Weer een leuke happening bij “ Simons & zonen” in Ransdaal!

Praten of schrijven over het bestaan van het “ Duivenkweekcentrum Limburg of over de  Groot en kleinhandel in duivenvoeders” van de gebroeders Simons & Zonen in Ransdaal is het zelfde als een open deur intrappen. Het zijn weinige duivenliefhebbers in Nederland die niet op de hoogte zijn wat daar in Ransdaal niet gebeurd ?  Om maar te zwijgen over de successen wat ze met hun duiven elk seizoen weten te behalen. Hoe wordt je anders een bekende duivenmelker? En heel bijzonder is de manier waarop de gebroeders Simons & Zonen de winnaars van “Limburg Totaal en de Stichting Fondduiven” huldigt. Een ware happening! En vooral  omdat de alom bekende dierenarts Dr. Henk de Weerd daar altijd bij aanwezig is. Het is een weten dat deze wonderdokter van duiven een dependance heeft in de zaak bij Simons en er regelmatig consult houdt. Vele liefhebbers, en vooral de winnaars, die zijn bij hem vaste klant en slaan zijn goede raad niet in de wind als het gaat om de duiven gezond te houden. Op donderdagmiddag van 3 oktober mochten weer een aantal vedetten meemaken dat ze door die  beroemde duivendokter een veer op hun hoed kregen gestoken. Een huldiging die ze weer niet gauw zullen vergeten. Bij het feilloze af! Ondanks dat een stagnatie in het wegverkeer de oorzaak was dat Dr. de Weerd een weinig later arriveerde, kon dit de pret niet drukken. Maar dat wachten werd in grote mate gecompenseerd in een gezellig samen zijn met koffie en vlaai en ‘n broodje gezond. En natuurlijk met de nodige vertelsels over de gang van zaken in het afgelopen seizoen. Ieder had zijn eigen verhaal te doen en ook iedereen had daar oren naar. En het attractieve ervan dat was dat niemand zijn plaats kende die hij behaalde. Elke winnaars en sterspeler kreeg van de dokter een handdruk met de woorden dat ze trots mochten zijn over het behaalde succes in het voorbije seizoen. Dat waren geen holle woorden maar woorden die betekenden dat ze tot de absolute duiventop van Limburg behoorden.

En zo begon hij bij Fred Keersemeeckers uit Itteren die zich weer grandioos manifesteerde op de vlucht van Chalons en Champagne op 29 juni en van Orleans op 16 september. Op die genoemde vluchten was hij niet te kloppen. Zo won hij niet alleen Orleans, maar wist het zelfs klaar te spelen om op Chalons bij Limburg Totaal met Goud-Zilver en Brons het hele podium te bezetten.

 

En weer goed in de kijker vlogen zich ook G.Lindelauf & Zoon uit Vijlen. Deze vedetten die waren zo als gewend ook het afgelopen seizoen weer zeer succesvol. Op de vlucht Chalons van 5 mei tegen bijna  11.000 duiven wonnen ze de 1e en de 7e prijs in de top tien en in het ganse 20 prijzen om dat op Melun van 19 augustus over te doen met de 1e en de 2e prijs en totaal 26 prijzen. Een prestatie die moeilijk is na te doen.


Lovende woorden waren ook voor Cor Jacobs uit Heinsberg? En niet zo weinig! Deze haalde het kunststuk uit om Internationaal Marseille te winnen. Met een deelname van 10.029 duiven in een moordende Marseille beet zijn kras doffer de spits af en vergaarde voor Cor Jacobs onvergetelijke roem. Zijn overwinning staat voor eeuwig in de boeken.


En Dennis Veugelers, met z’n vader Peter, uit Nieuwstadt die werden ook bij de hulde betrokken. De paternoster uitslagen die Dennis in 2019 weer wist te behalen die zijn weer veelvuldig geweest. Op prestatiegebied is Dennis een absolute kei en zijn slechte seizoenen die zijn heel sporadisch. Met een hok vol met duiven, die van ras en stand zijn, speelt hij regelmatig  de sterren van de hemel.


Datzelfde doet ook Jean Hornesch uit Cadier en Keer. Een liefhebber wiens naam ieder seizoen weer op veler lippen ligt. Jarenlang is deze halve fond kampioen een speler van grote allure. Op provinciaal gebied en bij het sterke spel van de Wefo is hij een topper van formaat waar hij dikwijls uitslagen maakt waarvan de concurrentie staat te bibberen. Hoewel zijn spel met de jonge duiven in het afgelopen seizoen niet aan zijn wens voldeed is het wel zeker dat men van deze Hornesch in 2020 weer iets gaan beleven.


Dat mag ook worden gezegd van Frits Paulssen uit Linne die bij lange na niet een onbekende in de duivensport is. In het afgelopen seizoen heeft Frits met goede uitslagen weer bewezen een ware kampioen te zijn. Hij laat de mand de grootste selectie doen, een selectie die zwaar is en waar alleen de allerbeste duiven mogen overblijven. Hij is er altijd op uit om iets goeds bij te halen maar als ze niet voldoen dan vliegen ze er net zo snel weer uit als ze erin kwamen. Sportiviteit staat bij Frits boven in zijn vaandel geschreven en met deze eigenschap en zijn strek spel is hij een kampioen met een grote K.


Onder het duivengezelschap bevond zich  ook een zuiderbuur en dat was Valere Smeers uit het Belgische Bilzen. Ik kreeg toegefluisterd dat hij in duivensport een naam heeft die al jaren een begrip is in Bilzen en omstreken en dat zijn spel met de medische begeleiding en het systeem van “ Belgica de Weerd” met sprongen vooruit is gegaan.

 
En zo werden de genoemde liefhebbers deze middag weer eens herinnerd aan het afgelopen seizoen en in het zonnetje gezet. Namens deze topspelers mag ik dank u wel zeggen en lof toezwaaien aan Dr. De Weerd en de Gebroeders Simons & zonen voor de  organisatie van het evenement. Het zijn deze die het de liefhebbers op deze middag weer bijzonder naar hun zin hebben gemaakt. En ik, de schrijver van dit verslag, was zeer vereerd dat ik bij dat voorname gezelschap mocht zijn. Het was tof!

 

Pie Schepers