Beste sportvrienden en zeker zij die net zo als ons verzot zijn op de zware fondvluchten en in het bijzonder Barcelona !!   kort voor zijn overlijden mailde Fons mij dit overzicht voor plaatsing op fondduiven.nl  immers het was de bedoeling dat we in de toekomst meer samen gingen doen met fondduiven.nl  helaas is dit er niet meer van gekomen.
Daar ik op mijn harde schijven opzoek ben naar oude uitslagen voor herplaatsing kwam ik dit tegen en wil jullie dit prachtig overzicht dan ook niet onthouden... LEES EN GENIET ER VAN.

 

Vanaf 1924
Men is Barcelona gaan vliegen vanaf 1924. Toen deden echter alleen Belgische en Luxemburgse liefhebbers mee. Tot de bekendste winnaars behoorden: G. Stassart uit Anderlecht (1930), M. Delbar uit Ronse (1937) en burgemeester Berlengee uit Aspelare (1949). Door de oorlog volgde een onderbreking van 1938 tot 1948. De echte officiele internationale concoursen vanuit Barcelona zijn in 1951 begonnen.

Barcelona van 1951 tot 2010
We belichten in dit verhaal dan ook de hoogtepunten uit de geschiedenis van Barcelona van 1951 tot en met 2010. Ook de erelijst van Cureghem Centre - van de start af de bekwame organisator van het internationale concours - begint vanaf 1951. In de Catalaanse hoofdstad gingen toen 2.039 duiven op de wieken. En de duivenwereld hield de adem in. Hoe zou het gaan aflopen met deze monsterrace? Jozef Boels, de besnorde burgemeester uit Stene bij Oostende, die ook een visrokerij had, schreef zijn naam als eerste op de erelijst. Een jaar later won zijn toen al beroemde streekgenoot Oscar Devriendt uit Moere de marathon van het luchtruim. Er vlogen veertien duiven minder in concours dan bij de eerste vlucht.

Eerste Duitser
In 1957 zegevierde voor de eerste keer een melker die geen Belg was. Dat was de Duitser Helmuth Stout. Het aantal duiven steeg toen gestaag naar 3.350. De bekende crack Gilbert Van de  Weghe uit het Belgische Olsene schreef in 1958 internationaal Barcelona bij op zijn briljant palmares. En met 3.756 duiven werd weer een nieuw deelnamerecord gevestigd.

Eerste Nederlandse deelname
In 1959 organiseerde de Z.L.U. de eerste nationale vlucht in Nederland vanuit Barcelona. De Z.L.U. mocht toen van Cureghem Centre meedoen aan het internationale concours onder die voorwaarde dat de duiven met een personenauto in Brussel werden aangeleverd. En dat kon toen want slechts 489 duiven namen deel aan de eerste Nederlandse Barcelona. De bekende kasteleins Vic en Jan Beckers uit het Limburgse Heerlen werden de eerste nationale winnaars. Het was een volle week uitbundig feest in hun café en het gerstenat vloeide er rijkelijk. We hebben het meegemaakt. Het was een frele duivinneke dat de nationale eer naar Heerlen vloog. Ze werd ook nog fraai 18e in de internationale uitslag. In dat jaar werd de schitterende lichtkras weduwnaar van Marcel Desmet uit Waregem internationaal winnaar. Het was destijds een grote naam in de fondwereld. Zijn duif versloeg 4.184 tegenstrevers. Desmet bezat nog duiven die rechtstreeks van Alois Stichelbaut uit Lauwe kwamen. In 1960 won de bekende fondcrack Albert Monin uit Cul des Sarts, pal aan de Franse grens, internationaal Barcelona nadat hij eerder ook al Marseille had gewonnen. Zijn weduwnaar klopte 4.441 concurrenten.

Eerste Nederlandse triomf
Wat voorlopig nog niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde al in 1961. De fameuze “Lichte” van Math. Krauth en zoon Jan uit het Limburgse Meerssen vloog de 1e internationaal Barcelona tegen  3.578 duiven. De fondwereld stond op zijn kop en de Nederlandse dagbladpers schreef over het Meerssense wonder van Barcelona. De “Lichte” was nog een spruit van de oude Blondeel-stam van vader Louis Krauth. Hij werd voor een kleine som naar Engeland getransfereerd

Zelfde duif wint twee keer
Slechts een duif is er ooit in geslaagd twee keer internationaal Barcelona te winnen. Dit wonder op wieken was van Adelon Demaret, een bierbrouwer uit het Belgische Ottignies. Zijn vale doffer van het ras Bricoux kwam tot een historische prestatie door zowel in ’62 als ’63 twee keer in successie internationaal Barcelona te winnen tegen respectievelijk 3.300 en 3.599 duiven. En daar sprak toen de hele duivenwereld over. Het mirakel van Barcelona werd nadien voor veel geld verkocht aan Daniel Devos van het kweekstation D.D.D. in het Belgische Dikkebus bij Ieper waar hij toen gekoppeld werd aan de wonderfee van Albert Dusee uit Tilburg die in Nederland in een jaar zowel nationaal St. Vincent als Dax won. Over een gouden koppel gesproken !

Barcelona crack
Het bekende Belgische duo Deraedt-v. Grembergen uit Gent won de internationale slag van Barcelona anno 1964 met 3.845 duiven. Twee jaar daarvoor had de triomferende doffer ook al de 2e internationaal gevlogen pal achter de tweevoudige winnaar van Demaret. Het had daarom niet veel gescheeld of ook deze duif had voor de tweede keer Barcelona gewonnen. Het nationale concours in Nederland met 653 duiven werd toen gewonnen door de man die historie schreef en die van zijn duiven een wereldras maakte namelijk Sjef van Wanroy uit Broekhuizenvorst. Het was een blauwe weduwnaar die zijn naam onsterfelijk maakte.

De stierenvechter uit Lauwe...
En toen kwam de stierenvechter uit Lauwe. Andre Vanbruaene zou in de loop der jaren uitgroeien tot de beste Spanjevlieger aller tijden. Zijn prachtige blauwe doffer, die we nog in onze handen hebben gehad, zegevierde in 1966 met groots machtsvertoon tegen 4.343 concurrenten.
Aan de Belgische kust werd in 1970 flink feest gevierd toen het vermaarde duo Desmet-Lippens - alias Norbert Norman uit Westkapelle op magistrale wijze internationaal Barcelona won met 6.781 duiven.

Winnaar verkocht voor 10.000 gulden...
In 1971 bracht voor de derde keer een Nederlander zijn naam op de erelijst van de internationale winnaars. Dat was het frele doffertje van Jeu Huls uit Maastricht die in de achtervlucht een der zwaarste Barcelona-vluchten uit de geschiedenis won met een verzengende hitte en noordenwind. Desondanks was het de eerste duif die van het concours gemeld werd. De winnende duif vloog 7.384 duiven op achterstand. Wim Pollmann uit Arnhem kocht hem toen voor... 10.000 Nederlandse guldens. Die bedragen zijn nu echter anders geworden.

