Ide Hoefs te Rekem (België) deelt de lakens uit.

Wint Nationale Vierzon tegen méér dan 26.000 duiven.

Sinds Ide Hoefs uit het Belgische Rekem met zijn duiven bij het Samenspel Maaskant in Stein aan de wedvluchten deelneemt is hij een topper. In al die jaren is hij nadrukkelijk in het nieuws gekomen door zijn opzienbarende prestaties die hij wist te behalen op de vluchten van de halve fond. Deed hij mee, dan was het ook raak. Practisch in elke vlucht kwam men, in het begin van de uitslag, de naam van Ide Hoefs tegen. Of het nu een vlucht was van 150 of ene van 450 kilometer, steeds pronkte zijn naam in het snuitje van de lijst. En dat is wat telt en waar de aandacht aan geschonken wordt. Door overwinningen en vroege prijzen te  behalen die brengen de liefhebber in kwestie naam en faam. En dat is van toepassing op Ide Hoefs. Dit seizoen was hij ook weer een absolute uitblinker. Maar dat hij de allergrootste uitblinker zou gaan worden op de Nationale Vierzon met liefst 26.150 duiven in het concours, dat had hij allerminst gedacht. De laatste vlucht van de oude duiven op de halve fond heeft Ide iets gebracht waar hij zelf het onderste boven van is geweest. Je moet het meemaken om in die toestand te geraken zegt hij. Een klein beetje heeft schrijver dezes zijn euforie meegemaakt. Op het hardst in ons duivenlokaal ook nog mee gezongen:  “Zo’n goeie hebben we nog niet gehad”. Omdat de overwinning van Ide ook een beetje de overwinning van het samenspel is. Het steelt immers de trots om een Internationale winnaar in het ledenbestand te hebben. Daar is trouwens ook op gedronken geworden. Nadat de modules waren uitgelezen is er een feestje gebouwd. De kurken knalden! Met als middelpunt natuurlijk de hoofdpersoon de 50 jarige Ide Hoefs. Voor hem was Vierzon een vlucht om van te dromen. De temperatuur was zacht en er blies een zachte kalme wind. Al vroeg in de ochtend scheen hier een mild zonnetje en de lucht was klaar en helder. Maar dat moet niet overal zo zijn geweest. Er moet wel ergens op de vluchtlijn een storing zijn geweest, daar de jonge duiven te Chalons pas om 09.30 uur groen licht kregen. Enfin, daar ter plekke in  Vierzon was het wondermooi. Blauwe lucht en met een zicht tot aan het einder. En de liefhebbers hier aan het thuisfront, die hadden al gauw hun mening klaar. Gezien de weersomstandigheden wekte dat bij hun het vermoeden dat het een snelle vlucht zou worden en dat de prijs kamp vlot zou verlopen. Maar dat was toch wat te gauw. Het duurde toch wel een uur en ’n kwartier eer alle prijzen uit de pot waren bij het concours SMM.  En de man die het eerste aan de bak kwam dat was dus Ide Hoefs te Rekem. Om 14.35.37 uur kreeg hij de schrik op zijn lijf. Omdat zijn 3e getekende, de 8/1350712 over de antenne schoot.

Nationaal Vierzon, normaliter een van de vluchten waar doorgewinterde duiven hun kunsten kunnen etaleren. Alle bewondering voor de duiven die hun tegenstanders achter, soms ver achter zich weten. Toen zaterdag 3 augustus de duiven te Vierzon met een kalme wind te Vierzon werden gelost wisten de deelnemers bij het SS-Maaskant dat een van de kanshebbers voor de overwinning in België gezocht moest worden. En wel bij Ide Hoefs in Rekem. Ide had 15 duiven mee en volgens de berekening van iedereen moesten er rond 14.30 uur duiven zijn.

En  blijken zou dat het 5 minuten en 37 seconden later bij Ide Hoefs raak was. Alle deelnemers in de concoursen waar Ide Hoefs ingeschreven staat die weten dat hij altijd mee doet voor de eerste prijs. Sinds hij lid is bij het SS-Maaskant heeft hij tientallen overwinningen behaalt. Zo ook won hij diverse keren bij de Wefo en Provinciaal ook nog. En als klap op de vuurpijl wint hij nu deze Nationale Vierzon. En hoe? Liefst 26.150 nationale duiven die kregen het nakijken. De deelnemers boven de Moerdijk die hebben op deze vlucht met Ide kennis gemaakt. Zo ze in het noorden van het land nog niet wisten wie Ide was, dan weten ze het nu heel zeker. De naam van IDE HOEFS gaat de boeken in als Nationale Winnaar.  De doffer 8/1350712 die als 3e getekende de mand in ging heeft al menig prijsje voor Ide verdiend. Dit seizoen als jaarling won hij;

1e Nationaal Vierzon           26.151 duiven    1e  SSM

11e   NPO     Mont Lucon     4.201 duiven     4e SSM       

28e   NPO     Rethel            17.242 duiven      2e SSM

60e   NPO     Sens               10.572 duiven      2e SSM

89e   NPO     Chalons           5.672 duiven      5e SSM

72e   NPO     Rethel            11.086 duiven      7e SSM

                     Chimay               222 duiven      9e SSM.

Zijn “712”  is dus een crack. Zonder meer! Een doffer die meer dan zes en twintig duizend duiven het nakijken geeft dat is een “supercrack” . De prijzen die hij won die zeggen de waarheid. Maar de doffer “712” die heeft ook ouders  met blauw bloed. Sterk bloed heeft hij in zich van zijn Orleans duiven. Zijn overgrootvader is “ Den Orleans “ B 96/5227073 < 1e provinciaal tegen 26.595 duiven met nog 5 x 1e prijzen> en de grootvader is de “Zoon Orleans B07/ 5066746.  En de kwaliteit van moeders kant zit er ook duchtig in. De moeder van de “712” die maakte het ook goed bont. Het is de beruchte duivin  13/5140260 met 1e prijs Charleville, 1e prijs die maakte het ook goed bont. Het is de beruchte duivin  13/5140260 met 1e prijs Charleville, 1e prijs Lorris, 1e prijs Reims, 1e prijs Sezanne, 1e prijs Mont Lucon. Ze was de schrik bij het SS-Maaskant. De hele stamkaart van de winnaar die bulkt van de kwaliteit. Gezien de genen die hij in zich heeft kan het niet anders dat de 1350712 van Ide Hoefs alles in de vernieling vloog. Het is een mirakel! Met Ide Hoefs heeft het SS-Maaskant een klant die het peil van de club op een hoog niveau brengt. Het is al helemaal niet vreemd meer dat een liefhebber van dit samenspel elk jaar het provinciale ofwel het nationale podium haalt. Nu is dat Ide , die met goeie duiven op een perfect hok, en die prima verzorgd worden dit Nationale concours naar zijn hand wist te zetten en met zijn uitslag van 1-28-521-1668-2825-6135.  Hoewel zijn verzorging aan de duiven niet slaafs is. Zijn werk als operator bij het fabriek  Celanese te Lanaken, waar hij wisseldiensten draait, die geven hem niet de gelegenheid om zijn duiven op vastgestelde uren te verzorgen. De duiven die moeten zich aanpassen aan zijn werk en aan waar hij zelf zin in heeft. Wel weet Ide donders goed, dat zonder topconditie en dat men alleen krijgt als de duiven helemaal niks mankeren, geen succes te behalen is. Ide behoort dus niet tot de categorie liefhebbers, die zeggen dat ze de dierenarts niet eens weten te wonen. Maar rijk worden die ook niet van hem. Zijn systeem van verzorging daar wijkt hij niet vanaf en de resultaten bewijzen al jaren lang dat het een succesvolle methode is, al stelt Ide dat goede duiven de belangrijkste basis van zijn succes is. Ide hijgt nog na als hij vertelt over de fenomenale gebeurtenis die hem op zaterdag 3 augustus overviel. Een grote emotie!

 

Pie Schepers.

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages