Stichting Fondduiven.nl

Welkom bij Stichting Fondduiven.nl

Nu online op fondduiven

We hebben 319 gasten en geen leden online

top

nlzh-TWenfrdeitjaptrues

 

Michel Descamps - Van Hasten uit Lauwe

 

In de vorige aflevering hebben we iets verteld over de oorsprong en de opbouw van het wereldberoemde ras Stichelbaut uit Lauwe. In het derde deel van dit drieluik, n.l. de voortzetting van het ras, plaatsten we de naam van Michel Descamps - Van Hasten eveneens uit Lauwe. Hij zou het ras Stichelbout naar een ongekende hoogte hevelen en er voor zorgen dat dit ras niet in de vergeethoek terecht zou komen. Ook andere liefhebbers zouden naar de top van internationale duivensport groeien door het ras Stichelbout in te voeren, rechtsreeks dan wel via Descamps - Van Hasten. Zij zorgden er mede voor dat het ras Stichelbaut verspreid zou worden over de gehele wereld. We nemen er enkele van hen in het kort mee in dit verhaal.

 

Michel Descamps - Van Hasten.

Michel Descamps geboren in 1911 in het dorp Lauwe, was is zijn jeugdjaren een verwoed wielrennen en een van de snelste op de pedalen als “onafhankelijke” en kon als een groot talent worden gezien. Toen had hij nog niets met duiven op al wemelde het dorp van duivensjarels en was er veel bedrijvigheid als er een wedvlucht was. Vele malen zag hij de duiven bij zijn overbuurman vallen als ze van de vlucht terug kwamen. De oorlog brak uit toen Michel amper dertig jaar oud was. Helaas kwam hij niet ongeschonden door deze oorlog heen. Hij werd door scherven getroffen bij een bombardement en werd ernstig gewond. Hij zat toen moreel diep in de put. Doch de buurman van recht-tegenover wist er raad op om hem weer zin in het leven te doen krijgen. Hij leerde hem roken, kaartspelen en duivenmelken. En deze overbuurman was niemand minder dan de beroemd geworden Aloïs Stichelbaut.

Tijdens en na de oorlog kreeg hij van Aloïs Stichelbaut zijn eerste duiven ten geschenke of geruild tegen iets ‘eetbaars’. Het was het neusje van de zalm. Helaas heeft Michel bij zijn begin van de duivensport weinig opgetekend. Hij was nog een groentje in de sport en besefte toen nog niet welke belangrijke rol hij zou gaan innemen in de duivensport en het verder uitbouwen van het ras Stichelbaut. Doch hij was er zeker van dat bij die eerste gekregen duiven afstammelingen zaten van de alom bekende basisduiven van het ras Stichelbaut, zoals “De Goede Bleken”, “De Goede Zwarte” en de “Opgeblazen”.

 

De voornaamste duiven welke van het hok van Aloïs Stichelbaut kwamen waren o.a.

- een Zwarte Duiver 60565-42 (niet nader aangeduid)

- een Zwarte Duivin 52098-43, uit de “Goede Zwarte” van ´34 met een dochter van zijn halfbroer de “Opgeblazen”,

- de Zwarte Witpen 1341803-45 (niet verder aangeduid)

- de “Crayonné”1341318-45, zoon van de “Goede Bleken” met een dochter van de “Goede Zwarte”

- “De Remie” van 1951 welke kwam van Remie Stichelbaut, broer van Aloïs, en welke ook de duiven van broer Aloïs bezat.

Een goudklompje als kweekmoedertje, waar bij Michel Descamps - Van Hasten alles om draaide, was een Zwarte Duivin 52098-43 (dochter Goede Zwarte).

Met de “Crayonné” heeft ze vooral schitterende kweek geleverd. Zij werden de ouders van o.a. “Het bekende “Kortpootje” van ’47 en de “Barcelona Duivin” van ’50. Beiden werden eveneens basisduiven bij Michel Descamps - Van Hasten.

 

Michel Descamps - Van Hasten (links).

De jeugdige Luc en Marc Vansalen (zonen schrijver Vic Vansalen) kijken belangstellend toe.

 

Zoals U hebt kunnen lezen uit het eerste deel, werd Aloïs Stichelbaut van een kruiser een z.g. ‘bloedkweker’ en werd er heel sporadisch iets bijgebracht. Hij koppelde de allerbeste tegen elkaar en keek hier niet naar een verwantschapsgraad. Het heeft hem geen windeieren gelegd. Michel Descamps - Van Hasten begon met de eerste Stichelbaut duiven aan een duivenmelkers loopbaan zoals er maar weinigen zouden kunnen volgen. Hij beleefde heel wat duivengenot met deze Stichelbaut duiven en net als zijn leermeester zou hij er jarenlang niet aan denken om ook maar een pluim bij te halen. Hij trok zich eveneens niets aan van de z.g. “bloedschendende paringen”. Zijn motto was ‘als je weet wat voor vlees je in de kuip hebt, moet je zorgen dat je de kwaliteit behoudt’. Hij kon het weten daar hij slager van beroep was. Interessant voor de lezer is de stamboom (zie verder) van de “Jonge IJzeren 3064724-57 (later aangekocht door Vereecke). Hierin zien we de voornoemde stamduivin meerdere keren terugkeren in de afstamming, zowel aan vaders- als moederskant.

 

Michel Descamps - Van Hasten was geen man die van ‘Barnum reclame’ hield en als hij al eens een ‘vendutie’ hield dan deed hij dit in zijn eigen omgeving i.p.v. in de hoofdstad. Zijn roem werd misschien minder uitgestraald dan dat zijn uitzonderlijke kwaliteiten van zijn ras, gesteund door fantastische uitslagen, deed veronderstellen.

Enkele van zijn bekendste vlieg duiven van die periode waren o.a.

-  “De Oude Bijter” van ’47 een fantastische halve fondvlieger en winnaar van diverse eerste prijzen.

     Is een volle broer van de “Wanus” (uit de zwarte witpen 803 van ’45 x zwarte duivin 904 van ’44)

-  “De Jonge Bijter” uit de “Oude Bijter” gekoppeld aan zijn eigen moeder, de zwarte duivin 904 van ’44.

     1e Prov. en 3e Nat. Carcasonne. De beste fondman van zijn generatie zoals er maar weinig gevlogen hebben.

-  “De Renaat” (zoon Jonge Bijter” ) 1e Nat. Montauban.

-  “De Oude IJzeren 704 van ’54 een fantastische vlieger met vele kopprijzen tot Perigieux. Stamt uit de “Wanus” x “De Angoulême Duivin” (1e Prov. Angoulême)

-  “De Jonge IJzeren 1e Nat. Libourne. Zoon van de “Oude IJzeren” x “Barcelona Duivin” van ‘50

-  “De Limoges” 1e Interprov. Limoges in ‘63

 

 

Bijzondere kweekduiven werden en waren o.a.

-  “De Oude Bijter” vader van o.a. het vliegfenomeen de “Jonge Bijter”

-  “De Kleine Crayonné” uit de “Bijter” en het “Kortpootje”

    Vader van “De Limoges”, “De Lange Crayonné”, het “Zwijn”, “De Witoger”, “De Lange Barcelona”

     enz.

-  “De Oude IJzeren"  )

-  “De Jonge Bijter”    ) zie eerder in dit verhaal.

-  “De Jonge IJzeren" )

-  “De Remie”van ‘54, zoon van de “Oude Remie” (Remie Stichelbaut)

-  “De Oude Kennedy” zoon van de “Jonge IJzeren

-  “De Barcelona Duivin” uit de “Crayonné” x zus van de “Bijter” Een onvergetelijke duivin welke naast haar vliegprestaties (o.a. 13e Prov. Barcelona – 81e Nat. in 1953) een hele serie extra duiven schonk.

 Zo zouden we nog wel even door kunnen gaan met het vermelden van talrijke andere duiven op het hok van Descamps - Van Hasten en mede bijdroegen aan de verspreiding van het Stichelbaut ras.

In de strijd om de kroon van de beste fondspeler in het West-Vlaamse heeft Michel Descamps - Van Hasten zich niet onbetuigd gelaten.

 

Zware tegenslag werd hem nochtans niet bespaard. In de winter van 1955 werden haast alle beste vliegduiven van 2, 3 en 4 jaar van de hokken aan de Statiestraat in Lauwe gestolen. Een stoutmoedige diefstal die de grootmeester op een laffe wijze van al zijn hoofdtroeven op de fondvluchten beroofde. Doch Michel ging niet bij de pakken neerzitten en wist op welke duiven in zijn kweekhok hij kon vertrouwen. Met de jongen, de jaarlingen en de kweekduiven liet hij zijn vakmanschap zien. In de drie daaropvolgende jaren werd hij 1e Fondkampioen van de West-Vlaamse Vereniging en tevens werd hij tot keizer gekroond. Het zou lang duren eer hij een opvolger kreeg in deze felbegeerde titel. In 1957 werd hij tevens 1e Fondkampioen van de Belgische Duivensport.

In 1960 won hij het kampioenschap van de Entente Belge en de daaraan verbonden wisselbeker van “Le Soir” en “De Gazet van Antwerpen”.

In het begin der 70er jaren bleven de prestaties onder de verwachtingen. Zijn trouwe helper Hector Maes was hem ontvallen en hiermede kwam aan de voorbeeldige zorg van de duiven een einde. Het ontbrak er aan regelmaat en de hokken waren niet geëigend voor een droge mestmethode. Het was op dat moment dat Michel besloot te stoppen met de activiteiten in de slagerij en zich weer met hart en ziel kon wijden aan zijn gevleugelde vrienden.

In die periode werd er een overeenkomst besloten met Camiel Donckels uit Wevelgem. Camiel Donckels stond beter bekend als kweker ondanks dat hij vaak zijn slag wist thuis te halen in de nationale wedstrijden. Hij was een levende encyclopedie van Belgisch meest beroemde rassen en een huisvriend van onder meer Stichelbaut, Labeeuw, Buysse, Cattrysse, van der Espt en vele andere beroemdheden. Ook was hij eigenaar van deze bloedstromen. Hij is altijd een groot bewonderaar geweest van de Stichelbaut duiven.

Camiel Donckels en Michel Descamps –Van Hasten waren onafscheidelijke vrienden en uit deze vriendschap kwam een akkoord tot stand voor het samenstellen van nieuwe kweekkoppels en het uitvoeren van kruisingen met de beste kwaliteit- en origine duiven. Het akkoord hield ook in dat Camiel Donckels hokverzorger werd van de kweekduiven van Michel Descamps – Van Hasten ondergebracht in Wevelgem.

 

Enkele van de duiven welke werden ingebracht voor een kruising:

-  twee duiven van Charles Vander Espt uit Oostende (ras Vander Espt, Delbar, Sion, Vander Velde)

- de “Coppi” van Remie Buysse uit Hooglede. (ras Vander Espt, Vander Velde, Delbar)

- de “Bufalo”, “Bartali”, “Vuile Barcelona”, “Klare Barcelona”, “Blauwe Duivin”, “Geschelpte

  Cattrysse”, “Blauwe Cattrysse” en de “Fijnen” rechtstreeks van de Gebr.

  Cattrysse uit Moere. (lijn van o.a. de Witterug, Draaier, Wittebaard, Wittentik, Trimard, Bulte,  de 45 enz.)

- “De Jonge Cahors”, “De Zwarte” en “Nestzuster Penne” van Daniel Labeeuw uit Bissingen” (ras Stichelbaut, Vander Espt, Descamps - Van Hasten en Cattrysse)

- “Geschelpte Witpen” van Leopold Bostyn Moorslede (ras Devriendt, Cattrysse, Labeeuw)

- De zuivere oude Stichelbaut van Frans Cloots eveneens uit Lauwe.

Hieruit kan men afleiden dat er zorgvuldig te werk werd gegaan met het inbrengen van nieuwe duiven. In het vermelde ras zien we maar enkele namen terug keren en wel deze van de beroemdste liefhebbers uit die tijd. Tevens duiven welke al hadden aangetoond dat ze z.g. ‘pakten’ op het ingeteelde “Stichelbaut” ras.

 

Zoals Gerard Vanhee het ooit verklaarde:

“Alle beroemde hokken van vroeger en nu, zijn verwant aan dezelfde familie. Het is nutteloos tijdverlies te kweken uit duiven die we niet kennen!”

 

Stamboom "Jonge Ijzeren"

 

Het Stichelbaut ras is steeds in de actualiteit gebleven, mede door de inbreng van het hok Descamps – Van Hasten. In de 70er jaren meer dan tussen 1945 en 1969. In de periode tot aan 1969 kon men nog makkelijk aan de zuivere Stichelbaut duiven komen, doch eenmaal er in 1970 een licht oprees dat de zuivere Stichelbaut duiven nog maar op één hok aanwezig waren ontstond er een ware run op deze duiven. Het plotse zoeken naar de Stichelbaut duiven was een gevolg van het uitermate sterke spel van b.v bij Gerard en Michel Vanhee, Jerome en Roger Vereecke, Leopold Bostyn, Daniel Labeeuw en velen meer.

 

Liefhebbers welke de Stichelbaut duiven, rechtsreeks bij Aloïs Stichelbaut dan wel bij Michel Descamp – Van Hasten wisten te verkrijgen en deze met hun eigen duiven kruisten kwamen al snel achter de waarde van dit sterk ingeteelde ras. We laten er enkelen in vogelvlucht passeren en lichten er iets uit wat aangeeft dat ze er heel veel succes mee kenden.

In een willekeurige volgorde waren het o.a.

 

       *      Daniel Labeeuw uit Bissigem (later de zonen Andre en Frans). Labeeuw was een vriend van Aloïs Stichelbaut en Michel Descamps en reeds voor de oorlog kwamen er al duiven van dit ras naar Bissegem. Een van de bekendste duiven bij Labeeuw was de “Zwarten” van 1947. In 1949 won hij de 1e Nat. Chateauroux. Heden ten dage is het Frans Labeeuw welke het soort van zijn vader nog steeds voortzet. Het Stichelbaut ras zorgde voor wereld bekendheid van Labeeuw en ook hier haalde men de Stichelbaut duiven voor versterking.

    

       *        Leopold Bostyn Moorslede was evenals Aloïs Stichelbaut werkzaam in de vlasbusiness en Bostijn hielp Aloïs Stichelbaut wel vaker als het niet zo vlotte in het bedrijf. Zij ruilden reeds voor de oorlog duiven uit. Uit de “Ouden Bleken” Stichelbaut kweekte Pol Bostijn zijn “Bolle” van 1944 een betere heeft er wellicht nooit gevlogen. Hij won o.a. 4e en 7e uit Bordeaux, 2e Nat. Libourne, 3e Nat. Pau, 8e Poitiers enz. Bostijn zou deze 50% Stichelbaut doffer terugkoppelen aan zuivere Stichelbaut duiven en zo zou er een Stichelbaut cultuur ontstaan op zijn hokken die hun stempel drukten op de uitslagen van na de oorlogsjaren. Zo was de “Jonge IJzeren” grootvader van de alom bekende “Pasport” van Bostijn. Ook “De Sproete” van Daniel Labeeuw (Stichelbaut)  droeg zijn steentje bij.

 

       *      Gerard en Michel Vanhee Wervik. Op hun kweekhokken ontstonden lijnen van beroemde duiven waarvan er hun oorsprong vonden bij duiven van Michel Descamps – Van Hasten. Zo b.v. de “Atoomvliegers” die hun oorsprong vonden bij de “Remi” van Descamps – Van Hasten. De “IJzeren” familie gaat weer terug naar de “Oude IJzeren” van ’54.

 

          *     Jerome en Rogeer Vereecke uit St. Louis Deerlijk hadden reeds geruime tijd de geweldige prestaties van de “Jonge IJzeren” van 1957 van Michel Descamps – Van Hasten gevolgd en besloten in 1965 om hem voor een dik pak franken aan te kopen. In zijn topjaar 1960 won de “Jonge IJzeren” de 3e Nat. Bordeaux (2350 d), 11e Nat Dax (807 d), 1e Nat. Libourne (1080 d)  en werd Asduif van België en kampioen van de Entente Belge.   Bij de Vereeckes zou hij een nog jaren een hoofdrol gaan spelen op het kweekhok.

 

          *     Ons aller bekende Piet de Weerd, die stad en land afreisde om de beste duiven, vond ook de weg naar Lauwe en kocht er de “Jonge Bijter” 48-3171850 uit de “Oude Bijter” gekoppeld aan zijn eigen moeder de Zwarte duivin 904 van ’44. De “Jonge Bijter” won o.a. 1e Prov. en 3e Nat. Carcasonne. Tevens wist hij de “Angoulême” duivin 51-3030313 te kopen. Zij was een halfzus van de “Jonge Bijter” en op haar palmares stond de 1e Angouleme als jonge duif. Ze vloog nog twee seizoenen met o.a. 6e en 9e Creil, 13e Orléans, 18e Prov. Brive. 9e Prov. Angoulême etc. Zij is de moeder van de “Oude IJzeren” van ’54. Jan Aarden kreeg nog een koppel eitjes uit de “Jonge Bijter” x de “Angoulême” duivin.

 

       *      Liefhebbers zoals Marcel Desmet uit Waregem, Gebr. Cattrysse uit Moere, Jules Matton uit Harelbeke, Remi Stichelbaut (broer van Lois) uit Lauwe behoren eveneens in dit rijtje van succesvolle liefhebbers welke slaagden met de Stichelbaut duiven. 

 

En zo zouden we nog even door kunnen gaan met het opsommen van liefhebbers groot en klein welke geslaagd waren met de Stichelbaut duiven van Loïs en Michel. Van elk van hen zou men wellicht een afzonderlijk verhaal kunnen schrijven.

Ook via deze liefhebbers die er mee slaagden werd dit ras over de gehele wereld verspreid. Als men van vele topduiven op de grote fond terug zou gaan in de afstamming dan zou men al snel het Stichelbaut ras tegenkomen.

 

 

 

Helaas overleed Michel Descamps in 1985 en viel het doek over zijn kolonie Stichelbaut duiven. In 5 publieke verkopingen gingen de duiven de hele wereld over. Er kwam een einde aan een tijdperk waar het zuivere ras Stichelbaut mede de toon aanvoerde op de grote nationale vluchten. 

Het ras zal echter nooit uitsterven en zolang er op fondvluchten wordt gevlogen zal dit wereldras haar steentje blijven bijdragen.

Het verhaal zal zeker niet helemaal volledig zijn doch we hebben getracht de waarde van dit ras weer even in het voetlicht te plaatsen.