Natuurman Jos Carlens
In 1973 kreeg internationaal Barcelona met de Belg Jos Carlens uit Zepperen een groot Spanjespecialist op het erepodium met zijn “Monalisa”, de wonderfee die ruim 8.000 concurrenten haar poepertje liet zien. Carlens was de man van puur natuur en een Spartaanse methode. We waren direct ter plekke na zijn grote triomf in gezelschap van fondcrack Thei Degens uit Heerlerheide, destijds een grote vriend van Carlens. Het was ook in 1973 toen Adrianus en Antoon v.d. Wegen uit Steenbergen nationaal Barcelona wonnen met een superduif tegen 1.001 duiven. Daarna kwam de grote doorbraak van het onvolprezen v.d. Wegen ras.
In 1976 werd internationaal Barcelona gewonnen door een melker die jarenlang furore maakte op de Spanjevluchten. Dat was wijlen Roger Florizoone uit Nieuwpoort aan de Belgische kust. Het was een loodzware wedstrijd met een enorme hitte en kopwind. Met 11.016 duiven werd toen een nieuw deelname record gevestigd. Ik ben met Arnold Hendriks het vliegend wonder van de kust gaan bekijken. Het was een der mooiste Spanje vliegers die we in de handen hebben gehad. En in dat jaar begon ook de niet te stuiten opmars van de gebroeders Andre en Piet Kuypers uit Neer toen ze onder tropische temperaturen van 40 graden nationaal Barcelona wonnen. Daarmee begon hun triomftocht van jaren op Barcelona. De eenvoudige arbeiders uit Neer zijn nu al een levende legende door de uitmuntende prestaties van de Spanje vluchten en de onbegrensde erfelijke kwaliteiten van hun duiven.

Luxemburgse winnaar
In 1977 won voor de eerste keer in de geschiedenis een Luxemburger. Dat was Raymund Cristen en zijn duif klopte 10.502 concurrenten. De triomf van de eenvoud mag men de internationale zege in 1978 van de toen 78-jarige Jean Grijspeerdt noemen uit het pittoreske Belgische dorpje St. Elooi. Want hij bezat totaal slechts 35 duiven toen hij de Spanjevlucht won.

Winnaar op een onmogelijke afstand
In 1980 werd het haast onmogelijke waar gemaakt. Jo Hendriks uit het verre Teuge in Oost Nederland werd internationaal winnaar op een afstand waarvan men gedacht had dat hier nooit een duif van Barcelona kon zegevieren. De coryfeeën van de Spanjevluchten moest echter buigen voor het geweld van zijn kras weduwnaar die 13.666 medestrevers op afstand vloog. Op liefst 1.250 km. hadden de mysterieuze krachten van een wedstrijdduif gezegevierd. De triomf van Hendriks zal in de gouden annalen van de Barcelona historie worden opgetekend als een der mooiste. De winnende duif had v. Wanroy bloed in de aderen.
In 1981 kreeg het met fondroem overladen Steenbergen de tot dusver enige internationale winnaar van Barcelona met Cor Willegers. Zijn frele duivinneke versloeg 12.202 concurrenten. Het was een ongekende triomf van een kleine melker. Een jaar later waren we in Puurs tussen Antwerpen en Brussel bij de gebroeders Peersman die internationaal Barcelona anno 1982 wonnen met 15.605 duiven. Het was een donkere weduwnaar van het oud ras Stichelbaut. De nationale zege in Nederland ging toen naar wijlen Albert en Willy Simons in Roosteren met een kleinzoon van het onvolprezen “Oud Doffertje” van Adrianus en Antoon v.d. Wegen uit Steenbergen. Simons vond zijn duif op het hok en verloor de internationale zege op luttele seconden. 1983 was het jaar dat ik voor het Limburgs Dagblad mee ging met het konvooi naar Barcelona om iedere dag verslag te doen over het wel en wee van de Spanjevliegers. Het dagboek daarvan hebben we altijd bewaard. Een blauwe doffer van de destijds sterk spelende Belgische apotheker Paul Gilmont uit Houdeng won toen het internationale concours. Het was een duif uit de lijn van zijn stamduiven die van de beste Barcelona spelers van de vorige eeuw kwamen namelijk Andre Vanbruaene uit Lauwe en Gorin uit Ramignies.

Vanbruaene twee keer winnaar
In 1984 ging de naam van Andre Vanbruaene uit Lauwe weer over ieders lippen toen hij voor de tweede keer internationaal Barcelona won met 13.000 duiven. Het was een vlucht met een verzengende hitte en oostenwind. Vanbruaene klokte zijn weduwnaar om 9.45 uur op 1.045 km.. Het was een ongekend succes. Daarna behoorde “Mister Barcelona” jarenlang tot de smaakmakers van de prestigieuze Spanjevlucht. Op de moordende Barcelona van 1987 toen Cretien Vanoppen zegevierde klokte hij tegen 21.545 duiven een superuitslag met 101-157-163-217-260-273-313-1.847. 8 van 8 ! Vanbruaene en Demaret zijn tot dusver de enige die twee keer internationaal Barcelona wonnen.

Drama...
De Barcelona van 1985 is er een met dramatiek. De toen 24 jarige Cees Boeters uit Kwintsheuvel had vergeten zijn internationale poulbrief (dat was toen niet verplicht) in te vullen en dat kostte hem de zege. Zijn blauwe nestdoffer won op een jong van 20 dagen wel het nationale concours met 4.505 duiven. Jozef en Filip Vervisch uit Kortrijk gingen toen met Fortuna aan hun zijde met de internationale eer strijken.

Zwaarste Barcelona
In 1987 vond wellicht de zwaarste Barcelona plaats uit de historie. Een vlucht met de koperen ploert op zijn best aan de hemel en een moordende wind pal op kop gedurende de hele race. Het werd dan ook een grote uitputtingsslag. De Spanjevliegers stonden bijna stil in de lucht. Een doffertje dat men gemakkelijk in een bierglas kon stoppen won de slopende race aan slechts 803 meter. We hebben direct na de vlucht de mus in onze pollen gehad. Maar dat doet niet af aan zijn bewonderenswaardige prestatie. Gelukkig bestaan er geen duivenkenners... De winnaar was van Neerlands bloed en had fondcracks van v.d. Wegen en Gebr. Kuypers in de afstamming staan via Albert en Willy Simons uit Roosteren en Th. en N. Peeters uit As. Het gouden bloed van de krachtpatser stroomt nu door vele fondcracks. Goed Barcelonabloed verloochent zich immers nooit... De kleine melker Cretien Vanoppen uit Alt-Hoeselt in Belgisch Limburg was de trotse eigenaar van het vliegende fenomeen en hij was het die de historische calvarietocht anno 1987 met 21.545 duiven op zijn naam schreef.
In 1988 ging de zo begeerde internationale eer weer naar een Nederlander. Dat was de sympathieke Wim van Leeuwen uit het Brabantse Hedel. Zijn winnende duif was de rapste van alle voorgaande Barcelona winnaars met een snelheid van 1393 meter en klopte daarmee 21.195 mededingers. De triomfator had bloed in de aderen van de tophokken Gebr. Kuypers en Marijn v. Geel. En dan komen we in 1990 bij Uwe en Raymund Hermes terecht in het verre Hamm Sieg in Duitsland. Hun rode duivin versloeg 28.128 duiven aan 952 meter. De duif was overwegend van het ras Kees de Groot, Steenbergen via Kees De Baat. Het was opnieuw een loodzware Barcelona en daarmee leverde de winnares een grootse prestatie op die marathon afstand.

Op de dag van lossing thuis...
In 1992 vond een historisch dag plaats in de geschiedenis van de Barcelona vluchten. Vrijdagavond 3 juli werd iedereen opgeschrikt door het grote nieuws dat er op de dag van lossing twee duiven waren thuis gekomen van Barcelona. De bekende Belgische fondspeler Eugene Pochet uit Wasmuel, in de walen, zat in zijn serre koffie te drinken en zag twee Barcelona vliegers op zijn hok neerstrijken. Hij klokte ze vrijdagavond op de dag van lossing om 21.19 en 21.27 uur op 1.011 km.. Zijn eerste duif maakte een snelheid van 1267 meter. Een orkaanstorm, na een onweer, had de duiven recordsnelheden doen maken. Direct na de succesvolle race waren we bij Pochet op bezoek en ontmoette daar ook de sympathieke Victor Vansalen, de Belgische grootmeester van de pen en bezielend auteur van o.a. het schitterende boek “Kampioenen Onthullen” dat ik reeds talrijke keren opnieuw gelezen heb en waaruit ik als duivenspeler zeer veel geleerd heb. Op die beruchte avond van Barcelona was Hein Brasse in Vaesrade in Nederlands Limburg vroegtijdig naar bed gegaan met een oog en een oor open en hoorde even na 1 uur in de nacht een duif tegen de pannen vallen en klokte rond die tijd. En ook dat is tot dusver in Nederland nog nooit voorgekomen. Hij werd echter geen winnaar. Die eer ging naar M. Biemans uit Teteringen wiens fameuze “Invincible Spirit” in de volgende vroege ochtend rond vijf uur arriveerde en een snelheid van 1290 meter maakte en daarmee internationaal winnaar werd tegen 27.158 duiven.

Duurste Barcelona duif
De inmiddels beroemd geworden “Invincible Spirit” van Biemans werd door Hermans Pigeons getransfereerd naar de Engelsman Masarella. Naar alle waarschijnlijkheid is hij met 350.000 gulden tot dusver de duurste Barcelonavlieger aller tijden.

Recorddeelname
In 1993 klonk het Wilhelmus opnieuw voor een Nederlander. Starspeler Jan Theelen uit Buggenum haalde genadeloos uit en won met zijn “Rikky” de 1e internationaal aan 1101 meter. De vliegende wonderfee uit Buggenum liet 33.145 duiven haar staartje zien en dat is dan meteen het rekord van het aantal deelnemende Spanjevliegers over alle jaren Barcelona. “Rikky” was – via de familie Bax – een inteeltproduct naar het vermaarde stamkoppel van de gebroeders Kuypers en verhuisde – via Jan Hermans – naar Luc Sioen en zijn toenmalige Taiwanese compagnon.
De Barcelona specialisten Remi, Carlo en Andre Gijselbrecht uit het Belgische Knesselare wonnen “hun” vlucht Barcelona in 1995 met de “Laureaat Barcelona” een product uit hun gouden Vanbruane-stam. De triomfator versloeg 20.925 concurrenten en het was de kroon op jarenlang topspel van Barcelona.
Het bekende duo Willems-Thoné uit Eisden in Belgisch Limburg kraaide victorie in 1996 met een duivin op weduwschap. Ze won internationaal Barcelona aan 966 meter en 20.129 duiven. De kleine melker Valentin Van Heusden uit Diepenbeek gaf de Belgische vlag weer kleur op internationaal Barcelona ’97. Het was een loodzware race want zijn duif vloog amper 896 meter en klopte daarmee 24.908 kandidaten.
In 1998 is Duitsland weer aan de beurt. Het bekende hok Kipp en Zonen uit Althornbach bereikte een absoluut hoogtepunt met de internationale zege van Barcelona aan 1139 meter en 24.139 duiven. Het is een van de mooiste Barcelona winnaars wat we ooit gezien hebben. Hij had overigens ook nog Nederlands Aarden bloed in de aderen.

Oudste winnaar ?
Een zevenjarige nestduivin van Joop Torreman uit het Nederlandse Rockanje won op fabelachtige wijze het internationale concours van 1999 met 28.095 duiven aan 1124 meter. Het is wellicht de oudste duif die van Barcelona heeft gezegevierd. In haar afstamming staan twee beroemde Nederlandse duiven het “Oud Doffertje” van A. v.d. Wegen en de “Sterke” van v.d. Slik.

Vier keer Nederland op rij
Vier keer op rij won een Nederlander internationaal Barcelona. Het begon met Torreman in 1999 en in 2000 was het de bekende Nederlandse Combinatie Houtekamer uit Oud Sabbinge die hun sterk seizoen schitterend bekroonde met de internationale triomf. Het was een nestduivin die tot dit huzarenstukje kwam aan 1245 meter en 28.597 duiven achter zich liet.
De internationale winnaar van 2001 was een melker met een klein hokje duiven op een paardenschuurtje van 2 bij 1.50 meter. Dat was S. Heymann uit het Nederlandse Beesel wiens nestduivin bij het krieken van de dag arriveerde met een snelheid van 1371 meter. Het goudklompje uit Beesel versloeg daarmee 25.760 concurrenten. Heymann bewees dat men ook internationaal Barcelona kan winnen zonder een villa vol met duiven. Zijn triomf is dan ook een grote reclame voor Barcelona geweest. In 2002 zorgde de Nederlandse combinatie Gardien R.B.B. uit Maasdijk voor een complete sensatie door met hun rode duivin internationaal Barcelona te winnen tegen 26.928 duiven. Op het hok waar de duivin triomfeerde was nog nooit gepoetst. Ook dat kan ! In 2003 waren het de bekende gebroeders Fauche uit het Belgische Warlet die met hun geschelpte duivin internationaal Barcelona wonnen met 20.204 duiven. Hub Vrosch en Mia Meijers uit Heerlen zegevierden op internationaal Barcelona 2004 in Nederland. Hun “Barcelona Rambo” soleerde en klopte 24.913 concurrenten in de vroege ochtend.

Eerste Franse zegepraal
Cyrille Schaschkow uit Wiesviller haalde in 2005 eindelijk de eerste internationale zegepraal voor Frankrijk binnen. Zijn winnende duif versloeg ruim 25.000 concurrenten. De bekende Nederlander Gerard v. Tuyl uit Hellouw werd winnaar van de editie 2006 met 22.887 duiven.

Snelste aller tijden...
Het sterke fond duo Menne en dochter uit het Duitse Hamminkeln klokte met 1462 meter in 2007 de snelste Barcelonaduif ooit. De winnares werd reeds in de vroege ochtend om 5.42 uur geklokt op 1200 km., een der verste afstanden.
Danny Vangenende uit Smetlede vond zijn duivin in 2008 slapende op het hok en constateerde om 5.41 uur maar werd met 1357 meter toch internationaal winnaar. Een puike prestatie was die ook van het Nederlandse duo W. en M. v. Houten uit IJsselstein in 2009 met de eerste internationaal op 1205 km. aan 1068 meter.
De Duitser Burkhard Heller uit Eschweiler, aan de Nederlandse grens, was in 2010 de laatste naam die bijgeschreven werd aan de indrukwekkende erelijst van internationale Barcelona-winnaars. Zijn winnende duif werd geklokt om 11.01 uur en maakte 954 meter op 1.098 km..Grote uitblinkers in deze zware wedstrijd waren Ber Willems en zoon uit Eisden met hun maat Peter Wijnants die in de stijl van grootmeester Andre Vanbruaene in zijn beste dagen speelden met 9-10-12-51-76-123, enz. en de Pyreneeën Express van Eisden denderde voort...

FONS van OPHUIZEN

En de Spanjevliegers staan weer voor een zware opgave. Al direct na de start worden ze met de Pyreneeën geconfronteerd. En op en rond dit monstergebergte loeren de roofvogels. Achter de Pyreneeën wordt het peloton uit elkaar geslagen en moet er vaak bij een verzengende hitte geknokt worden voor iedere meter. Drinken na uren vliegen onder een brandende hemel is dan onvermijdelijk. De ervaren fondratten verstaan echter de kunst van het vliegend drinken in stromende riviertjes. Dan begint de finale van Barcelona en iedere meter is dan een kilometer. De vermoeidheid slaat meedogenloos toe. Dan scheren de Spanjevliegers over huizen en velden. Vanuit het dal tillen ze zich dan weer met grote moeite over de heuvels en dat betekent steeds aanzetten tot een extra krachtsinspanning. Barcelona is afzien tot de laatste meter. Ook al staat de wind van achter. De race vanuit de catalaanse hoofdstad mag dan ook gezien worden als de zwaarste van alle vluchten. Vrijdagmorgen begint de krachtpatserij weer in het luchtruim over vele moordende kilometers.

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages