Het eerste weekend van september stonden de duiven in Gien en werd er om 8.45 uur gelost met een kalme NO-wind. In het afdelingsconcours werden 2.778 duiven ingemand. Limburg had zich eerder al teruggetrokken van het sectoraal spel, hetgeen al enige tijd te lezen stond in het aangepaste programma voor de jonge duiven op de site van de afdeling. Derhalve een kwartier later los als de sectorale lossing.

De laatste weken pronkten meerdere liefhebbers uit het zuidoosten van Limburg in de top tien van de afdelingsuitslagen. En gezien de noordoostelijke wind was het haast te verwachten dat er in deze regio nu weer vroeg geklokt zou gaan worden. Al snel volgden de eerste meldingen zich op uit deze hoek en het waren Gerard en Piet Lindelauf uit Vijlen, welke als eerste op de meldlijst verschenen.

Zij klokten hun duivin, de “757”, om 14.32 uur op een afstand van 420 km. Dit gaf een winnende snelheid van 1211 m/min. En een nieuwe NPO/Afdelingszege konden ze aan hun prestigieuze erelijst toevoegen. Inmiddels is dit de 15e NPO-overwinning op hun huidige adres aan de Hilleshagerweg. Ze hadden 31 jonge duiven in de manden en winnen in Limburg Totaal 17 prijzen. Hun klinkende serie starten ze met 1-4-13-32-49-53-60-69-70 etc. In eigen samenspel de Zuid-Oosthoek was het hun 10de overwinning van dit seizoen.

 “Golden Gien”

Het blauwe duivinnetje welke voor deze nieuwe afdelingszege zorgde, draagt ringnummer Nl18-5148757 en kreeg na deze geweldige prestatie de toepasselijke naam “Golden Gien”. Ze was gekoppeld en werd op de deur gespeeld.

Ze was niet aan haar proefstuk toen en won 7 prijzen in SS De Zuid-Oosthoek en In Limburg Totaal behaalde ze o.a. een 3e en 8e prijs op de vluchten Rethel (9.436 d) en Rethel (3.585 d). Haar broer, de “734”, behaalde eveneens 7 prijzen in het samenspel.

Hun vader is de “Crack Ruud” van ’16 en is afkomstig van Ben de Keijzer uit Berkel en Rodenrijs. Op het kweekhok bewees hij al direct zijn kwaliteit en gaf al diverse duiven welke aan de top kunnen vliegen.

Gr. Vader is de “Belg - 947” van ’10 een topper op de fondvluchten met o.a. 1e Zonaal Libourne (1945 d) en 1e Souillac (1866 d).

Gr. Moeder is “Inbred Rudy”. Een duivin ingeteeld naar de “Rudy” van Gaby Vandenabeele.

Hun moeder is “Goldie” een puike vliegduif. Hier zien we de lijn van de “Wonderboy” weer terug.

Gr. Vader is hun alleskunner “De Diesel” van ’09. Deze vloog in 2011 en 2012 samen 23 prijzen en wist zich diverse keren te klasseren op de ZLU vluchten met o.a. 70e Nat. Perpignan en ook twee keer op Barcelona met een 213e en 763e Nat.

Gr. Moeder is “Het Goudklompje” de duivin welke in een week de 11e Nat Blois vloog (33.709 d) en de 10e Nat. Perpignan (5.409 d).

Spel en verzorging van de Jonge Duiven

Gerard en Piet aan het lezerspubliek voorstellen hoeven we al lang niet meer. Al vele jaren behoren ze tot de top van Nederland en na hun verkoop van de oude vliegduiven in 2017 staan ze in no time met hun oude soort weer aan de top. Dit jaar opnieuw met tien overwinningen en als toegift een NPO-zege. “Goede wijn behoefd geen krans” is een gezegde welke voor hen zeker van toepassing is. Ondanks hun verkopen van de laatste jaren bewijst hun soort nog steeds haar waarde. Ze houden het soort dan ook in stand en ere. Na een geslaagde kruising wordt er steeds teruggekoppeld naar de lijn van hun “Wonderboy” en de prestaties door de jaren heen geven aan dat deze weg hun een succesvolle weg is.

Op 4 december werden de kweek- en vliegduiven gekoppeld en werden de eitjes overgelegd. Uit de beste vliegduiven en drie rondes van de kweekduiven speenden ze 105 jonge duiven. Doch kromsnavel hield in het vroege voorjaar danig thuis dat ze met slechts 54 stuks aan de vluchten konden beginnen. De stress die ze hierdoor opliepen is lang merkbaar en zijn soms met geen stok buiten te krijgen. Een gevolg hiervan is dat ze op de hokken schuwer zijn dan andere jaren, zegt Piet.  

Gezien de jonge duiven van 2017 als jaarlingen gespeeld werden vanaf de tuinhokken, werden de jonge duiven van dit jaar gespeend op het hok van de oude duiven boven de stallen. De speenleeftijd is ongeveer 25 dagen. Na het spenen krijgen de jonge duiven Beyers Premium Weduwschap (via Gebr. Simons en Znn uit Ransdaal). De eerste drie weken aangevuld met 10% erwten. Daarna het gehele seizoen het Premium weduwschap voer. In het begin van de week iets krapper en later in de week ruimer. Gezien de overlast van de kromsnavel vindt Piet het luisteren van de jonge duiven belangrijk en een snoepje bij het binnenroepen helpt hieraan mee. Bij het uitwennen gaan ze alleen in de vroege middag los en naderhand twee keer per dag voor een uur en gaat de vlag de stok in. In de periode van de tropische temperaturen kwamen ze alleen ’s morgens los.

De jonge duiven werden vanaf einde maart tot twee weken voor de eerste wedvlucht voor de jonge duiven verduisterd. In stappen van twee uur per week werd het toen afgebouwd. Einde juni werd er gestart met bijlichten. Van 5.15 uur tot 22.15 brandde de lamp. Al vele jaren werden de jonge duiven op nest gespeeld. Dit jaar werd voor de eerste keer het deursysteem toegepast en dit na een scheiding na de wedvlucht Rethel.

Piet moest nog een extra deur aanbrengen om de afdeling op te delen. Voor het inmanden mochten ze een uurtje samen, waarbij de nestbakken voorzien werden van schotels. Na de vlucht was het samenzijn enkele uurtjes tot in de late avond.

Begin juni startten ze met het opleren van de jonge duiven. De eerste twee keer op 500 meter en dit nadat ze eerste hun training hadden volbracht. Vervolgens naar 5 km en zo verder tot 20 km. Alles ging steeds samen los. Mits het goed uitkwam bleven ze tijdens de vluchten wekelijks eenmaal rijden naar 30 km.  

Voor het seizoen kregen ze een kuurtje van 5 dagen voor het geel. Tijdens het seizoen grijpt Piet alleen in als hij denkt dat er iets mis was. Afwisselend zal hij dan iets gebruiken tegen het geel, of voor de luchtwegen of om Adeno/coli voor te blijven. Kwestie van goed observeren de dag van en na thuiskomst. Bij warm weer kregen de duiven voor het inmanden Belgasol in de drinkbak. Wekelijks verstrekken ze Tollyamin en een Vitamine B-complex.

Voor vader Gerard en zoon Piet is deze NPO-zege hun 19e NPO-overwinning in hun duiven carrière. Tevens wisten ze in die tijd ook 30 keer de snelste duif van Limburg te klokken. Wie deed beter.    

Gerard en Piet proficiat.

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages