Berg en Terblijt. Marseille werd door de ZLU uitgeroepen tot Jubileum wedvlucht in hun jubileumjaar 2018. Natuurlijk is het dan een hele eer om deze vlucht te kunnen winnen, zowel nationaal als internationaal.

Gezien de verwachtte weersomstandigheden vanaf vrijdag 20 juli op de vluchtlijn niet al te best uitzagen werd alles in het werk gesteld om de duiven op donderdag 19 juli te kunnen lossen. En op donderdag klonk dan om 7 uur het startsein om de 9.383 internationaal ingetekende duiven te lossen. Hierbij waren 2.758 Nederlandse ingetekende duiven. In Limburg waren dit er 804.

Op de losplaats was het zicht goed en een blauwe lucht zonder bewolking. Temperatuur ter plaatse ca. 21 graden en windstil.
In Zuid-Frankrijk was de wind kalm uit het Noordoosten. Naarmate de duiven dichter bij huis kwamen, draaide de wind naar Zuidzuidwest. Onderweg steeg het kwik opnieuw naar zomerse waarden. De ervaring leerde dat de duiven welke na de lossing door de Rhône vallei huiswaarts keren het als het ware een zware bergetappe is en de duiven het veelal moeilijk krijgen en zeker bij een tegenwind.  

De eerste melding uit Frankrijk kwam om 17.56 uur uit Courboin, oostelijk van Parijs en dit op een afstand van 649 km. Snelheid 989 m/min. Om 18 uur werd er in het Saarland een duif gemeld op een afstand van 667 km en dit gaf een snelheid van 1010 m/min. Na diverse aankomsten in deze oostelijke regio zagen de liefhebbers in Nederlands Limburg de kansen op een vroege duif stijgen.

Op de achterplaats aan de Langen Akker 152 in het Zuid-Limburgse Berg en Terblijt hadden vader Hans, moeder Anita en zoon Roy in de vroege avond plaats genomen om hun zes ingezette duiven van Marseille op te wachten. Ze hadden de aankomsten gevolgd en uitgerekend dat er tussen half negen en negen uur geklokt moest worden om een vroege duif te hebben. Het sommetje was net gemaakt toen er een duif op het hok viel. Aanvankelijk dacht men aan een nakomer. Doch het was een er een van Marseille en wel hun “902” welke later de naam “Franciscus” zou krijgen. Om 20.40 uur was zijn aankomsttijd en gezien de afstand 841 km was, gaf dit een snelheid van 1025 m/min. Beduidend sneller dan bij de meldingen op internet. “Zou het toch kunnen……” flitste het door hun hoofden. Spannende uren braken aan en uiteindelijk werd het zowel provinciaal, nationaal als internationaal de overwinning. Na zo’n groot succes volgen er dan dagen waar de familie de Bresser in een roes leefde. Reporters over de vloer of aan de telefoon, controleurs die zich melden, de fotograaf en cineast, telefoontjes met felicitaties enz. enz. Het kon niet op. Bij een dergelijke grootse overwinning wordt men geleefd.

“Franciscus”

De blauwe weduwnaar die een droom waarmaakte, draagt ringnummer Nl16-1750902 en kreeg de naam “Franciscus”.   Eerder dit jaar vloog hij Agen ZLU en miste net zijn prijs om nu te schitteren op Nat./Int. Marseille. 

Zijn vader is “Le Mazarin” van ’15. Hij vloog als jaarling de 395e Nat. Narbonne (5.042 d) en in 2017 de 382e Nat. Agen (6219 d) en de 89e Nat. Marseille (2528 d).

Moeder is het “737” van ’15 en is een kleindochter van “De Perseus” met o.a. een 90e Prov. Agen in 20‘14

Zie verder stamkaart.

Spel en Verzorging

De combinatie bestaat uit vader Hans en zoon Roy. Vader Hans zit al zo’n 40 jaar in de duivensport en het is zijn grootste hobby of beter gezegd zijn passie. Zijn eerste schreden in de sport zette hij in het dorpje Eys en speelde er mee in het toenmalige samenspel Simpelveld-Bocholtz-Eys. Toen hij later naar Berg en Terblijt verhuisde bleef hij behouden voor de duivensport en werd er op zijn nieuwe adres een hok boven de garage gemaakt. Aanvankelijk speelde hij ook hier mee op de programma vluchten. Gezien de werkzaamheden als slager in het slachthuis kwam er een tijdelijke stop in de duivensport en kwamen er in de hokken dwerg-papgaaitjes te zitten, de hobby van zoon Roy.

Doch in 2009 kreeg ook zoon Roy interesse in de duiven en verruilde de papagaaien voor postduiven. Er werd ook een tuinhok van 6 meter geplaatst en twee jaar geleden nog een nieuw duivinnenhok bijgebouwd. Meteen werd het roer omgegooid en zouden ze hun vizier op de fondvluchten gaan richten. Met de eerste aanschaf wilde het nog niet direct lukken. Bij toeval kwamen ze in contact met Math Duijkers uit Eijsden die met de duivensport wilde stoppen. Hij besloot om de combinatie op het goede pad te zetten.

Math Duijkers bezat een geweldige verzameling Antoon en Lucie Van der Wegen duiven uit de lijnen van het “Oud doffertje”, “62-Barcelona”, “De Beer”, “De Euro”, “Turbo”, “Indurain” en meer van dit kaliber. Math was jarenlang een uitblinker op de middaglossingen en ZLU vluchten. Van hem kwamen uit deze Van der Wegen duiven een aantal duiven waarmee vader en zoon hun hok konden gaan opbouwen.

In 2014 konden ze hun eerste test doen met nakomelingen van de Van der wegen duiven van Math Duijkers en slaagden er heel goed mee. Zo wonnen ze vanaf 2014 op Nationaal Agen ZLU o.a. een 3e – 46e - 85e – 87e- 169e – 184e enz. en een 11e – 89e - 129e – 160e Nat. Marseille. In 2016 hadden ze de 3e Nat. Asduif Marseille over drie jaar, 7e Nat. Asduif Marseille over vier jaar, 7e Nat. Asduif Agen over vier jaar en in 2017 o.a. 15e Nat. Asduif Marseille over vier jaar. En om nu in 2018 de 1e Nat en 1e Internationaal Marseille te winnen.

Zoals gezegd staat er op de achterplaats een tuinhok waarop twee afdelingen zijn ingericht voor weduwnaars. In de grote afdelingen zitten samen 24 jarige en tweejarige duiven. Ernaast een kleinere afdeling voor 8 oudere weduwnaars. Naast dit hok bouwden ze nog een duivinnenhok om duivinnen te kunnen spelen op dubbel weduwschap. De kweekduiven zitten op zolder en de jonge duiven op de zolder in de garage.

Er werd met 32 doffers en 20 duivinnen gestart en zij werden op 25 maart gekoppeld. Ze brachten allen jongen groot tot ca. 14 dagen waarna een jong met de duivin naar het hok van de jonge duiven verhuisde. Een jong bleef bij de doffer. Na het spenen van de jongen begon voor de doffers en duivinnen het totale weduwschap. De doffers zitten op de bak en de duivinnen in hun verblijf op schabjes. In het begin van het seizoen komen ze eenmaal daags los en omstreeks einde mei komen de doffers tweemaal los en de duivinnen eenmaal daags.

De doffers gaan de mand in vanaf de eerste vlucht tot en met de eendaagse fond vluchten. Drie weken voor de eerste ZLU vlucht blijven de doffers en duivinnen welke ingezet worden, thuis. De duivinnen worden opgeleerd op de midweekse vluchten en aansluitend doen ze nog enkele midfond vluchten.

De duiven welke op de eendaagse vluchten worden ingemand komen op woensdag samen voor enkele uurtjes. Degene welke op een ZLU vlucht worden ingezet mogen op maandagochtend samen en worden zowel de doffers als de duivinnen nog even gelapt in Eijsden.

In het vliegseizoen voeren Hans en Roy een mix van Mariman mengelingen zoals kweek – en ruimengeling en na de eerste dagfond vlucht voegen ze er een vliegmengeling aan toe. Het voer en supplementen van Belgica-De Weerd verkrijgen ze bij de Gebr. Simons en Znn. uit Ransdaal. In het vliegseizoen gebruiken ze een geeltablet in de vorm van Belga Magic. Daarnaast geven ze tevens diverse natuurproducten van Rhönfried.

Hans en Roy kunnen en mogen van deze grootse overwinning lang gaan genieten. Een dag welke ze niet snel meer zullen vergeten.  

Gefeliciteerd.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages