Geleen. Mocht de mistralwind of zo genaamde ‘tramontane’ (aan gene zijde van de bergen), soms met snelheden van 150 km per uur, op vrijdag de lossing beïnvloeden dan zou er uitgeweken worden naar het meer landinwaarts gelegen Bram, bij Carcassonne.

Gelukkig kon dit jaar het internationale konvooi in Narbonne regulair op vrijdag 27 juli op tijd en stond, worden gelost. De manden gingen open om 7.15 uur en de wind was er kalm uit een zuid tot zuidwesten richting. Gaandeweg de vluchtlijn draaide de wind van noord naar oost, doch bleef vrij zwak. 

In Nederland werden nationaal minder duiven ingemand dan verleden jaar. Nu waren het er 3.082 en Internationaal daalde het aantal naar 15.503 duiven. Limburg had er 703 in de manden.

De eerste melding in Frankrijk was om 18.48 uur geklokt op 717 km. Snelheid 1034 m/min.

In Nederland kwam er die dag maar een duif door en wel een duivin van Wim Kooreman uit Kloosterzande in Zeeuws-Vlaanderen. Hij klokte om 22.30 op een afstand van 916 km. De snelheid was 1025 m/min. Hij zou de nationale winnaar worden.

Limburg moest wachten met de eerste aankomst tot de volgende ochtend. Het was Harrie Martens uit Geleen die zijn “066” klokte om 6.51 uur op een afstand van 896 km. Snelheid 914 m/min. De “066” had zich tot dan nog niet van zijn beste kant laten zien. Ook op de opleidingsvluchten was hij steeds aan de late kant. Nu verraste hij zijn baas met deze hele vroege aankomst. “Je kon aan hem zien dat hij in een bui of noodweer had gezeten, zijn neusdoppen en oogranden zagen er gehavend uit” merkte Harrie op.

Deze vroege aankomst zou voor Harrie de overwinning betekenen in Limburg Totaal tegen 703 duiven (niet officieel). Nationaal betekende dit de 7e prijs.

Harrie had er 5 mee en het bleef nationaal bij deze 7e prijs. In Limburg Totaal zal hij waarschijnlijk drie prijzen winnen. Hij klokte verder om 11.26 en 11.34 uur zijn 1e en 2e van de lijst. 

Harrie wilde dit groepje van 5 duiven eigenlijk inzetten op Marseille, doch wegens een geplande bruiloft van zijn zoon Gerard, kon het inzetten hiervoor geen doorgang vinden. Dus zouden ze naar Narbonne gaan met bekend resultaat.

Dit jaar waren de duiven goed op dreef en won Harrie op Limoges in Afd. Limburg met 17 duiven mee tegen 2.712 duiven de volgende prijzen 57-83-148-230-235-316-330 etc. en 10 prijzen in totaal. Op Pau (3.551 d) 2 mee – 578e prijs. Agen ZLU (5.754 ouden) 910-1053-1292 met 6 mee en St. Vincent ZLU (2570 d) met 4 mee – prijzen 65 en 115. En nu op Narbonne 1e Limburg Totaal en 7e Nat.

“De 066”

Het was de “066” met ringnummer Nl15-1113066 die Harrie in de schijnwerper plaatste. In 2017 vloog hij de 291e Nat. Agen ZLU (6211 ouden) en de 246e Perpignan (4789 d)

Zijn vader was afkomstig van zoon Lei uit Meers-Elsloo en mocht nog een jaartje kweken in Geleen. Hij was toen hij al vrij oud was. Van hem is tot dusver geen afstamming bekend.

Zijn moeder, het “Blauw 362”, kwam van de Barcelona specialisten, de familie van Houten uit IJsselstein (Intern. Barcelona winnaars 2009).

Haar vader is een kleinzoon van de “Dax” (13e Nat. Dax,) x dochter van de “872 Vinkenborg” (o.a vader van 15e Intern. Barcelona en 74e en 75e Nat. Barcelona in ’11 en ‘12)

Haar moeder is een dochter van de “872 Vinkenborg’ gekoppeld aan het super kweekduivinnetje “Rood Vinkenborg”. Ouders van en hele serie topvliegers.

Spel en Verzorging

Harrie die langzaam naar de 80 schuift is eigenlijk in de schotel geboren i.p.v. in een wieg, zoals hij zegt. Steeds hing hij aan vaders broek als deze naar de duiven ging. Van hem en zijn familie kreeg hij dan ook de duivenmicrobe mee. In 1963 trouwde hij met Gerda en ging in (Oud) Geleen wonen. Op zolder timmerde hij een hok in elkaar en startte hier zijn duiven carrière. Hij vloog toen ter tijd mee in het samenspel Geleen. Nu is hij lid van De Duif in Puth waar diverse fond liefhebbers hun duiven inmanden.

