Eygelshoven. 726 liefhebbers uit Limburg korfden samen op de navlucht Rethel van 8 september, het aanzienlijk aantal van 19.873 duiven in. Op de navluchten brengen heel wat liefhebbers hun oude duiven nog een keer in diverse nestposities om te kunnen vlammen. Anderen manden hun vroege jongen nog een keer in om ze komende week op sectoraal Orleans in te manden. En, meestal de fond liefhebbers, manden hun jongen in om ze enkele vluchten op te leren. Voor elk wat wils.

Op zaterdagmorgen werd er om 9 uur gelost en stond er een kalme wind uit het zuidwesten welke later zou aanwakkerde en naar het westen draaide. Er werden snelheden behaald van meer dan 100 km per uur. Jammer genoeg bleken de eerste gegevens op de site van Compuclub m.b.t. de snelste Limburgse duif niet te kloppen. Er moest gewacht worden op de officiële lijst van Limburg Totaal om bevestigd te krijgen dat Philip Baadjou uit Eygelshoven de snelste duif klokte. Philip klokte zijn “Blauwe 123” om 10.47 op een afstand van 193 km. Dit zou een winnende snelheid geven van 1798 m/min. Philip had 146 duiven ingemand, waarvan 80 jonge duiven en de overige 65 waren oude duiven welke op eitjes werden ingemand. In samenspel Oostelijke Mijnstreek wint hij tegen 860 duiven 71 prijzen en start zijn serie met 1-2-8-9-10-11-12-14 etc. In concours Heuvelland werd begonnen met 1 en 3 en hier won hij 88 prijzen tegen 3531 d. In Limburg Totaal werd het een machtige serie van 114 prijzen en begint hier met 1-4-19-20-21-22-24-26-28-29-119-121-129-142-145-195 etc. Hiervan waren 16 prijzen 1:100 en 71 prijzen 1:10. Bij de eerste 30 prijswinnaars waren 11 jonge duiven.

“De Blauwe 123”

Het was een blauw doffertje met ringnummer Nl18-5198123 welke zorgde dat Philip op het hoogste schavot eindigde. Hij werd op de deur gespeeld en Philip wist niet of hij tegen een duivinnetje was aangelopen. Tot nu toe had hij drie prijzen gevlogen in SS Oostelijke Mijnstreek, de 211e Marche (830 d), 172e van Charleville (918 d) en 25e Epernay (542 d) om nu het hele konvooi `van 19.873 duiven zijn staart te laten zien. 

Zijn vader is de “942” van ’16. Deze doffer is afkomstig van de broers Huub en Henny Rings uit Meerssen. Hij stamt uit de Belg “541” van ’13 van Gert Rondags Spouwen, lijn “Ludo” gekoppeld aan het “788” van ’15, een duivin afkomstig van Harrie Winkens, lijn 1e Prov. La Souteraine (2125 d).

Zijn moeder is het “321” van ’17 en van eigen kweek. Zij verhuisde direct naar het kweekhok gezien haar zus, de “266”, o.a. snelste was van Limburg vanaf Charleville (12.395 d.). Hier zien we aan beide kanten het stamkoppel “De 777” x “Het Kweekmoedertje”, soort van Zef Schnackers Simpelveld, terug. Ingekruist het soort van Stevelmans-Theunissen uit Schinveld en het Henk van Boxtel soort via Stephan en Bert Albers uit Landgraaf. 

Liefhebber, Spel en Verzorging jonge duiven.

Sinds 1996 zit Philip in de duivensport toen hij het reilen en zeilen op de hokken van vader Men overnam. Van toen af gingen de prestaties crescendo en er volgden tot op de dag van vandaag topprestaties aan de lopende band. Een minder seizoen kende hij eigenlijk niet en soms doet hij iedereen versteld staan van de uitslagen behaald op de vluchten tot 650 km. Verleden jaar wist hij ook uit te blinken op de morgenlossing en werd 1e Hokkampioen grote fond met morgenlossing in Limburg Totaal. Ook dit jaar weer staat er haast geen maat op de prestaties en werden er tot nu toe weer 14 overwinningen behaald in SS de Oostelijke Mijnstreek.

De jonge duiven vliegen op een tuinhok met aan de zijkant een ren en kleine rennetjes aan de voorzijde. Het bestaat uit twee afdelingen. Beide afdelingen zijn voorzien van bakken waarvan het deurtje gedraaid kan worden om er of schabjes van te maken of nesthokjes. Op het hok is het gehele plafond open en zowel aan de voor- als achterzijde voorzien van een strook lichtplaten in het dak. Zo kan de zon het hok, welk noordelijk gericht is, overdag opwarmen. Geen luxe doch degelijkheid en de jonge duiven presteren er al jaren formidabel op.

Zijn kweekhok heeft als basis duiven van Jan en Annie Moonen Boots uit het Eijkske/Schaesberg, soort van de Gebr. Bastiaans uit Mehr. Hieruit kweekte hij zijn stamdoffer, de “777” van ’02, welke 16 jaar oud mocht worden en vormde de basis van de successen. Op het kweekhok is hij de rode draad.

Kruisingsmateriaal werd gehaald bij Stephan en Bert Albers Landgraaf, Paul Huls uit het Belgische Zandhoven, Zef Schnackers uit Simpelveld, Lud Senden uit Berg en Terblijt, duo Stevelmans-Theunissen Schinveld, Manfred Georges uit Landgraaf en recentelijk duiven van de Gebr. Rings Meerssen en Bert en Roger Martens uit Elsloo.

Dit jaar koppelde Philip zijn 30 koppels kweek- en 42 koppels vliegduiven op 20 december en de eitjes van de kweekduiven werden overgelegd. Van een 15-tal vliegkoppels werd ook een koppel jonge duiven behouden. De kweekduiven brachten daarna nog een tweede ronde groot voor eigen spel. Zo werden er een 140 tal piepers gekweekt. Na het uitwennen, selectie, opleren en ten prooi vallen aan kromsnavel bleven er een 114-tal over om aan de vluchten van de jonge duiven te beginnen. 

Philip voert hoofdzakelijk mengelingen van de firma Versele Laga, verkregen bij de Gebr. Simons en Znn uit Ransdaal. Na het spenen kregen de jonge duiven een zestal weken Versele kweekvoer.  Daarna werd er ca. 50% gerst toegevoegd en dit kregen ze tot 3 weken voor het begin van de vluchten. Daarna werd er overgeschakeld naar de Gerry Plus mengeling en deze kregen ze tot Reims. Daarna en zeker bij zwaardere vluchten, kregen ze twee voerbeurten Champion Plus. Op de dag van inmanden in de ochtend Gerry Plus.

Bij het uitwennen kwamen de jonge duiven los rond het middaguur en eenmaal ze de omgeving goed kenden werden ze met zachte hand gedwongen te vliegen en kwam er ook de vlag aan te pas. Toen ze goed begonnen te trainen kwamen ze alleen in de ochtend los na de training van de oude duiven. Een tweetal weken voor de vluchten gingen ze ook in de middag (16 uur) los. Twee weken voor het begin van de vluchten begon Philip ze op te leren. Een zestal keer werden ze weggebracht tot ca. 30 km en gingen samen los. Tijdens de vluchten rijdt Philip er niet meer mee. Als ze goed trainen en soms een uur wegtrekken, vindt hij extra rijden niet nodig.

De jonge duiven werden verduisterd vanaf de eerste week van april tot de eerste week van juni en dit vanaf 17 uur tot de volgende morgen 9 uur. Vanaf de langste dag werd er bijgelicht vanaf 6 uur tot 23 uur. Overdag is de lamp ook aan. Ze bleven samen tot de vierde vlucht en werden daarna gescheiden en op de deur gespeeld. Bij het inkorven mogen ze een tiental minuten samen en na de vlucht enkele uren en soms tot de volgende dag. 

Medisch gezien speelt Philip kort op de bal en houdt alles nauwkeurig in de gaten. Zo zit er bij thuiskomst druivensuiker en honing in de drinkpan. De dag erna geeft hij twee dagen iets om het geel onder controle te houden. Hiervoor gebruikt hij afwisselend producten van De Weerd, Boskamp of Schroeder. Dit krijgen ze samen met Tollyamin Forte. De dag voor inmanden WN-rood om de luchtwegen zuiver te houden. Wekelijks ook knoflooksap met biergist over het voer. Midden in de week een teentje knoflook in de pan.

Er wordt aan de Vasstraat al vele jaren aan de top gespeeld en dit met een redelijk grote kolonie. Het lijkt soms simpel om dan topuitslagen neer te zetten. Niets is minder waar. Een dergelijke kolonie op topniveau blijven handhaven is zeker geen sinecure en is er heel wat opoffering voor nodig. Soms lijkt het wel een dagtaak. Doch alle inspanningen zijn hem niet te veel en al die jaren is hij de graag geziene kampioen gebleven.

Philip gefeliciteerd.

 

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages