Stichting Fondduiven.nl

Welkom bij Stichting Fondduiven.nl

Nu online op fondduiven

We hebben 320 gasten en geen leden online

top

nlzh-TWenfrdeitjaptrues

 

Grootmeesters uit de boeken der herinneringen van de duivensport.

 

Duivensport kent nauwelijks of weinig geschiedkundige informatie over het ontstaan van onze hedendaagse postduif en van de grondleggers van onze huidige duivenrassen. In o.a. het boek “de Postduif van A-Z” van C.A.M. Spruijt uit Gouda wordt het ontstaan van de duivensport in België en Nederland in het kort beschreven. In België is de duivensport ontstaan omstreeks de jaren 1810. Toen werd er al met duiven gevlogen in wedstrijdverband. Weliswaar waren dit kroppers die op korte afstanden werden losgelaten. Later ontstond er een postduivenras welke uit een drietal loten bestond, n.l. het Luikse kortbek ras, de Antwerpse vogel en de Gentse duif. In Nederland dateert de postduivensport van omstreeks 1840. Verder is er van Nederlandse grondleggers weinig of niets vastgelegd of nauwelijks iets terug te vinden. Na de tweede wereldoorlog verschenen er een aantal boeken over bekende Nederlandse fondrassen, zoals van der Wegen, Aarden en Van Wanrooy. De ons allen bekende “Reinaart de Vos” ofwel duivenkroniekschrijver en auteur Piet de Weerd beschreef in zijn boeken in een unieke stijl over de oude Belgische rassen en hoe ze tot stand kwamen.

 

 

In België verschenen uit de hand van Jules Gallez uit Meulebeke, directeur-hoofdopsteller van de Belgische Duivensport, “De geschiedenis van de Belgische Reisduif” in een zevental leerzame boekdelen. Naast beroemde Belgische orgineduiven beschrijft hij ook de grondleggers van vele bekende duivenrassen waarvan de roots van onze hedendaagse postduif nog terug gaan. Denk maar aan een Wegge, Ulens, Grooters, Hansenne, Horemans, Havenith, Hermans, Delbar Stichelbout, Vander Espt, Bricoux, Bostijn, Janssen, Tournier en nog vele, vele anderen meer. Hun duiven werden soms al deels tijdens hun duivenloopbaan ofwel na hun dood publiekelijk verkocht en zodanig over de gehele wereld verspreid. Hun duiven lagen of liggen nog aan de basis van onze huidige duivenpopulatie en zeker bij de hokken welke al jaren uitblinken op de grote fondvluchten.

Wellicht interessant voor de lezers om op de site “Fondduiven” iets meer te gaan vertellen over deze grondleggers ofwel grootmeesters van de duivensport. Wij zijn gaan snuffelen in de soms vergeelde boeken om informatie over deze grootmeesters van het verleden te vinden en te verzamelen voor onze lezers. Soms vergeten wij al te makkelijk dat het juist deze liefhebbers zijn geweest welke voor de basiskwaliteit van de huidige duiven hebben gezorgd. Weliswaar worden ze haast niet meer in de pedigrees van onze hedendaagse duiven teruggevonden, doch als men terug zou gaan zoeken in de tijd dan komen we zeker een of meerdere van deze namen tegen.

We gaan er in de komende tijd enkele van deze grondleggers van de duivensport aan de lezers voorstellen en trachten een beeld mee te geven hoe deze liefhebbers hun duivensport beleefden en wat ze voor de evolutie van ons duivenras hebben betekend.