Later werd het zolderhok vervangen door diverse tuinhokken. Nu staat er ca. 20 meter hok op de achterplaats. Op het “hoge hok” en “lage hok” zitten een 35-tal weduwnaars. Hierbij zitten ca. 17 jaarlingen. Daarnaast 3 kleine hokjes voor de 3 rondes jonge duiven, dit zijn er maximaal 80. Dan een kweekhok met rennetje voor de 9 kweekkoppels en tegen de achtermuur een open ren voor de weduwduivinnen.

Harrie mag zich gelukkig prijzen dat hij bij de verzorging van de duiven steeds kan rekenen op de hulp van zijn echtgenote Gerda. Zij verricht dagelijks heel wat werk op de hokken en kent ze kent ook alle duiven, zegt Harrie.

Harrie heeft steeds goed zijn mannetje kunnen staan op de programma vluchten en behoorde jarenlang tot de beste spelers in samenspel en regio. In zijn achterhoofd speelde altijd de gedachte mee om fond te gaan vliegen. In 1997 besloot Harrie het vizier te richten op de grote fondvluchten en met name de ZLU vluchten.

Hij was heel goed bevriend met de familie Heuts uit Palemig-Heerlen en van vader Sjeng, Jo en Alex kwamen dan ook de eerste fondduiven naar Geleen en was de start naar de fond snel gemaakt. Ook kwamen er uit het beste van zoon Lei wonende in Meers-Elsloo. Lei werd in 2016 internationaal winnaar van Marseille. En nog steeds heeft Lei wel iets goeds beschikbaar voor vader. Inmiddels is zeker driekwart van het huidige bestand van Harrie duiven afkomstig van zoon Lei.

Enkele bezoekjes aan grootmeester Noël Peiren uit Zedelgem resulteerde ook in diverse duiven waarvan er een uitgekozen werd bij de z.g. “paters” Deze duif stamde uit het “Barca Koppel”, welk samen 9 x Barcelona wonnen. Zij geeft inmiddels al goede kweek.

Bij de familie van Houten uit IJsselstein mochten Harrie iets gaan halen toen “moeders duiven” van de hand werden gedaan. Hiervandaan kwam de moeder van de “066”, de winnaar van Pau.

Harrie moest afgelopen winter een tijdje het ziekbed hoeden en daarom werden de duiven i.p.v. begin maart, nu einde maart gekoppeld. Alle vliegkoppels brachten een of twee jongen groot, waarbij de eitjes van de beste vliegduiven werden overgelegd. Na het spenen mochten ze nogmaals enkele dagen broeden vooraleer ze op weduwschap gingen. In het begin van het seizoen trainen de weduwnaars eenmaal daags en als het zomert gaan ze tweemaal daags los. Ze mogen dan een uurtje naar hartenlust trainen met open klep. Met het tropische weer van de laatste maanden gaan ze ’s avonds maar een enkele keer los.

De jaarlingen gaan vanaf de eerste vlucht mee tot ze enkele mdfondlvuchten in de vleugels hebben en dan is voor hen einde seizoen. Volgend jaar wil Harrie ze ook laten deelnemen aan enkele dagfondvluchten.

De oudere duiven gaan veelal op de midweekse vluchten mee om dan ingezet te worden op de ZLU vluchten. Tussen hun inzetten worden ze niet meer weggebracht of ingezet. Rust vindt Harrie belangrijk.

Jonge duiven worden op de nalijn ingevlogen en gaan mee tot Reims.

Harrie houdt het in de verzorging van de weduwnaars heel simpel. Zodra hij de duiven heeft gekoppeld geeft hij Galaxy Sport Light van Beyers (via de Gebr. Simons en Znn Ransdaal) en krijgen de doffers dit tot de 400 km vluchten. Worden ze ingezet op de fondvluchten dan geeft hij 3 tot 4 dagen een hand energierijk voer extra in de nestbak.

Als de duiven broeden krijgen ze een BS-kuur (de Weerd) van vijf dagen.

Begin mei gaat hij dan met enkele duiven en een mestmonster naar het spreekuur van Henk de Weerd in Ransdaal (Gebr. Simons) voor verder onderzoek. Dit seizoen bleek alles prima in orde te zijn. Verder wordt er tijdens het seizoen niets verstrekt, geen medicijnen of supplementen of dergelijk Zijn motto “Keep it simple”.

Voor Harrie en echtgenote Gerda was het weer een hele belevenis met deze prachtige overwinning.

Proficiat.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages