Meijel. De laatste zondag van juli was het weer gunstig gestemd voor de eerste gezamenlijke lossing voor de jonge duiven. Nadat er sprake was van opklaringen op de vluchtlijn werd er om 8.30 uur gelost met een zeer goed zicht, en een kalme zuidelijke wind. 455 liefhebbers manden samen 10.974 duiven in.

Jo Verstraeten uit Meijel had 27 piepers in de mand en had de duiven zeker niet voor 11 uur verwacht. Hij was nog even bezig met enkele werkzaamheden in zijn fraaie tuin en had een verlengkabel aangesloten op het stopcontact waar ook het elektronisch systeem normaal werd aangesloten. Toen hij nagenoeg klaar was besloot hij het systeem en de antenne maar aan te sluiten en goed en wel klaar, zag hij al een duif komen aanzetten voor de kerk langs. Zij liep vlug binnen en werd om 10.39 uur geklokt op een afstand van 229 km. Dit zou een snelheid betekenen van 1777 m/min., ofwel iets meer dan 106 km/uur. Goed voor de snelste jonge duif van het hele konvooi. Verder klokte hij naast de overwinning nog drie prijsduiven aan de prijzen 146-493 en 2359. In zijn vereniging O.H.H. in Helden-Beringe was hij goed voor 9 prijzen. Een week later won hij opnieuw de eerste prijs op Rethel in zijn vereniging.

Jo klokte een duivin, een kras witpen met ringnummer Nl18-1283504 voorop. Zij won haar eerste prijs en verraste hiermee haar baas compleet. Volgens Jo was ze niet gekoppeld aan een doffer en zat ze gewoon in haar schabje.

Zij werd gekweekt uit een doffer welke een kruising is van een doffer van Jan Teeuwen uit Kessel (Geenen-Peters Maastricht) en een duivin van Gijs van der Pol uit Utrecht. (Vandenabeele) De moeder werd verkregen van Huub Sonnemans uit Helden-Beringe en is van het Janssen soort van Jo Manders uit Deurne.

Spel en verzorging Jonge duiven

Jo, thans 74 jaar, zit al 60 jaar in het kappersvak en doet dit heden ten dage nog steeds twee dagen per week voor zijn vaste klanten. Hij kan het nog niet loslaten, zegt hij. Jo is in de actieve duivensport een z.g. laatbloeier. In zijn familie waren er meerdere duivenliefhebbers en ook Jo heeft in zijn jeugdjaren en ook later steeds postduiven gehad, doch alleen als hobby zonder er mee te vliegen.

Naast de duiven had hij ook nog een liefhebberij in het restaureren van zijn Old Timer. In 3,5 jaar restaureerde hij zijn Austin Healy tot een pronkstuk. Samen met witte postduiven die hij had, reed hij er mee op bruiloften en werden de witte postduiven gelost na de huwelijksceremonie. Toen hij het iets kalmer aan ging doen in zijn kapperszaak besloot hij 12 jaar geleden ook met de duiven te gaan vliegen.

In zijn fraaie tuin staat een hok met twee afdelingen voor 18 weduwnaars, dan een hok met ren voor de weduwduivinnen en een hokje voor late jongen. Verder nog een hok met drie afdelingen. Een afdeling voor de 8 kweekkoppels, een afdeling voor de jonge duiven en een afdeling welke momenteel leeg staat. Dit hok is voorzien van rennen.

Zijn huidige duivenbestand bouwde hij op met duiven welke hij bekwam bij Huub Sonnemans uit Helden-Beringen en dit waren de Janssen duiven via Jo Manders uit Deurne en de Gebr. Borgmans uit Reusel. Een leuk contact met Gijs van der Pol uit Utrecht bracht het Vandenabeele soort in. Verder duiven van Herman Hendrix uit Broekhuizenvorst en Jan Theeuwen uit Kessel.

Jo koppelde zijn kweek- en vliegduiven begin januari en kweekt uit beiden een ronde jongen. Dit zijn er dan een 50-tal. Vanaf einde maart worden ze verduistert tot ca. 3 weken voor het spel begint. De jonge duiven zitten allen op een afdeling met loketkasten waarvan het tussenschotje draaibaar is en zo nestbakjes kan maken. Zo maakt Jo er nestbakjes van en mogen de jonge duiven een nestje maken als ze willen. Op de vloeren van alle hokken zijn roosters aangebracht. Dagelijks worden de schabjes en woonbakken gepoetst en onder de roosters wordt maandelijks gekuist en het stof weggezogen. Tijdens de warme zomerse dagen van dit jaar heeft hij de ramen van het jonge duivenhok afgeschermd om zo de warmte van de zon te temperen. Scheelt al direct een tiental graden, aldus Jo.

Dagelijks mogen de jonge duiven tweemaal vrij trainen. Voor het jonge duiven seizoen begon is hij er een zestal keer mee gaan rijden tot ca. 20 km en verspeelde slechts een enkel duifje. Ook tijdens de vluchten is hij maar een enkel duifje verspeeld. Het is hier wel een anders geweest en was hij er voor het seizoen begon al flink wat verspeeld.

Hij voert zijn jonge duiven tot vluchten van 200 km alleen Gerry Plus en elke voerbeurt zoveel tot er enkele gaan drinken. Bij de verdere vluchten krijgen ze in het begin van de week ook Gerry Plus en de laatste dagen een zwaardere vliegmengeling voor jonge duiven. Maar ze moeten blijven luisteren, aldus Jo. Als supplement krijgen ze wekelijks Tollisan, BMT-poeder en een conditiepoeder over het voer. Voor de het seizoen begon een kuurtje tegen het geel en tijdens de vluchten af en toe een dagje BS van de Weerd. Verder wordt er geen medicatie gegeven. Gelukkig bleef hij tot nu toe gespaard van het Adeno-coli probleem.

Het houden van duiven is voor Jo een pure hobby. Naast zijn twee dagen werk in de kapperszaak, waar ook nog enkele duivenliefhebbers klant zijn, vindt Jo het houden en het vliegen met duiven een aangename verpozing voor zijn vrije tijd en hij koestert dan ook de sociale contacten die hij heeft in zijn zaak en duivenvereniging. Deze overwinning in Limburg Totaal kon op geen mooiere plaats terecht komen dan in de Dorpstraat in Meijel.

Proficiat.

 

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages