Itteren. Op het aangepaste programma van de afdeling Limburg stond in het tweede weekend van augustus de wedvlucht Epernay aangegeven. Het was een vrij goed zicht op de vlieglijn en er stond een kalme oostelijke tot zuidoostelijke wind. Later een beetje aanwakkerend. Er werd om 8 uur gelost en het vertrek was zeer goed. Er werden 8.323 duiven ingemand.

Gezien de oostelijke wind zou het een voordeel opleveren voor de westkant en het was Fred Keerssemeeckers uit Itteren, die om 10.32 een duivin klokte op 243 km en hetgeen een snelheid opleverede van 1599 m/min. Goed voor de overwinning in Limburg Totaal.

In eigen samenspel de Maasvallei behaalde hij 10 prijzen van de 38 piepers die hij in de mand had. Zijn serie 1-12-115-146-159-191-192-193-194 etc. en dit tegen 997 duiven. In Limburg Totaal was zijn serie 1-88-1348-1588-1670 etc. en won hij 8 prijzen.

Tot nu toe waren de piepers bij Fred goed naar huis gekomen en pakt hij kopduiven en fijne series. Zoals o.a. op Marche (1595 d) met 42 mee en 34 pr. – 18-19-20-21-22-23-36 etc., dan Rethel (1400 d) met 41 mee en 19 pr. – 10-11-12-37-42-43-49 etc. en om nu op Epernay de snelste van het hele Limburgse konvooi te klokken. 

De “903”

De “903” is een blauwe duivin van de derde ronde. Ze won op de voorgaande vluchten voor jonge duiven in SS Maasvallei volgende prijzen 244e Marche (1595 d) en 84e Rethel (1400 d) om nu een heel fraaie zegen binnen te halen voor Fred. Ze werd op het deursysteem gespeeld en Fred wist niet of ze een maatje had gevonden. Ze heeft een pennetje geruid.

Haar vader is de “359” van ’13 en een puike vliegdoffer. Nadat hij een half jaar lang wegbleef van de vlucht plaatste Fred hem bij terugkeer, op het kweekhok. Het is een kleinzoon van zijn stamdoffer “Kay” (de Renet x Winkens)

Haar moeder is het “824” van ’13 en afkomstig van Harrie Winkens en uit de lijn van de “Macho 006”.

Spel en verzorging.

Fred Keerssemeecker, thans 65 jaar sleet als kleuter zijn broek al op het duivenhok van vader Harrie, toen wonende in Maastricht. Na wat omzwervingen in enkele Maastrichtse wijken verhuisde hij naar Stramproy om rond de eeuwwisseling naar Itteren te verhuizen. Op de achterplaats van zijn huidige adres ‘Op ’t Rooth’ bouwde hij diverse hokken voor zijn kweek- en vliegduiven.

Zijn jonge duiven zitten op een hok met twee afdelingen en aan de voorzijde is elke afdeling voorzien van een kleine ren.

Aan de basis van zijn bestand zien we nazaten van een zuivere Janssen doffer welke afkomstig was van Gerard de Renet uit Stramproy. Deze kruiste hij met duiven van Harrie Winkens uit Itteren uit de oude lijnen zoals o.a. de “06” en “Macho”. En van dorpsgenoot Louis Penders kwam eveneens iets goeds. Verder nog van de Combinatie Herink & Profijt uit Oldenzaal (Koopman en Veenstra). De laatste aanwinsten zijn van Ron Natrop uit Gendringen (Gebr. Borgmans).

Eind december werden zowel de 9 koppels kweekduiven als de 12 koppels vliegduiven gekoppeld en de eitjes van de kweekduiven overgelegd naar de vliegduiven. Uit enkele van zijn beste vliegdoffers werd ook een koppel jongen aangehouden. De kweekduiven brachten daarna nog twee ronden groot.  Fred kweekt in deze drie ronden een 50-tal jonge duiven om mee te vliegen.

De eerste en tweede ronde werden elk gespeend op een afzonderlijke afdeling en zodra de derde ronde zich aanmeldde ging de eerste en tweede ronde samen. Later werd ook de derde ronde samen gelaten met de eerste twee ronden.

Na het spenen kregen de jonge duiven de premium Kweekmengeling van Versele Laga. Daarna ging er Schaerlaeckens Junior van Teurlings in de voerbak. Fred geeft ze steeds genoeg en in het vliegseizoen geeft hij in het begin van de week iets minder. Zeker bij de duivinnen. Tegen het einde van de week geeft hij dan weer iets meer. Mocht het een zwaardere vlucht worden in het weekend dan voert hij een zwaardere vliegmengeling bij.

Na het uitwennen kwamen ze om 13 uur los en stapsgewijs werd het loslaten verplaatst naar 7 uur in de ochtend. Ze komen daarna maar eenmaal daags los (7 uur) en kunnen een uur vrij trainen. Als ze uitgevlogen zijn roept Fred ze meteen binnen. Slenteren in de goten en op de platte daken in de buurt wil hij niet.

Als ze eenmaal goed beginnen te trekken gaat Fred ze een 6-tal keer oplaten op ca. 20 km. Hierbij krijgt hij hulp van zijn echtgenote Anette, die ze dan wegbrengt. Tijdens de vluchten wordt er niet meer gereden. Blijven ze goed in de veren dat speelt hij er ook nog een aantal op enkele nalijn.

Sinds dit jaar worden de jonge duiven verduisterd en wel vanaf einde maart en dan acht weken lang. Het is dan redelijk donker van 18 uur tot 8 uur de volgende ochtend. Er wordt daarna niet bijgelicht. In het begin bleven de geslachten samen en na de derde vlucht werden ze gescheiden en speelt Fred ze nu op het deursysteem. Na het scheiden trainen eerst de doffers en daarna de duivinnen. Elke groep voor een uurtje. Voor het inmanden maakt Fred het hok gezellig en kunnen de doffers en duivinnen een uur tot anderhalf uur samen. Na de vlucht mogen ze zelfs tot de avond van de volgende dag samen. Mogelijk koppelt zich tijdens het langere samenzijn ook een jong van de latere ronde.  

Veertien dagen voor aanvang van de vluchten geeft Fred de jonge duiven een kuur met BS om ze schoon te maken.  

Twee keer per week gaat er knoflookolie met biergist over het voer. Ook twee keer per week een greep uit de bak allerhande.

Medisch wordt er tijdens het vliegseizoen al vele jaren het systeem van Henk de Weerd toegepast. Dat wil zeggen bij thuiskomst BS en de dag voor het inmanden WN-rood of Orni Speciaal in het drinkwater.   

De hokken worden dagelijks gepoetst. Mocht er zich voor of tijdens het vliegseizoen iets voordoen dan raadpleegt hij dr. Boskamp uit Beek.

Fred werd in 2012 al eens in het zonnetje gezet toen hij in Limburg Totaal Vitesse Hokkampioen werd met de oude duiven. Ook dit jaar werd er met de oude duiven goed gevlogen en was hij vanaf Rethel oude duiven, grootmeester in Het Spoor der Kampioenen. Nu staat hij weer in de belangstelling en verslaat hij met zijn “Blauwe 903 duivin” het hele peloton op Epernay.  

Fred proficiat.       

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages