Grubbenvorst. Op Reims, als voorlaatste vlucht van het seizoen, werden 15.605 duiven ingemand en gezien de weersomstandigheden op de gehele lijn zeer goed waren kon er om 9 uur gelost worden. Bij vertrek was het vrijwel windstil. Later zou de wind aanwakkeren uit een zuid-oostelijke richting.

Gezien deze wind zou de westelijke kant van de provincie er zijn voordeel mee kunnen doen, doch toen de lijst van Limburg Totaal uitkwam stond iedereen wel een beetje paf. De grootmeesters uit Grubbenvorst kregen vanaf 12.10 een ware stormloop naar hun hokken. Ze vielen er echt met bosjes en gezien ze de duiven haast gedresseerd hebben wat betreft het binnenlopen, zaten ze als het ware aan een parelsnoer. Om 12 uur 10 meldden zich zes duiven en binnen 5 seconden waren ze geregistreerd. Hun duivinnetje “Jolijn” ging als eerste over het systeem en wel om 12.10.53 op een afstand van 284 km. Dit gaf een snelheid van 1492 m/min., hetgeen het ereschavot zou betekenen in Limburg Totaal. Daarna kwam de trein echt op gang en iets meer dan 6 en ½ minuut later stonden er al 42 in het systeem. Jan en Léanne hadden 77 jonge duiven mee (voor de helft doffers) en 21 oude duiven. Ze winnen in Limburg Totaal 66 prijzen en welke. Kijk maar eens naar de volgende serie.

1-2-3-4-5-6-9-10-11-12-14-15-24-25-26-32-33-34-35-36-37-38-41-54-56-57-61-62-63-66-68-70-71-73-75-76-83-91-95-97-99 enz. en dit zijn er 42 in de eerste 100 ofwel in verhouding van 1:100.

Van de 21 oude duiven die ze inkorfden zijn er maar twee welke prijs wonnen. Later bleek dat het systeem bij de oude duiven een mankement vertoonde en er geen duiven waren geregistreerd. Alleen de twee ouden welke bij de jonge duiven waren binnengelopen wonnen hun prijs. 

Voorheen vlogen deze oude duiven week na week eerste-en kopprijzen en meer dan 95% prijs in district 1 en dit tegen gemiddeld 300 oude duiven.

Bij de vroege jonge duiven, waarbij na enkele vluchten uit voorzichtigheid de duivinnen thuisbleven, wonnen Jan en Léanne drie keer de eerste prijs in district 1 en op de navluchten, inclusief de oude duiven, gingen ze 7 keer als eerste over de meet en werden geweldige serie geklokt. Enkele uitslagen op de navluchten. We beperken ons tot de top 10.

Eijsden (2.647 d) 75 mee en 58 pr. 4-5-6-7-8-10 enz., Ouden (256 d) 26 mee en 24 pr. 1 en 3 t/m 10

Marche (5.290 d) 75 mee en 65 pr. 3-4-5-6-7-8-9-10 enz., Ouden (387 d) 27 mee en 25 pr. 2 t/m 10

Charleville (4.748 d) 76 mee en 41 pr. 1-2 enz., Ouden (356 d) 26 mee en 23 pr. 1-2-3 en 6 t/m 10

Rethel (4.440 d) 77 mee en 65 pr. 1 t/m 10 enz., Ouden (287 d) 24 mee en 20 pr. 1 t/m 7 en 9-10

Reims (3.675 d) 77 mee en 65 pr. 1 t/m 10 enz., Ouden (226) 21 mee en 2 pr. 1 en 2.

Om van te duizelen.

“Jolijn”

Het gehamerde duivinnetje welke als snelste van de eerste zes aankomsten binnenwipte draagt ringnummer Nl18-1270453 en kreeg de naam “Jolijn”. Het is een zomerjong en werd alleen op de nareis gespeeld. Ze was gepaard en werd gespeeld op het deursysteem.

Voorheen vloog ze een 96e Eijsden (2.647 d), 65e Marche (5.290 d), 67e Charleville, 10e Rethel (4.440 d) en nu vloerde ze het hele stel op Reims met 1e (3.675 d) en was snelste in Limburg Totaal tegen 15.605 d.

Haar vader is “Zoon Olympic Hurricane” een zoon uit het wonderkweekkoppel “Olympic Hurricane” van Willem de Bruijn uit Reeuwijk gekoppeld aan “Olympic Argentonneke” van Jan en Léanne.

Moeder is “Dochter Jupiter” uit “Jupiter” gekoppeld aan “Bolero Girl” van Maurits Hasendonckx uit Bouwel. Een gouden afstamming en de stamkaart spreekt boekdelen.

Spel en verzorging Jonge Duiven

De grootmeesters uit Grubbenvorst hoeven we niet meer voor te stellen. Ze behoren al vele jaren tot de beste liefhebbers van Nederland en hun prijzenkast puilt uit van al het behaalde eremetaal van de kampioenschappen op alle niveaus.  

Hun kolonie is gebaseerd op de oude lijnen waarvan “Lowieke” de hoofdpion was. Na een laffe diefstal in 2008 kwamen er duiven van virtuoos Willen de Bruijn uit Reeuwijk en werd er ook samenkweek gedaan met Willem. In no time stonden Jan en Léanne weer aan de top. In haast al hun topduiven vindt je de duiven van Willem de Bruijn terug. Vooral de lijn van “Olympic Hurricane” loopt als een goudader door het hok.

Jan en Léanne koppelden hun kweekduiven en vliegduiven begin december. Van de kweekduiven werden de eitjes omgelegd en samen met de volgende ronden van de kweekduiven en van enkele beste vliegduiven speenden ze ongeveer 150 jonge duiven. Hierbij waren een twintigtal zomerjongen. Na het spenen kregen de jonge duiven een maand lang kweekmengeling van Paloma in de voerbak. Daarna werd er overgeschakeld op Sport Light Galaxy van Beyers. Deze lichte mengeling kregen ze ook tijdens de vluchten. Alleen de laatste dag of twee dagen kregen ze een zwaardere mengeling. Deze mengeling bestond uit twee delen vliegvoer (twee verschillende fabrikanten) en ½ deel vetrijk voer (Sport Energy). Dit kregen ze ruim in de bak en konden een kwartiertje hiervan eten. Ook kregen ze kleinzaad als toemaatje.

 

Jan en Léanne beschikken voor de jonge duiven over drie hokken met in totaal 6 afdelingen. De laatste jaren is er heel wat aan vertimmerd om het klimaat op de hokken zo optimaal mogelijk te krijgen. Gezien de prestaties van de jonge duiven gedurende de laatste jaren zal de hamer en zaag voorlopig in de gereedschapskist blijven. Op de vloer van deze jonge duivenhokken ligt een laagje zand en wordt er niet gekrabd. Vlak voor het vliegseizoen voor de jonge duiven wordt er opgekuist en weer nieuw zand bijgevuld. Kwestie van de jonge duiven weerstand te laten opbouwen. Het klimaat op het hok is prima. 

De jonge duiven werden vanaf 25 maart tot ca. 10 juni gedurende 14 uur verduisterd. Normaal werd er begin juni ook begonnen met bijlichten. Gezien de heldere avonden tijdens het mooie zomerweer werd er vanaf half juli pas begonnen met bijlichten. ’s Morgens vanaf 5.30 uur en ’s avonds tot 23 uur. Na de laatste vlucht gaat het licht uit.

De jonge duiven komen eenmaal daags los en in het begin kwam de vlag eraan te pas om ze in een goed trainingsritme te brengen. Toen ze eenmaal goed trainden werd er ook gestart met het leren in de mand te verblijven en werden ze haast dagelijks weggebracht. Alles bij elkaar hebben de jonge duiven wel zo’n 40 lapvluchtjes onder de vleugels. Begonnen werd er op 1 km en daarna oplopend tot ca. 35 km. Op elke plaats werd er twee keer na elkaar gelost. Mede door de grote overlast van de kromsnavel komen de jonge duiven op het einde van het seizoen aan huis niet veel los en gaan ze er haast dagelijks mee rijden. Wel bewerkelijk maar een goede mogelijkheid om de aanvallen van de kromsnavel te omzeilen, zeker nu ze in de maand september weer gaan trekken.

De jonge duiven bleven tot de vierde vlucht samen en konden een nestje maken. Daarna werden ze gescheiden en werden op de deur gespeeld. Op de dag van inmanden komen de geslachten niet samen. Afhankelijk van de inkorfdag van de komend vlucht, rijden ze er woensdag of donderdag mee tot 35 km en bij thuiskomst mogen ze daarna samenblijven tot het middaguur. Daarna worden ze weer gescheiden. Het hok biedt genoeg plaatsjes om gezellig samen te kruipen. Na de vlucht komen ze voor enkele uurtjes samen. 

Een maand voor aanvang van het vliegseizoen van zowel de oude duiven, de jonge duiven en ook de aanvang van de navluchten gaan Jan en Léanne op consult bij dr. Schroeder voor een algehele controle. Alleen op zijn advies wordt er gehandeld. Ook tijdens de vluchten is er regelmatig contact als Jan en Léanne enige twijfel hebben over de gezondheid van de duiven. Bij thuiskomst elektrolyten in het water en aansluitend BS of iets voor de luchtwegen ter ontsmetting. Jan heeft inmiddels zoveel ervaring dat hij al snel ziet of er moet worden ingegrepen. Doch zeker niet te kust en te keur.       

Jan en Léanne kunnen weer terugblikken op een succesvol jaar en de komende winterdagen zullen ze weer vele podia mogen bestijgen om hulde in ontvangst te mogen nemen.

Jan en Léanne een felicitatie met dit succes.    

 

 

 

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages