Nijswiller. Gezien de tropische weersomstandigheden en de heersende noordelijke wind in het eerste weekend van augustus gaf de NPO een verbod af om duiven op verdere afstanden te lossen.

Hierdoor werd door de afdeling Limburg de fondvlucht met morgenlossing Bergerac vervangen worden door dagfond vlucht La Souteraine en met een lossing op vrijdag. Op de losplaats was het die vrijdag mooi weer met een goed zicht en stond er een zwakke noordelijke wind. Gaandeweg de vluchtlijn werd de wind matig van kracht en bleef noord. Er werd om 7.15 uur gelost.

Het zou voor de 1.094 ingemande duiven weer een loodzware vlucht worden en de volgende ochtend waren er zelfs nog prijzen te verdienen.  

Nederlands Limburg speelde deze vlucht in Euregionaal verband samen met Belgisch Limburg en de Duitse regio Nordrhein-Westfalen. Hier werden samen 1.578 duiven ingemand door 197 deelnemers. Er waren weer diverse extra en gratis sponsorprijzen te verdienen (sponsoren Kweekcentrum Simons, DAP Vandersanden, LBC Surinx Hilaire en Raf Herbots)

De temperatuur steeg die vrijdagmiddag langzaam naar een tropische waarde en de letters puften zelfs in de schaduw met een glaasje fris ter verkoeling. Jo en Florian Hendriks hadden voor de oorspronkelijk geplande vlucht Bergerac 4 duiven in te manden doch toen ze ter elfder ure te horen kregen dat het La Souteraine zou gaan worden togen ze met hun mand terug naar het hok om de mand aan te vullen tot 13 doffers. De conditie van hun doffers was immers puik.   

Het was 14 minuten over 17 uur toen er zich aan de Westhoek in Nijswiller twee duiven tegelijk melden. Tweeëntwintig en zesentwintig seconden later waren beiden geregistreerd op dit op een afstand van 605 km. Amper gemeld en op de meldlijst verschenen meldde zich nummer drie al aan om 17.24 uur. Op de meldlijst verscheen nu de naam Jo Hendriks en Zoon op de eerste drie plaatsen en daar zouden er ook niet meer vanaf gaan. Snelheid van de eerste twee aankomsten was 1010 m/min. Het werd uiteindelijk een driedubbele overwinning. Verder wonnen ze nog de prijzen 30-90 en 217. Euregionaal moesten ze Nico Jaspers uit Nerem, nabij Tongeren, voor laten gaan. Jaspers klokte om 16.46 op een afstand van 584 km. Snelheid 1023 m/min. Euregionaal wonnen Jo en Florian de prijzen 2-3-4-43-118 en 271. Er waren euregionaal slechts drie duiven welke de 1000 meter grens behaalden en hier duurde het concours tot na acht uur de volgende ochtend voor de verdere afstanden.

De glorieuze winnaars

Het waren twee jaarling doffers welke nagenoeg samen op de plank stuikten.  “De 118” met ringnummer Nl17-1545188 werd als eerste geregistreerd, gevold door “De 144” met twee seconden verschil. Zijn ringnummer Nl17-1545144. Beiden maakten het jaar 2018 voor Jo en Florian weer een jaar om op terug te kunnen kijken.

“De 118” vloog als pieper 6 prijzen in SS Zuid-Oosthoek met o.a. 9e Melun (743 d), 11e Charleville (1000 d). Als jaarling miste hij op de dagfond vluchten niet en vloog in de afdeling Limburg de volgden de prijzen: 41e Issoudun (5233 d), 433e Argenton (3555 d), 184e Mont Lucon (1884 d), 8e La Souteraine (1240 d), 133e Chateauroux (853 d) en om nu te zegevieren op La Souteraine (1094 d) en 2e Euregionaal (1578 d)

Vader is “New Bettini” van ’12 en was jaren een zeer goede vlieger met o.a. een 1e prijs vanuit Lorris. 8e provinciaal. Kruising Verkerk x Vandenabeele x Vandenabeele.

Moeder is “Dochter Olivia” van ’14 rechtsreeks van Gerard en Bas Verkerk

Zie stamkaart.

 

“De 144” vloog als jong 8 prijzen met o.a. 13e  Gien Euregio (6033 d) en 13e Sezanne provinciaal (8177 d). Dit jaar miste hij alleen op Issoudun zijn prijs om vervolgens de 108e Argenton (3555 d), 37e Mont Lucon (1884 d), 6e La Souteraine (1240 d), 75e Chateauroux (853 d) te vliegen en om op La Souteraine de 2e prijs aan zijn palmares toe te voegen (1094 d) en 3e Euregionaal (1578 d)

Zijn afstamming ziet er als volgt uit:

Vader is “Brother 081” van ’16.  

Moeder is “Lune de Miel” van ’12, rechtstreeks Koopman. Lune vloog een mooi palmares bij elkaar op de Sun City Million Dollar Race. Florian kocht haar in Zuid Afrika en liet haar naar Nederland overkomen.

Zie stamkaart.

 

Spel en verzorging

Jo en Florian aan het lezerspubliek voorstellen is steeds weer in herhaling vallen. Ze hebben zich gespecialiseerd op de dagfond vluchten en hebben hier al zoveel in bereikt dat het opsommen van de prestaties en kampioenschappen bladen zou vullen. De voornaamste titels welke ze de afgelopen jaren behaalden zijn o.a.

-  twee keer stonden ze op de 1e plaats in de Nat. Dagfondspiegel - Cat. 7

-  werden ze 2e in de Nat. Dagfondspiegel - Cat. 8.

-  drie keer behaalden ze het 1e Asduif-kampioenschap Dagfond Afdeling Limburg met hun ”Limburgs Best”, de “Supercrack 453” en de “King Kong Harry” .

- verder NPO overwinningen op La Souteraine (1775 d), Poitiers (2182 d.) en Chateauroux (2466 d.).

- 1e plaats in het Onaangewezen Kampioenschap Eendaagse Fond NPO 2016 en 2e plaats in het duifkampioenschap NPO 2016.

 -  en anno 2018 o.a. weer 2e Hokkampioen Dagfond Afdeling Limburg.

Dit seizoen startten ze met 29 weduwnaars waarvan 21 jaarlingen. De “026” welke hun best vliegdoffer was, verhuisde naar het kweekhok. Zoals gewoonlijk werden de weduwnaars 27 december gekoppeld en brachten een koppel jongen groot. Tegen de tijd dat ze weer omzagen naar de duivin, werd deze met een jong weggenomen. Eenmaal de jongen gespeend zaten ze op weduwschap en vlogen als opleiding alle vluchten tot de dagfond begon. Daarna gingen ze alleen om de twee weken mee.

Gezien de warmte van de laatste maanden hebben Jo en Florian de glaspannen in het dak en de ramen afgeschermd om de zonnehitte enigszins buiten te houden. Ook hebben ze met de plantenspuit zowel ’s morgens en ’s avonds de hokken beneveld om de vochtigheid niet te laag te laten worden en in de lege nestbakken werden potjes met water gezet om het water te laten verdampen. Zo trachtten ze eventuele problemen met de luchtweg problemen te voorkomen.

Na de laatste dagfond vlucht trainden de doffers alleen ‘s morgens en kregen licht voer en wel de Black Relax mengeling van Paloma. De week voor La Souteraine werd er dagelijks meer Black Power van Paloma toegevoegd en werd de training geïntensiveerd. Ze trainden dan ook de laatste dagen voor inmanden geweldig, liet Florian weten. De meeste doffers hadden hun tweede of derde pen geruid.

Voor La Souteraine werden ze ook niet gelapt terwijl ze dit wel deden in de week tussen de overige dagfond vluchten. De dag van inmanden kregen de doffers om 13 uur de schotel, hun duivin en stro op het hok en tegen de tijd dat ze werden ingemand was er weer rust op het hok en lagen ze samen rustig in de schotel.

Op eitjes hadden de doffers een geelkuurtje gehad en eenmalig een wormtablet. In het vliegseizoen eenmaal per vier weken een trichopil. Twee weken voor de eerste dagfond vlucht en na de derde dagfond vlucht een Koudijs rooktabletje. Verder geven ze gevarieerd producten van Röhnfried (gesponsord door Rhöhnfried) zoals BT Amin, Hexenbier, Mumm, Entrobac, Rotasal en RO200 conditiepoeder.  De laatste 2 dagen voor La Souteraine kregen ze RO200 conditiepoeder over het eten. Voor eventueel medisch advies kunnen ze altijd snel terugvallen op dr. Vincent Schroeder, gezien de snelle bereikbaarheid op zijn lokatie in Kerkrade.

Na hun topprestatie op Narbonne ZLU van verleden jaar toen ze de eerste Limburgse duif klokten en nationaal de prijzen 4-32-34-191-215-238 en 275 wonnen, blinken ze nu weer opnieuw uit op een door hun uitgekozen vlucht La Souteraine 1-2 en 3 te winnen.

Een driewerf proficiat!!!

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages