genne Stee” bouwde hij zijn hokken en ook hier werd alleen het programma spel gespeeld. Gezien zijn drukke werkzaamheden in zijn slagerij en winkel besloot hij in 1993 over te stappen naar de grote fond. In 1995 won hij al meteen de 1e nat. Marseille en in 1997 de 4e Nat Pau. Om nu de 1e Prov. te winnen op Bordeaux.

De basis van zijn kolonie bestaat uit duiven van Marcel Braakhuis uit Maastricht, Fons Van Ophuizen uit Landgraaf (ook via Frans Strijthagen uit Simpelveld), Sjef Eijkenboom en Ruud Botterweck beiden uit Mechelen en van de combinatie Janssen-Hausoul uit Epen. Hier smeedde hij een eigen stammetje van.

In de ruime tuin staat op het hoger gelegen deel (plateau) een stenen tuinhok met vier afdelingen voor max 32 weduwnaars. Dit seizoen waren het er 28. Verder op hetzelfde plateau een hok met twee afdelingen voor een 75-tal jonge duiven. Deze worden alleen op de nalijn ingevlogen. Dan een hok met ren voorde twintig kweekkoppels.

Beneden staat nog een hok met ren en in de twee afdelingen zitten de 20 koppels jaarlingen en ernaast de weduwduivinnen waartussen enkele witte duiven welke van echtgenote Jeanny zijn.

Frans is nog heel goed ter been en de dagelijkse verzorging doet hij helemaal alleen en hij is een propere liefhebber, zoals hij zegt. En hij doet het nog steeds met plezier. “Soms is hij niet van het hok af te krijgen” liet Jeanny zich ontvallen. Zoon Ruud helpt hem waar hij kan met inmanden is hij steeds de helpende hand. Komen de duiven thuis dan is hij ook steeds aanwezig.

Frans en Ruud begonnen aan het seizoen met 28 oude weduwnaars en 20 jaarlingen. Einde februari koppelde Frans zijn kweekduiven en deze brengen meestal drie ronden groot.

De vliegduiven werden medio april gekoppeld en hij liet ze een jong grootbrengen tot ca. 14 dagen. Daarna zaten ze op weduwschap. ’s Morgens vanaf 7.30 trainen de weduwnaars en daarna de jonge duiven. Om 17 uur gaan beide partijen er weer uit voor een uurtje.  

Frans voert zijn weduwnaars een mix van een rui- en kweekmengeling (Simons) en voegt er naar inzicht zuivering aan toe. De duiven krijgen een afgemeten hoeveelheid in de voerbak op de vloer. Bij binnenkomst na de training een snuifje snoep in de woonbak. Soms een teentje knoflook, appelazijn of thee in de drinkpan.

Het voer verkrijgt hij bij de Gebr. Simons en Znn uit Ransdaal. Hij gaat er in het begin van het jaar en in het seizoen regelmatig met duiven op controle als dr. Henk De Weerd er aanwezig is. Alleen op diens advies wordt er iets gegeven.

Samen met zijn zoon Ruud en echtgenotes Jeanny en Sandra genoten ze van alle belangstelling bij deze prachtige overwinning. Het eerste feestje werd al gevierd in het inzetlokaal bij Wiel Ackens uit Bleijerheide.

Gefeliciteerd.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages