Het was even wachten met lossen in Sens vanwege een storing welke met een flinke noordwestelijke wind oostwaarts trok over het vlieggebied. Het was een storing met buien en mogelijk op plaatsen met onweer. Om 11.15 was het opgeklaard en kon er gelost worden met een straffe noordwestelijke wind welke later draaide naar west. Het vertrek was prima.  Er waren 4.012 duiven in concours.

De duiven van Marche in de nareis lieten al snelheden zien van meer dan 1600 m/min. Dus vroeg op post voor Sens.  Zo ook in Bocholtz. Het was amper 15 uur geweest of er schoot plots een duif uit de lucht aan de Koolhoverweg. Met een draai viel ze op het dak van het hok en wipte al snel via de spoetnik aan de ren binnen. Ze werd geregistreerd om 15.12.18 en op een afstand van 349 km en was dit goed voor een snelheid van 1474 m/min. Al snel bleek dat het een vroege duif zou zijn doch Leo kon niet bevroeden dat het zijn tweede grote overwinning van dit seizoen zou gaan worden. Want eerder dit jaar won hij ook de afdelings/sectorale NPO fondvlucht vanaf Bordeaux.

In de loop van de namiddag werd het duidelijk dat de overwinning een feit was. Leo had 29 duiven mee en won in de afdeling de prijzen 1-121-542-551-557-597 en won in totaal 9 prijzen. Ook in eigen samenspel won hij 9 prijzen tegen 299 duiven, te beginnen met 1-20-50-52-54-57 etc. Jammer genoeg kwamen er, net toen de duiven goed en wel aankwamen, lokale buien opzetten en soms met een donderklap. Hierdoor verliep het concours op plaatsen toch stroever.  

“De Blauwe Witpen 182”

De overwinnares is een blauwe witpen duivin met ringnummer Nl18-1311182. Ze had tot nu toe slecht een prijsje gewonnen in eigen samenspel de Straaljagers (170e Marche - 922 d) om nu te exploderen op Sens. Ze was gepaard en samen met haar doffer woonden ze in een nestbak. Op het moment van inmanden was de doffer flink aan het drijven.

Haar vader is de “Blauwe 352” van ’16 en is aangekocht op de verkoop van de Comb. Dukker uit het Zuid-Hollandse De Lier.

Gr. Vader is de “Kras 319” van ’14 en is een kleinzoon van de fameuze “781” van Anton Ruitenberg uit Zwolle. (“Bliksem” Vandenabeele)

Gr. Moeder is de “Blauwe Witpen 351” van ’14 eveneens uit de Vandenabeele stam van Anton Ruitenberg (kleindochter “Bliksem”)

Moeder is de “842” van “15 een duivin welke Leo samen met nog enkele duiven aankocht bij de Gebr. Simons en Znn uit Ransdaal.

Gr. Vader is de “Jonge Dromer 1” van ’07 en is uit de Gerard Koopman stal van de Gebr. Simons. Lijn “Conan”, “Dromer”, “Kleine Dirk” en “Gentil”.

Gr. Moeder is de “Donkere Dromer 875” van ’08 eveneens een Gerard Koopman product en is een zus van voornoemde “Jonge Dromer 1”. Dus ingeteeld naar de “Kleine Dirk”, “Dromer”, “Gentil” en “Conan”.

Spel en verzorging Jonge Duiven

Leo, thans 66 jaar is eigenlijk een laatbloeier in de duivensport. Weliswaar was hij in zijn jeugd al gefascineerd door de duiven op de boerderij van zijn ouders. Later is hij steeds geïnteresseerd gebleven in de duivensport en ging vaak duiven kijken sportvrienden in de omgeving. In 2012 ging hij het wat rustiger aandoen en droeg zijn loonwerkers- en grondverzetsbedrijf over aan zijn kinderen. Inmiddels is het bedrijf uitgebreid met een stiermesterij en wipt hij dagelijks nog even binnen om een helpende hand toe te steken. Toen hij in 2012 een start maakte in de duivensport kreeg hij veel hulp en raad van zijn vrienden en zeker met name van dorpsgenoot Paul Wiertz.

Hij vliegt zowel de programma vluchten als enkele fondvluchten. Voor de programma vluchten kwam er het soort van de Gebr. Simons en Znn uit Ransdaal, Comb. Dukker uit de Lier, Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller, Jan Deliége uit Vijlen en Paul Wiertz uit Bocholtz.  

Achter zijn woning verrees een tuinhok voor de programma- en jonge duiven en in de grote loods bouwde hij een onderkomen voor de kweek- en fondduiven. Op het tuinhok is er een afdeling voor een 45-tal vroege jonge duiven. Deze afdeling is voorzien van een kleine ren met spoetnik waar de jonge duiven in- en uitvliegen. In de loods is er plaats voor een 30-tal laatjes. Deze afdeling is ook voorzien van een ren.  

De 14 koppels kweekduiven en de 18 koppels vliegduiven voor de programmavluchten werden begin januari gekoppeld en de eitjes van de kweekduiven overgelegd. Ook enkele vliegduiven brachten hun jongen groot. De jonge duiven werden gespeend op een leeftijd van ca. 23 dagen en op de vloer van de jonge duivenafdeling lag een laagje stro.

In het begin komen ze in de middag tussen 14 en 15 uur buiten en blijft Leo erbij. Van dan af moeten ze ook al gaan luisteren naar de baas. Rondslenteren mogen ze niet. Eenmaal ze goed vliegen komen ze alleen ’s morgens los (7 uur) en komt er ook een vlag aan te pas om ze in het ritme te krijgen. Later mogen ze vrij trainen. Voor hij begint op te leren verblijven de jonge duiven een dag en een nacht in de reismand om ze aan de mand te wennen en ze tevens te leren drinken. Daarna gaat hij ze een 6-tal keer opleren tot 30 km. In het begin gaat alles samen los en later wordt er per mand van 15 gelost. Tijdens de vluchten wordt er niet gereden.

Vanaf begin april tot twee weken voor de langste dag wordt er van 20 uur tot 8 uur verduisterd en vanaf de langste dag ’s avonds bijgelicht tot 22.30 uur. De jonge duiven blijven bij elkaar en als de vluchten beginnen gaan de nestbakken open en mogen de ontstane koppeltjes aan een nestje beginnen en kunnen op diverse neststanden worden ingemand. Als het seizoen met de oude duiven is afgelopen mogen de jonge duiven ook beschikken over deze afdeling en ook hier gaan de nestbakken open. Leo gooit af en toe wat stro op de hokken om het gezellig te maken en kunnen de koppeltjes een nestje bouwen.  

Leo voert steeds Beyers mengelingen welke hij in Ransdaal bij de Gebr. Simons en Znn verkrijgt. Na het spenen krijgen de jonge duiven enkele weken kweekvoer welk daarna wordt aangevuld met de Light mengeling (50%). Als de vluchten beginnen wordt er alleen Light gegeven tot 250 km. Worden de afstanden groter dan krijgen ze in het begin van de week Light en All-in One en tegen het einde van de week aangevuld met Energy. Als toemaatje o.a. snoep, hennep en Tovo.

Na het spenen krijgen de jonge duiven een kuur van 6 dagen met BS. Vier weken na de eerste vlucht krijgen de jonge duiven twee dagen BS en dit herhaalt hij na 8 weken. Als hij het nodig acht ook iets voor de luchtwegen. Een keer in de 4 a 5 weken gaat hij ook op controle bij Henk de Weerd (bij de Gebr. Simons).

Eerder mocht Leo al ervaren wat het betekent om een afdelings/sectorale vlucht (Bordeaux) te winnen. Nu kwam hij met het winnen van deze afdelingsvlucht weer in eenzelfde roes terecht. Mooier kan duivensport toch niet zijn om een prestigieuze overwinning tweemaal in een seizoen te mogen beleven.

Leo Proficiat.

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages